7. februar:GODINA POSLIJE (PHOTO): Protesti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Zenici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

GODINA POSLIJE (PHOTO): Protesti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Zenici

Građani su istakli transparente na kojima su ispisane poruke o njihovom nezadovoljstvu radom pravosudnih institucija u BiH

GODINA POSLIJE (PHOTO): Protesti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Zenici
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

SARAJEVO: Gdje su sindikati?

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu okupilo se nekoliko stotina građana koji obilježavaju godišnjicu protesta održanih u februaru 2014.

Građani su istakli transparente na kojima su ispisane poruke o njihovom nezadovoljstvu radom pravosudnih institucija u BiH.

Trojica radnika Hidrogradnje svoj su protest počeli ispred Vječne vatre. Na majici jednog od njih napisana je poruka mnogobrojnim policajcima koji su ih okruživali - Šta čekate, hapsite. Džafer Alić bio je na protestima prije godinu dana a potom i na plenumima. Osam godina je bez zdravstvenog osiguranja. Na pitanje da li je proteste organizovao sindikat Hidrogradnje Alić odmahuje glavom.

- U ovoj državi nema sindikata - kaže Alić.

Skup osiguravaju pripadnici sarajevske policije među kojima je veliki broj policajaca nedavno zaposlenih ali i policajaca u civilnoj odjeći.TUZLA: Zahtjevi radnika su prioritetni

Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u socijalnim nemirima prošle godine danas se u organizaciji Sindikata solidarnosti TK-a okupilo oko 300 nezadovoljnih radnika propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona i građana Tuzle da bi obilježili godišnjicu februarskih protesta.

- Naša mini revolucija 7. februara prošle godine nije polučila očekivane rezultate. Čak nismo zadovoljni ni s Vladom TK-a u čijem smo izboru sami učestvovali - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Jedino pozitivno, kako je istakao, što su vlasti do danas uradile, jeste da su osigurale zdravstveno osiguranje za radnike koji to nisu imali, kao i prijedlog kantonalne vlade koji se odnosi na smanjenje broja ministarstava, s 12 na osam.

- Zahtjevi radnika su prioritetni, a to su izrada novog zakona o stečaju kojim tražimo da radnik bude u prvom isplatnom redu. Siguran sam da bi tada bilo mnogo manje stečajnih postupaka. Tražimo povezivanje radnog staža za sve radnike, bez obzira na to da li dolaze iz privatne ili društvene firme, jer radnik iz privatne firme nije kriv što mu nisu uplaćivani doprinosi - poručio je Kopić.

Dodao je da zahtjevima traže i oslobađanje krivične prekršajne odgovornosti za sve učesnike februarskih protesta.

- Mi smo dali stotinu dana da se počnu rješavati naši zahtjevi. Onog momenta kada vidimo da vlasti ne rade na tom fonu mi ćemo pozvati radnike, građane i ostale da rušimo tu vlast- istakao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.


BANJA LUKA: Suzbijanje pobune čini je radikalnijom

Foto: Oštra nula

U Banjoj Luci se danas okupilo desetak članova nevladinih organizacija da bi građane podsjetili na proteste održane u februaru 2014. u nekoliko gradova u BiH.

Goran Zorić, član neformalne grupe „Za socijalnu pravdu“ iz Prijedora, kaže da, iako se prošle godine ti protesti nisu u većem obimu desili u RS-u, smatraju da su ipak nešto promijenili u cijeloj BiH.

-Bez obzira  na to što se protesti prošle godine nisu dogodili u značajnijem obliku, postoji socijalno nezadovoljstvo građana i građanki i u RS-u. Jedini razlog zašto se ti protesti nisu dogodili u RS-u jeste politička manipulacija i represija entitetskih vlasti - tvrdi Zorić.

Naglasio je u izjavi novinarima da nemaju nikakve rušilačke namjere niti žele nasilje, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, može se očekivati izražavanje nezadovoljstva građana.

-Ako što prije na miran način počnemo izražavati svoje nezadovoljstvo  onda preveniramo i neke nasilne demonstracije - smatra on.

Zorić se osvrnuo i na nedavno usvojeni Zakon o javnom redu i miru u RS-u, ističući da se takvim zakonom ne može suzbiti nezadovoljstvo.

-Ukoliko se suzbija, načini onda mogu biti samo radikalniji - dodao je on.

Ovu uličnu akciju u Banjoj Luci organizirali su zajedno s neformalnom grupom građana „Centar za studije rada“ iz Banje Luke, čiji aktivist Dražen Crnomat kaže da današnjim okupljanjem žele da ukažu na veliko osiromašenje građana u BiH.

Povod okupljanja ovih aktivista bila je podrška prošlogodišnjim protestima koji su počeli 7.februara.

ZENICA: Ovo nije komemoracija, još smo tu

Foto: Zenicablog

Najavljeni mirni protesti građana na Trgu "Alije Izetbegovića" okupili su svega pedesetak zainteresovanih građana, koji su došli da obilježe prošlogodišnje proteste i da još jednom ukažu da njihovi zahtjevi i poslije 365 dana čekanja nisu ispunjeni te ostaju i dalje 'na čekanju' nove vlasti.

Plato na kojem su se okupili građani privremeno je, samo za ovu priliku, preimenovan u „Trg 7.februar“, kao podsjećanje na proteste i nemire od prošle godine, kada je bilo i razbijanja javnih objekata. Novih zahtjeva nema, kazala je jedna od govornica na okupljanju, jer su „zahtjevi isti, ali pozivamo da danas budu zaista mirni protesti“.

- Ovo nije komemoracija, ovo je samo podsjećanje da smo još tu, dakle da postoji građanski aktivizam ili neka to zove kako ko hoće. 'Trg 7.februar' smo samo simbolično nazvali ovo okupljanje da podsjetimo vlast da postojimo - rekao je Feni Goran Jerkić, član plenuma.

U drugom dijelu organiziranih protesta u mimohodu, kada im se pridružio veliki broj sugrađana, prošetali su gradom do općinskog trga gdje su u razrušenoj fontani postavili papirni lik nazvan „Spomenik građaninu BiH“, nakon čega su se učesnici protesta razišli.

Istovremeno dok su održavani protesti veliki broj službenih osoba je osiguravao nekoliko objekata koji su protekle godine bili oštećeni ili opljačkani. Ove godine nije zabilježen niti jedan incident tokom održavanja današnjih protesta.

 

MOSTAR: Protesti nikada nisu prestali

Četrdesetak građana Mostara okupilo se danas na Španjolskom trgu u tom gradu na godišnjicu početka prošlogodišnjih prosvjeda koji su se održavali širom BiH te kako bi iskazali svoje nezadovoljstvom radom vlasti koja, kako su kazali radi samo za svoje interese, a ne interese građana.

Po riječima jednog od prosvjednika Edina Vejzovića, prosvjedi se održavaju zbog teške ekonomske i socijalne situacije u čitavoj državi.

- Pozvali smo sve građane da danas dođu, a svi oni koji misle da im je danas dobro i koji se ne osjećaju ugroženo i koji nisu doživjeli bilo kavu vrstu uvrede, diskriminacije i poniženja u čitavom ovom razdoblju, neka sjede kod kuće i neka ne dolaze, ali ja im poručujem da bi se i oni uskoro mogli naći u situaciji u kakvoj smo mi, većina obespravljenih građana čitave države, kazao je Vejzović.

Naglasio je i kako su se prosvjedi u Mostaru tijekom čitave godine nisu ni prestajali.

(zurnal.info/Fena)