Rješenje glavne kantonalne tužiteljice:Naredba da se neće provoditi istraga protiv Ćesira je nepravilna!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Rješenje glavne kantonalne tužiteljice: Naredba da se neće provoditi istraga protiv Ćesira je nepravilna!

Nakon što se Adi Kebo žalio na naredbu kantonalne tužiteljice Sanite Imamović da se neće provoditi istraga protiv Huse i Muamera Ćesira, koji su prošle godine fizički nasrnuli na Žurnalovog fotografa, glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija donijela je rješenje kojim se žalba usvaja, te u kojem se ističe da je ranije donesena odluka nepravilna i da će se donijeti nova odgovarajuća tužilačka odluka

Naredba da se neće provoditi istraga protiv Ćesira je nepravilna!

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija donijela je rješenje kojim se usvaja kao osnovana žalba Žurnalovog fotografa Adija Kebe, podnesena na naredbu kantonalne tužiteljice Sanite Imamović da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda i krivičnog djela oštećenje tuđe stvari.

U obrazloženju ranije donesene naredbe tužiteljica Imamović navela je da ne postoje osnovi sumnje da su Huso i Muamer Ćesir počinili krivično djelo, jer je, kako se navodi, očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. Na tu odluku Adi Kebo se žalio, nakon čega je glavna kantonalna tužiteljica donijela novo rješenje.


„Ured Glavne tužiteljice je nakon uvida u kompletan spis ocijenio da je odluka – naredba da se istraga neće provoditi nepravilna, te će se nakon detaljne analize i poduzimanja potrebnih radnji donijeti odgovarajuća tužilačka odluka“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Podsjetimo, u martu 2019. godine predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na Adija Kebu, dok je fotograf Žurnala s javne površine fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast – o čijem poslovanju je Žurnal pisao.

Napad je naš fotograf uspio zabilježiti na kameri. Na snimku se jasno vidi kako Huso Ćesir prvo prijeti našem fotografu da će mu “razbiti” kameru, da bi potom nastavio grubo nasrtati na Kebu i pokušavati mu oteti kameru. Ubrzo je prišao i Husin sin Muamer Ćesir koji je uspio istrgnuti kameru, te je dati svom ocu koji se potom uputio prema ulazu u firmu. Huso Ćesir vratio je oštećenu kameru Adiju Kebi kada je naš fotograf izvadio mobitel u namjeri da zove policiju.

Mjesec ranije Žurnal je objavio tekst o tome kako firme Huse Ćesira dobijaju tender od Općine Novi Grad. Kada se na tender prijavi firma Huse Ćesira, posao mora biti dodijeljen stranačkom šefu načelnika Semira Efendića. Da bi šefova firma pobijedila na tenderu, iz Općine će korigovati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine Novi Grad jednostavno će raspisati novi tender na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka - Huse Ćesira.

Osim toga, novinari Žurnala su još nekoliko puta pisali o sumnjivim poslovima firmi u vlasništvu Huse Ćesira. Ćesir nas je i tužio za navodnu klevetu zbog teksta objavljenog 2017. godine. 

Općinski sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu – Ćesirov zahtjev je odbijen, odnosno Žurnal nije počinio klevetu.

(zurnal.info)