Međunarodne institucije, organizacije i ambasade u BiH:Hakerski napadi predstavljaju opasnost po slobodu medija

Pod okupacijom

Međunarodne institucije, organizacije i ambasade u BiH: Hakerski napadi predstavljaju opasnost po slobodu medija

Nakon što je prije nekoliko dana Žurnal pretrpio ozbiljne hakerske napade, reagirale su međunarodne institucije, organizacije i ambasade. U svom saopćenju navode kako cyber napadi predstavljaju jasnu opasnost po slobodu medija, te pozivaju nadležne organe u BiH da pokrenu istragu

Hakerski napadi predstavljaju opasnost po slobodu medija
Pixabay

 

“Nakon nedavnog hakerskog napada na medijske portale Žurnal i Buka, Misija OSCE-a u BiH, Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU za BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada SAD u BiH i Ured visokog predstavnika pozivaju nadležne organe u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu svih napada na internet stranice medija, jer ovakvi napadi predstavljaju jasnu opasnost po slobodu medija”, navedeno je u današnjem saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Kako je istaknuto, “cyber napadi poput ovih ograničavaju slobodu medija i slobodan protok informacija, suštinske komponente svakog demokratskog društva”.

“Institucije vlasti dužne su zaštititi slobodu štampe, a policijski organi i pravosudne institucije imaju obavezu da provedu detaljnu istragu svih napada na medije, uključujući tu i cyber napade. Svjedoci smo eksponencijalnog rasta broja napada i stoga pozivamo vlasti u BiH da osnaže svoje strukture i razviju sposobnost da otkriju, suzbiju i istraže sve cyber prijetnje i napade”, zaključuje se.

Podsjetimo, online magazin Žurnal pretrpio je višednevne, ozbiljne hakerske napade. Naša tehnička služba ustanovila je da se radilo o dobro pripremljenoj akciji, eksplicitno usmjerenoj prema Žurnalu, organiziranoj iz Bosne i Hercegovine.

Napade smo doživjeli kao ozbiljan pokušaj gušenja jednog nezavisnog medija, poznatog prema istraživačkom novinarstvu i otkrivanju brojnih koruptivnih afera.

Još jednom koristimo priliku da pozovemo nadležne institucije i organe da počnu ozbiljnije raditi na slobodi medija, te da provedu istragu kako bi se organizatori i počinioci napada priveli pravdi.

(zurnal.info)