Narandžasti metkoalarm u Kantonu Sarajevo:Građani da se slojevito naoružaju!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Eldin Karić

Narandžasti metkoalarm u Kantonu Sarajevo: Građani da se slojevito naoružaju!

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica smatra kako je sigurnosna situacija stabilna te ohrabruje građane da legaliziraju oružje, kako bi se što bolje pripremili za nadolazeću najezdu migranata koji bosonogi i nenaoružani prijete da ugroze našu zimsku idilu.

Građani da se slojevito naoružaju!

Kako izvještava Patria, “Nemirno jutro probudilo je Sarajlije 20. dana novembra. Na Baščaršiji je došlo do pucnjave, u kojoj je ranjena jedna ženska osoba, koja je potom prebačena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. U Gradačačkoj ulici na području Općine Novi Grad nepoznata osoba opljačkala je kockarnicu. Zaštitar je ispalio metak prema pljačkašu, međutim NN lice se udaljilo s mjesta događaja. U oba slučaja pripadnici MUP-a KS su na terenu i u toku je uviđaj”.

Dakle, uobičajen sarajevski jesenji dan. Što bi rekao Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo: ”Sigurnosna situacija u Kantonu je bezbjedna! Nema razloga panici”. 

Stabilna vlast sa Dinom Konakovićem na čelu i FGR iza leđa, ukoliko se ne radi o migrantima, neće nikada građane Sarajeva upozoriti sljedećim metkoalarmom: 

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upozorava građane da je narandžasti metkoalarm na snazi i da se slojevito naoružaju. Hroničnim pacifistima i onima koji posjeduju samo malokalibarsko oružje ne preporučuje se boravak na otvorenom u narednim danima. Roditelji se mole da djecu ne puštaju na ulicu bez pancira. Upozorenje je na snazi do prestanka opasnosti ili dok se ne promijeni vlast u Kantonu.”

Kako imamo stabilnu vlast, a metkološki uslovi u Zlatnoj dolini nemaju namjeru da se stabiliziraju, ne preostaje nam ništa drugo nego da se samoorganiziramo. Ministar Katica nas poziva da se legalno opremimo. Ohrabruje nas da uzmemo pravdu u svoje ruke, pardon da legaliziramo uzimanje pravde u svoje ruke.

U intervjuu za lokalni list “Dnevni avaz”, ministar Katica, od ranije poznat kao šef kabineta potkovanog Milana Tegeltije, inače predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, pozvao je građane da legaliziraju svoje oružje, a onda nas obavijestio kako smo svi ugroženi od migranata koji, doduše, nemaju oružje, ali su, kako on kaže, nasilni i opasni po bezbjednost građana... 

 Kada smo već kod naoružavanja, ministar Katica kaže kako je cilj izmjena zakona o nabavci oružja bio da se uklone određene blokade koje su onemogućavale građane da legalno nabavljaju oružje. Dakle, sada im je omogućeno da nabavljaju oružje po liberalnijim procedurama i on ohrabruje građane da prijavljuju oružje. 

Ako pogledamo na ulicu i u medije, policija svakodnevno pronađe desetine komada naoružanja, nelegalnog, a njihovi vlasnici su, normalno, na slobodi. Da budemo jasniji, građani jedino mogu imati legalno naoružanje. Sve drugo je sfera kriminala. Isto tako je ministar mogao reći kako ohrabruje građane da ne ubijaju po ulici ili da ne kradu. Da ne govorimo sada o besmislenosti posjedovanja oružja, osim lovačkog i onog za sportska takmičenja. Šta će građanima oružje, ako imamo policiju koju plaćamo?

Kada smo već kod oružja, neophodno je osvrnuti se na odgovor Konakovićevog ministra koji kaže kako se po pitanju migrantske krize usložnjava bezbjednosna situacija, odnosno da je ugrožen sigurnosni aspekt u Kantonu jer su, kako on smatra, migranti skloni nasilju!

Na pitanje da li je tokom dvije racije u migrantskim kampovima u Kantonu Sarajevo pronađeno oružje kod migranata, on kaže da nije! Dakle, kod migranata nije pronađeno oružje, ali on zna da su migranti nasilni. 

Na pitanje koliko često građani prijavlju nasilničko ponašanje migranata, ministar odgovara da on to ne zna, ali da ima specijalna jedinica u pripravnosti i da će udvostručavanjem broja migranata u KS biti dvostruko ugrožena bezbjednost!

Dakle, imamo nenaoružane migrante koje građani ne prijavljuju za nasilje ili ih prijavljuju, a da ministar ne zna, ali su potrebne pojačane policijske mjere. Najavljuje se 200 novih policajaca i 30 novih mladih inspektora. U izbornoj godini!

S druge strane imamo nelegalno naoružane građane koje policija ohrabruje (?) da prijave oružje, kako bi sistem znao ko od kriminalaca ima oružje.

Najavom lova na migrante sije se strah među građanima. Kasnije će vlast koju predvodi kartel, pardon partija Dino&Pravda, perfidnim metodama učiniti da svoju nesposobnost prepakuju u fašizam prema nezaštićenim i ugroženim po svakom osnovu. Danas su to migranti, sutra svako od nas koji nije dio kartela, pardon sistema! 

(zurnal.info)