Bosna i Hercegovina:GALERIJA ŽURNAL: Sarajevska škola alpinizma
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

GALERIJA ŽURNAL: Sarajevska škola alpinizma

Školu alpinizma pohađaji mnogi planinari i budući alpinisti ali i mnogi koji žele da unaprijede svoje znanje o sigirnom kretanju u planini

GALERIJA ŽURNAL: Sarajevska škola alpinizma
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

U Sarajevu, na planini Visočici, održani su napredni i početni kursevi alpinizma, na kojima je učestvovalo tridesetak polaznika iz Sarajeva, Tuzle i Zenice. 

Sarajevska škola alpinizma osnovana je 1972. g. u okviru Alpinističkog odsjeka Sarajevo koji je tada bio pri Gradskom planinarskom savezu, grada Sarajeva.

Škola je namijenjena svim zainteresiranim - djeci, mladima, rekreativcima, zaljubljenicima u prirodu, pojedinicima, porodicama, firmama, planinarima, sportistima, ali i onima koji se misle ozbiljnije baviti alpinizmom, bilo kroz profesiju ili kao postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

Naši alpinisti, potekli iz SŠA, postigli su značajne rezultate u svjetskim stijenama i i uspjeli dosegnuti najvisočije tačke planete u gorjma Alpa, Kavkaza, Anda, Mont McKinley, Pamira, Tjen Šana, Himalaja. Posljednjih 38 godina Sarajevsku školu alpinizma uspješno je vodio ing. Rašid Mulahusić, a sadašnji predsjednik je Muhamed Gafić.

Atmosferu sa Visočice pogledajte na fotografijama Žurnala.

(zurnal.info)