ŠTA SLAVE RUDARI:Godina protesta, smrti i malih plata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

ŠTA SLAVE RUDARI: Godina protesta, smrti i malih plata

Bez obzira na brojne proteste u 2021. godini uslovi rada a ni plate rudarima nisu ništa bolji. Umjesto toga iz Sindikata radnika rudnika u FBiH obavijestili su zaposlene u rudnicima da će za Dan rudara dobiti naknade u iznosu od 30 posto od prosječne plaće u FBiH a bit će i regres

Godina protesta, smrti i malih plata
foto: Adi Kebo (zurnal.info)

 

 

Ova godina za rudare u BiH počela je teškom nesrećom u jamskom pogonu Rudnika mrkog uglja Breza kada je poginuo 47-godišnji rudar Adis Zaimović dok su još dva rudara povrijeđena. Nesreća se desila u „dobro podgrađenom dijelu, ali se iznenada obrušila veća količina materijala“ reći će nakon nesreće direktor ovog rudnika. Dvije sedmice kasnije na pripremnom radilištu u pogonu “Stara jama” Rudnika mrkog uglja Zenica poginuo je još jedan rudar. Početkom decembra u nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, poginuo je rudar Raif Čamdžić dok je teško povrijeđen Haso Kadirić. 

 

 

 

Osim smrti kolega, za rudare rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede ovu godinu obilježili su i protesti. Nekoliko puta rudari su štrajkovali zbog neisplaćenih plaća, potom zbog smanjenja plaća, pa ponovo zbog neisplaćenih plaća da bi na kraju godine tražili povećanje plata.

 

 

 

Protesti rudarima nisu donijeli veće plate, radni staž nije uvezan a ni uslovi rada nisu ništa bolji. Prekobrojna administracija nije smanjena. Umjesto toga, i dalje se troše milioni maraka za angažovanje rudara iz privatnih firmi zbog nedostataka proizvodnih radnika u rudnicima Koncerna.

 

 

 

U rudnicima u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH do kraja oktobra ove godine bilo je zaposleno 7.379 radnika od čega 1.725 invalida rada. Prema izjavama predstavnika sindikata, oko 3000 zaposlenih u rudnicima su proizvodni radnici, što znači da su oko 2.650 zaposlenih administrativni radnici. Prosječna neto plata zaposlenih u rudnicima Koncerna iznosi oko 1.145 KM. 

 

 

 

Jedini konkretniji rezultat zadnjih protesta održanih u Sarajevu i obustave proizvodnje u svih sedam rudnika jeste povećanje cijene uglja za 20 posto dok je uvezivanje radnog staža svim zaposlenima u rudnicima dogovoreno za početak 2023. godine.

 

 

Decembarski protesti i obustava proizvodnje rudarima su pokazali da nemaju podršku ni zaposlenih u Elektroprivredi BiH. Umjesto rudarima, radnici Elektroprivrede podršku su pružili direktoru Admiru Andeliji.

 

 

 

Bez obzira na brojne proteste u 2021. godini, uslovi rada a ni plate rudarima nisu ništa bolji. Iz Sindikata radnika rudnika u FBiH obavijestili su zaposlene u rudnicima da će za Dan rudara dobiti naknade u iznosu od 30 posto od prosječne plaće u FBiH a biće i regres uz stari rudarski pozdrav: Sretno!

 

(zurnal.info)