Kako postati direktor u BiH:Fond PIO RS: Zbog krajnje nepažnje na poslu "kažnjena" direktorskom pozicijom

Istražujemo

Fond PIO RS: Zbog krajnje nepažnje na poslu "kažnjena" direktorskom pozicijom

Bilo je za očekivati da Milena Čvoro snosi brojne sankcije zbog toga što je pričinila štetu Fondu PIO od 37 hiljada KM ali umjesto toga ona je nagrađena direktorskom pozicijom. I to u vrijeme dok je Komisija vodila postupak protiv nje

Fond PIO RS: Zbog krajnje nepažnje na poslu "kažnjena" direktorskom pozicijom
Milena Čvoro robija na radnom mjestu; FOTO: Glas srpske

Jednom direktor, uvijek direktor, direktorska je deviza u BiH.  Ovdje direktori ne ostaju bez svojih fotelja ni u situacijama kada institucije u kojima rade dokažu da su počinili veliku materijalnu štetu.

KO JE SVE ODGOVORAN

Eklatantan primjer je Fond PIO RS, u kojem je utvrđena  materijalna šteta od 37 hiljada KM, tokom realizacije ugovora za usluge prevoda dokumentacije u 2009. i 2010.; utvrđeni su i odgovorni za tu štetu, ali niko nije niti smijenjen niti na bilo koji drugi način kažnjen. Štaviše, odgovorni su nagrađeni.
 
U vezi sa poslovima prevođenja a po osnovu preporuke  Glavne revizije javnog sektora Republike Srpske za Izvještaj za 2010. godinu Fond PIO pokrenuo je prema izvršiocima i odgovornim licima disciplinsku odgovornost i materijalnu odgovornost, u smislu naknade štete.
Takođe je pokrenuta i krivična odgovornost u smislu materijalne odgovornosti i zloupotrebe službenog položaja protiv izvršilaca u tom poslu
, odgovoreno je “Žurnalu” iz Fonda na upit o načinjenoj šteti po navedenom osnovu.

Stručna Komisija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS utvrdila je da je tokom realizacije ugovora za usluge prevoda dokumentacije u 2009. i 2010. godini pričinjena šteta od cca 37.000 KM.

Komisija Fonda nije se zaustavila na tome, već je utvrdila i odgovornost pojedinih zaposlenih radnika, koji su svojim postupcima proizveli štetu Fondu PIO, odnosno budžetu ovog entiteta.

Jedna od najodgovornijih za gubitak cca 37 hiljada KM, prema nalazima Komisije, bila je Milena Čvoro, koja je u vrijeme učinjene štete u Fondu obavljala poziciju pomoćnice direktora za ostvarivanje prava primjenom međudržavnih ugovora.
 
Bilo je za očekivati da Čvoro snosi brojne sankcije zbog toga što je pričinila štetu Fondu PIO od 37 hiljada KM, i da vrati taj novac, ali umjesto toga ona je nagrađena direktorskom pozicijom. I to u vrijeme dok je Komisija vodila postupak protiv nje.

Odlukom direktora Fonda Mladena Milića imenovana je na radno mjesto rukovodioca Filijale Fonda u Istočnom Sarajevu.

Milena Čvoro je zaposlena  u Fondu PIO Republike Srpske kao rukovodilac Filijale Fonda PIO Istočno Sarajevo . Na  navedeno  mjesto imenovana je Rješenjem broj 678-2/12 počev od 11.4. 2012.godine”, odgovoreno je “Žurnalu” iz Fonda PIO.

BEZ KONKURSA, BEZ OBRAZA

Ono što nisu rekli, jeste da imenovanje Milene Čvoro nije bilo u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS, iz prostog razloga što nije bilo konkursa za to radno mjesto. A po zakonu ga je moralo biti.

Uz to, neshvatljivo je da da su kadrovici Fonda donijeli pozitivno mišljenje o njenoj inauguraciji, iako se protiv nje vodio postupak za  disciplinsku i materijalnu odgovornost zbog štete koju je načinila.

Komisija je utvrdila da je radnik Milena Čvoro, krajnjom nepažnjom prouzrokovala štetu Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske na način što je kao pomoćnik direktora svojim potpisom na troškovniku potvrdila da su u 2009. godini i tokom 2010. godine izvršene usluge prevođenja dokumentacije u ugovorenom obimu, bez provjere i izvršene kontrole prevedene dokumentacije , navedeno je u Izvještaju Stručne Komisija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS koja je utvrdila štetu od cca 37.000 KM.

Nema sumnje da je njeno imenovanje klasična zloupotreba ovlašćenja koju je učinio direktor Fonda Mladen Milić, naročito imajući u vidu da je i poslije konačno utvrđene odgovornosti ona nastavila obavljati mjesto rukovodioca Filijale Fonda u Istočnom Sarajevu.

Kada se sve sagleda, od Milićevog postupka jedino je nevjerovatnija činjenica, koja nam je potvrđena iz Fonda, “da je pokrenuta i krivična odgovornost u smislu materijalne odgovornosti i zloupotrebe službenog položaja protiv izvršilaca u poslu usluga prevođenja dokumentacije za 2009. i 2010. Godinu”.

Nema sumnje da se po ovom osnovu neće ništa učiniti, već da vrh Fonda, na čelu sa Milićem, ima namjeru da sve zataška i ne dozvoli da se Fond obešteti.

Milena Čvoro je i sada rukovodilac Filijale Fonda PIO RS u Istočnom Sarajevu, (sa sjedištem u Palama), i ujedno i član Kolegijuma direktora Fonda PIO.

(zurnal.info)