KANTON SARAJEVO:Formiranje vlasti bez SDA zavisi od ambicije Elmedina Konakovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

KANTON SARAJEVO: Formiranje vlasti bez SDA zavisi od ambicije Elmedina Konakovića

Slijedi nastavak pregovora Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte o principima za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo. Unatoč iskazanom optimizmu, Žurnal saznaje da je prelomna tačka sporenja ime mandatara, prije svih Elmedina Konakovića, čiji izbor ne podržava Demokratska fronta, a protežira Naša stranka

Formiranje vlasti bez SDA zavisi od ambicije Elmedina Konakovića

Kancerogeno političko tkivo zvano SDA treba eliminisati iz vlasti gdje god je to moguće bez suvišnog zašto. Takvu želju su iskazale i tri stranke sa proklamovanom građanskom opcijom, SDP, Naša stranka i Demokratska fronta. Nakon ovoga slijedi “ali” i spoznaja da to nije moguće bez koaliranja sa dojučerašnjim članovima ove stranke čije su ambicije bile ili neispunjene ili prevelike, pa su formirali sopstvene. Za početak dobra je i kantonalna vlast, naročito u Sarajevu.

DVOUMICE TRI STRANKE

Igrao je u odbrani SDA, pa je nakon crvenog kartona, igru nastavio kao napadač protivničke ekipe. Elmedin Dino Konaković, lider stranke “Narod i pravda”, želi iz statusa bivšeg, postati budući premijer sarajevskog kantona. Konakovićeva stranka osvojila je 6 mandata za Skupštinu KS. To je broj koji nedostaje trojcu SDP-Demokratska fronta-Naša stranka da bi imali minimalnu skupštinsku većinu od 18 poslanika. Plan je da nakon međusobnog dogovora, saučesništvo u vlasti ponude Konakoviću.

U međuvremenu Konaković širi koaliciju. Zarad toga izbrisao je iz memorije sve međusobne uvrede koje je u predizborno vrijeme razmjenio sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem pa je sa dotičnim te Ibrahimom Hadžibajrićem, predsjednikom Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) koji imaju 4 odnosno 2 mandata, održao prvi zvanični postizborni razgovor.

"Ljevica sjedi i fino radi svoj posao. Mi ostali, koji ćemo također biti dio vlasti, procijenili smo da je vrijeme da se čujemo i vidimo uživo kako bismo definisali početak koalicionih sporazuma, “ izjavio je Konaković nakon tog susreta.

Dodao je on tome još jednu znakovitu rečenicu, da bi bilo dobro da Naša stranka, SDP i DF među sobom riješe nedoumice. A te “nedoumice”, poznato je to očito Konakoviću, odnose se na neslaganje da njemu pripadne premijerska funkcija.

NAŠA STRANKA NEMA PREMIJERA

Demokratska fronta, prema saznanjima Žurnala, ne pristaje da premijer Kantona Sarajevo bude Elmedin Konaković. Zamjerke se odnose na Konakovićevu involviranost u dva slučaja koje istražuje SIPA, tačnije poslovanja Košarkaškog saveza BiH i KK Bosna. Sporne su i neke odluke iz Konakovićevog premijerskog mandata, od smjene uprava “Vodovoda i kanalizacije” te Turističke zajednice KS do naziva škole u Dobroševićima po saradniku fašističkog pokreta Mustafi Busuladžiću.

O Konakovićevim poslovnim “bravurama” u nekoliko je navrata, podsjetimo, pisao i Žurnal.

U prvim susretima sa SDP-om i NS , DF-ovci su naglasili taj uslov, odričući se čak sopstvenog učešća u izvršnoj vlasti, uz podršku bilo kojem drugom kandidatu. Prijedlog je bio da premijersku funkciju preuzme neko iz Naše stranke, ali je njen predsjednik Predrag Kojović, inače u dobrim relacijama sa Konakovićem, to za sada odbio. Ovakav stav donekle objašnjava zašto je Naša stranka na prvi postizborni sastanak pozvala samo SDP, ali je na insistiranje Nermina Nikšića uključena i Demokratska fronta.

Postoje još od predizbornog perioda špekulacije kako će DF u konačnici koalirati sa SDA, i da im je glavni zadatak pokvariti nastojanja ostalih da vlast u što više kantona bude formirana bez SDA. U tome im ne ide u prilog obrazloženje da ne žele koalirati sa strankama koje su formirali dojučerašnji kadrovi SDA i koji se po njima ne razliguju od matične stranke. 

Ako se već protive namjeri lidera SDP-a da u Tuzlanskom kantonu ova stranka koalira sa Pokretom demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, zašto pristaju na koaliciju sa A-SDA u Unsko-sanskom kantonu? Ništa bolje nije ni u Zeničko-dobojskom kantonu gdje bi koalicija bez SDA uključivala “Nezavisni blok” Fuada Kasumovića, rigidnijeg oblika Elmedina Konakovića.

Nema sumnje da se na primjeru nekoliko kantona može naslutiti da će bez obzira na nivo vlasti, naredne godine ponovo karakterisati principijelne i neprincipijelne koalicije, svađe, podmetanja, politička trgovina, krize, blokade, upiranje prstom na druge kao krivce, dok će u pozadini biti nastavljana pljačka budžeta preko javnih nabavki za firme stranačkih manjih ili većih tajkuna. Ukratko, biće sve normalno za nenormalnu državu...

(zurnal.info)