Bosna i Hercegovina:GALERIJA ŽURNAL: Jesen na Boračkom jezeru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

GALERIJA ŽURNAL: Jesen na Boračkom jezeru

Boračko jezero nalazi se 12 kilometara udaljeno od Konjica u podnožju planine Prenj

GALERIJA ŽURNAL: Jesen na Boračkom jezeru
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

Boračko jezero nalazi se 12 kilometara udaljeno od Konjica u podnožju planine Prenj. Jezero je poznata turistička destinacija mnogih domaćih i stranih turista ali i ronilaca, planinara i raznih ljubitelja extremnih sportova zbog raznolike flore i faune koju jezero i okolni krajevi pružaju.

Postoji nekoliko legendi kako je nastalo Boračko jezero a najpoznatija kaže da je na mjestu današnjeg jezera stajala bogata varoš. Njeni stanovnici bili su bezbožni i obijesni pa nisu željeli nekom putniku, siromahu prižiti utočište.

Jedina osoba koja ga je ugostila bila je siromašna udovica koja je imala mnogo djece, a od imanja samo konja i nešto pokućstva. Prije nego je svanulo, siromah je naredio udovici da svoju imovinu natovari na konja i bježi iz negostoljubivog grada, koji će biti kažnjen. Na putu je morala ići za svojim konjem; gdje se konj zaustavi i triput udari nogom o zemlju, ondje neka se naseli i biti će sretna. Sirotica je tako učinila.

Kada se iz Stranina ispod sela Boraka, okrenula, umjesto grada vidjela je samo vodu - jezero. Grad je sa svim svojim zgradama i stanovnicima bio potopljen. Tako je nastalo Boračko jezero. Udovica se naselila na mjestu gdje se konj zaustavio i tri puta udario nogom o zemlju. To mjesto se danas zove Konjic.

Tako legenda opisuje nastanak Boračkog jezera u Konjica. Nemoguće je pouzdano znati da li je legenda istinita, ali naš fotograf posjetio je jezero i posvjedočio da tokom jeseni izgleda kao da je iz bajke izašlo.

(zurnal.info)