Politička korupcija:HOLANDSKI FORENZIČARI DOKAZALI: Premijerka Cvijanović laže, snimak "dva papka" je autentičan!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

HOLANDSKI FORENZIČARI DOKAZALI: Premijerka Cvijanović laže, snimak "dva papka" je autentičan!

Dragan Čavić smatra da je forenzički nalaz potvrdio da vlast, sa SNSD-om na čelu, ruši ustavni poredak i da je Vlada RS formirana na temelju političke korupcije

HOLANDSKI FORENZIČARI DOKAZALI: Premijerka Cvijanović laže, snimak "dva papka" je autentičan!
Premijerka Željka Cvijanović

Nacionalni forenzički institut Kraljevine Holandije potvrdio je da je autentičan audio-snimak na kojem premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o kupovini narodnih poslanika. Forenzička analiza potvrdila je ono što su svi razumni i objektivni sudionici i posmatrači političkih dešavanja u Republici Srpskoj znali još od 15. novembra kada se na internetu pojavio sporni audio zapis.

SPORNI ZAPIS

Na snimku se čuje razgovor premijerke Cvijanović sa nekoliko osoba, u kojem ona govori o kupovini dva poslanika, kako bi se osigurala potrebna skupštinska većina za izbor nove Vlade, ako dva poslanika Napredne Srpske “izdaju” i ne ostanu u vladajućoj kolaiciji. Razgovor je tekao ovako:

Željka Cvijanović: ...pa ne možeš insistirati ništa tu...

Prvi nepoznati ženski glas: : Neće da nam kaže, to su sigurno ona dva papka...

Željka Cvijanović: ... pa jeste iz Šukalove stranke. Zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ćemo vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili... Ako oni izdaju imamo drugu dvojicu. Eto.

Drugi Ženski Glas: ...pa ja tebe htjela pitat možemo li mi isforsirati onu priču da idemo..., jer mi smo već vrbovali Miloša Kovačevića da krene na medije sa pričom bosanski/bošnjački jezik

Željka Cvijanović: ... pa nek ide naravno, ko mu brani, ali to je do akademske zajednice to da priča i da objašnjava da se napravi emisija

Treći ženski Glas: ...slušajući tu znamo mi da ne škripi nigdje, jebi ga...

Željka Cvijanović: Pa jebi ga, škripi tu sa tom dvojicom što su nesigurna, što puno traže, ucjenjuju, ima traži da bude direktor... to nije čak ni stav politički...

Događaji koji su uslijedili potvrdili su ono što je premijerka u ovom razgovoru izgovorila. Dva poslanika, koji su u Narodnu skupštinu RS ušli na listi opozicionih stranmaka, Ilija Stevančević i Vojin Mitrović, preko noći su odlučili da pređu u vladajući tabor, čime su osigurali potrebnu većinu za izbor nove Vlade RS.

Iako je bilo potpuno jasno da se radi o političkoj korupciji, koja je teško krivično djelo i čiji akteri moraju biti najstrože kažnjeni, afera “Dva papka” pretvorila se u farsu, u kojoj je premijerka izgravala žrtvu navodno montiranog procesa, dok su opozicija i oni koji su objavili snimak optuženi za rušenje ustavnog poretka. MUP RS i Specijalno tužilaštvo, koji je trebalo da se ozbiljno pozabave ovim slučajem, na sve moguće načine opstruisali su istragu i, kako su to nalogodavci od njih i zahtijevali, potpuno su zataškali politički skandal dramatičan čak i za zemlju kakva je Bosna i Hercegovina.

Cvijanovićeva se, iako kristalno svjesna svoje nečasne uloge i djela kažnjivog zakonom, klela kako je “nevina kao bebina suza”, čime je potpuno jasno pokazala da je u odbrani pozicije na kojoj se nalazi spremna na sve.

Forenzička analiza je pokazala ono što je pokazala, a to je da je glas Željke Cvijanović autentičan, da snimak nije montiran i da je autentičan. Tako je dokazano sve ono što govorimo otkako se snimak pojavio - da je vlast u RS formirana na bazi političke korupcije. Analiza je urađena najsavremenijim pektografskim metodama, a istragu su vodili digitalni forenzički istražilac Tom Breeschooten i generalni direktor Kraljevske vojne policije i viši taktički istražilac Evert Christ, rekao je poslanik NDP-a Dragan Čavić, koji je putem jedne detektivske agencije uputio snimak na vještačenje u Holandiju.

Odmah nakon što je opozicija izašla sa nalazom Nacionalnog forenzičkog instituta, putem režimskih medija progovorili su kovači zavjera i navodni branioci nacionalnih interesa RS. Tako je predsjednik “Istorijskog projekta Srebrenica” Stefan Karganović izrazio “duboku sumnju” u profesionalnost i kompetentnost Nacionalnog instituta za forenziku Holandije, tvrdeći da ova “renomirana ustanova, kojoj su Čavić i opozicija povjerili zadatak da diskredituje premijera Republike Srpske, takođe zadužena i za potpuno montiranu i netransparentnu `istragu` u vezi sa padom malezijskog aviona MH-17”.

Čavićevu analizu odradila je ista ustanova u Holandiji koju je NATO zadužio da montira i/ili lažira dokaze u vezi sa obaranjem malezijskog aviona i da odgovornost za to prebaci na Rusiju, rekao je Karganović.

Riječ je o osobi koja je iz budžeta RS izvukla milione maraka putem nevladine organizacije “Istorijski projekat Srebrenica”, minimizirajući bošnjačke žrtve na tom prostoru, te (ne) čovjeku koji je koautor knjige “Rušitelji Srpske”, u kojoj su navedene organizacije i pojedinci koji navodno ruše ustavni porekak RS. Zbog sumnjivog poslovanja njegove organizacije “Istorijski projekat Srebrenica”, Specijalno tužilaštvo RS je u julu prošle godine pokrenulo istragu protiv Karganovića.

Dragan Čavić, pak smatra, da je forenzički nalaz potvrdio da vlast, sa SNSD-om na čelu, ruši ustavni poredak, da je potpuno jasno da je Vlada RS formirana na temelju političke korupcije i da bi zbog toga premijerka Cvijanović i njen kabinet morali da podnesu ostavku.

KAPUT JE SKROJEN

Kada se svojevremeno u parlamentu RS raspravljalo o aferi “Dva papka”, premijerka je sve predstavila kao zavjereničku operaciju, čiji cilj je bilo njeno uklanjanje sa vlasti. Operaciju, za koju je tvrdila da je osmišljena u stranim centrima moći, nazvala je “Kaput je skrojen”.

Sada vidimo da je kaput zaista skrojen. Glavni krojač je Željka Cvijanović, a ona vjerovatno zna i ko je glavni dizajner. Imamo posla sa lažovima i prevarantima. To je politička mafija. Specijalno tužilaštvo je u potpunosti delegitimisano, kao i MUP RS i Policija RS. Tužilaštvo RS je zapravo Tužilaštvo SNSD-a, rekao je šef poslaničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica nakon što je iz Holandije stigla potvrda o autentičnosti snimka.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Branislav Borenović kaže da je potvrda o autentičnosti snimka stigla od jednog od najrelevantnijih svjetskih instituta za forenziku.

Potvrđeno je da predsjednica Vlade RS osoba koja laže i koja vara i koja više nema nikakav kredibilitet da tu poziciju obavlja. Mi očekujemo, potpuno opravdano, da takva Vlada podnese ostavku, što bi bilo logično za razumne ljude i normalna demokratska društva, rekao je Borenović za Žurnal.

S obzirom na to da je očigledno da Cvijanovićevoj nije ni na kraj pameti da se povuče i bar malo spasi obraz (prezentovanje forenzičke analize nazvala još jednim igrokazom opozicije), Borenović je najavio da će opozicione partije u parlamentu RS pokrenuti procedure za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS.

Osim toga, dodao je, uputiće poziv liderima DNS-a i socijalista Marku Paviću da odgovore- da li zaista žele da ostanu u koaliciju i podržavaju vladu, na čijem čelu je “osoba koja laže”.

Nakon glasanja u parlamentu, opozicija će odlučiti o sledećim koracima, rekao je Borenović.

Međutim, već sada je jasno da ta inicijativa ima minimalne, bolje reći nikakve izglede da dobije podršku potrebne većine u parlamentu. Opozicija nema većinu, a prosec političke korupcije u RS je od novembra prošle godine do danas toliko je eskalirao da je iz opozicionih redova u vladajuće redove prešlo još nekoliko poslanika, svakako ne zbog političkih ili ideoloških razloga, već zbog ličnih interesa.

Na stranu sve to, mnogo opasnije je što su nadležne institucije, MUP RS i Specijalno tužilaštvo, bez zazora stale u zaštitu političke korupcije i onih koji su u njoj učestvovali. Još je jadnije da direktor Policije RS Gojko Vasić, nakon što je iz Holandije stigla forenzička analiza (koju MUP nije ni pokušao uraditi), kaže kako taj nalaz nije validan, potpuno okrećući teze cijelog slučaja, tragajući, poput Alekse Žunića, za državnim neprijateljima.  

Vještačenja bi trebalo da bude ko je, čime i kako snimao, a ne čiji je glas na snimku, rekao je Vasić. Osnovni cilj, po njemu, je da se utvrdi ko je prisluškivao premijerku, vješto imputirajući opoziciji da je i sama učestvovala u tome.

Režim je tvrdio da se radi o udaru na ustavni poredak u RS, jer je neko snimao premijerku pod pokroviteljstvom stranih službi, što je trebalo da posluži kao osnov za neko nasilno rušenje vlasti, podsjeća Dragan Čavić. On kaže da je, uz pomoć prijatelja iz Holandije, na zakonit način dobio forenzičku analizu audiosnimka, kolokvijalno nazvanog “Dva papka”.

Forenzičari su koristili savremene digitalne metode i izvršili su spektografsko analiliranje glasa i nepobitno utvrdili da se radi o autentičnom glasu na spornom snimku i na snimku premijerkinog gostovanja na RTRS-u, te da nema nikakvih tragova montaže i sinhornizacije glasova.

U skladu sa zakonima Holandije, angažovali smo ovlaštenu detektivsku kuću, koja ima certifikat Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje da se bavi istragama i da može službeno tražiti forenzičko tumačenje u nacionalnom forenzičkom institutu - objašnjava Čavić.

 

DOKAZ NA SUDU

Sporni snimak ne može biti korišćen kao dokaz na sudu, jer nije nastao na osnovu naloga za snimanje ovlaštene pravosudne institucije. Ali je itetako osnov da osoba koja ima glavnu rolu u cijeloh aferi, premijerka Cvijanović, podnese ostavku. Što ona, naravno, neće učiniti. Kao što ni inicijativa opozicije u parlamentu RS za smenju Vlade, čiji je legitimitet krajnje upitan, neće dobiti podršku potrebne poslaničke većine.

Ova afera je pokazala jednu zastrašujuću stvar i poslala poruku građanima - u RS novcem sve možete kupiti, svi koji imaju novac mogu kupiti učitelje, profesore, ljekare, profesore … Zašto to da ne rade, kada je Vlada RS formirana kupovinom narodnih poslanika i političkom korupcijom. Ova afera je korupciju promovisala kao legitimnu mjeru, koju treba da koriste, ne samo vlast, već svi građani RS, što je zastrašujuća pošast koja je zahvatila sve pore RS, istakao je Borenović.  

(zurnal.info)