Analiza trošenja budžeta BiH: sudske presude koštale 2,5 miliona KM:Grešku računovođe država platila milion maraka!

Istražujemo

Grešku računovođe država platila milion maraka!

Vrlo je indikativno i da spor nije izbjegnut na drugi način, pa je skupa sa sudskim troškovima i kamatama, samo ovaj administrativni previd, državu koštao oko milion KM

Grešku računovođe država platila milion maraka!

Sudski sporovi protiv institucija Bosne i Hercegovine, a ukupno ih je bilo 6.374 samo u 2011. godini, koštali su državni budžet 2,5 miliona KM! U Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, Ministarstvo finansija i trezora BiH, kako su konstatirali javni revizori u svom izvještaju o reviziji, samo je evidentiralo trošak. Bez obrazloženja i analize uzroka.

Pa ipak, koristeći podatke Pravobranilaštva BiH, revizori su uočili porast broja sudskih procesa protiv institucija, te sugerirali i pokretanje odgovornosti pojedinaca ako se ispostavi da je rast ovakvih troškova države posljedica nepoštivanja propisa.

NAJVIŠE TUŽBI GRANIČNOJ POLICIJI I UPRAVI ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE

U Uredu za reviziju, rečeno je Žurnalu, možda su se malo više fokusirali na pojavu da se novac po presudama isplaćuje sa Jedinstvenog računa trezora (JRT) a ne iz budžeta tužene institucije, nego na analizu strukture presuda.

Pa ipak, iz podataka koji su im bili dostupni, uočili su i porast parničnih postupaka, odnosno posebno veliki broj tužbi koje su protiv institucija dobili njihovi uposlenici.

Državna pravobraniteljica Dragica Miletić, za Žurnal je navela najdrastičnije primjere troškova koje je država zasigurno mogla izbjeći.

A najdrastičniji primjer neodgovornosti prema javnom novcu je nemar administracije Granične policije, zbog kojeg su uposlenici mahom tužili poslodavca jer im nije plaćen tzv. "peti vikend".

Kako ovi uposlenici imaju pravo na naknadu troškova prevoza i tokom vikenda, a kako je neko u računovodstvu previdio da u pojedinim mjesecima umjesto četiri trebaju obračunati naknade i za peti vikend, zakinuti uposlenici su sudskim putem tražili svoj novac.

Vrlo je indikativno i da spor nije izbjegnut na drugi način, pa je skupa sa sudskim troškovima i kamatama, samo ovaj administrativni previd, državu koštao oko milion KM.

Nemali procenat sporova protiv BiH pokrenula su i pravna lica. U velikom broju slučajeva je tužena Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Kad god nije ispoštovana procedura, odnosno ako se ispostavilo da su djelatnici UIO-a bezrazložno zadržavali kamione s robom, vlasnici su pokrenuli spor za naknadu štete zbog izgubljene dobiti.

Samo su ovakvi sporovi protiv UIO BiH, prošlogodišnji budžet institucija Bosne i Hercegovine koštali stotine hiljada maraka.

PORAST BROJA SUDSKIH SPOROVA U 2011. godini preko hiljadu tužbi uposlenika institucija BiH zbog radno-pravnih odnosa

inst2Od 6.374 sudskih predmeta protiv institucija Bosne i Hercegovine, obrađenih tokom 2011. godine, revizori Ureda za reviziju našli su da je čak 43 posto odnosi na parnične predmete. Od 1.196 predmeta, čak 878 ih se odnosi na radno-pravne sporove u kojima uposlenici institucija BiH tuže državu ili matičnu instituciju zbog kršenja procedure prijema u rad, do kršenja pravila obračuna plata i naknada.

Vrlo je zanimljivo, međutim, s obzirom na striktne procedure prijema u radni odnos u institucijama BiH, odnosno sistem obračuna plata i naknada, da se dešavaju ovakvi propusti poslodavca?

A samo je u Ministarstvu odbrane bilo 678 predmeta koji se tiču isplate toplog obroka, isplate otpremnina bivšim vojnicima i isplate razlike osnovice za obračun plata.

Jednako je zanimljivo da je trend rasta broja sudskih tužbi protiv institucija BiH i dalje u porastu, te da je u 2012. godini, prema podacima Pravobranilaštva BiH, protiv države već evidentirano odštetnih zahtjeva "teških" oko 6,8 miliona maraka!?

(zurnal.info)