Pravda je spora ali nedostižna:Hrvatska definitivno neće procesuirati Antu Jelavića!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Pravda je spora ali nedostižna: Hrvatska definitivno neće procesuirati Antu Jelavića!

Jelavić je optužen za podrivanje vojne i odbrambene moći, te zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Herceg Bosna. Za to nikada neće odgovarati

Hrvatska definitivno neće procesuirati Antu Jelavića!

Hrvatska je i zvanično obavijestila bh. pravosuđe da neće procesuirati Antu Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ BiH i člana Predsjedništva BiH!

Službena obavijest dostavljena je Sudu BiH 10. januara ove godine, a Ministarstvo pravde RH u svom dopisu je navelo da odbijaju pružanje pravne pomoći po ranijem Sporazumu između BiH i Hrvatske, "jer je djelo, po mišljenju zamoljene države, krivično djelo političke ili vojne prirode". Podsjećamo, u septembru 2016. godine BiH je službeno zatražila od Hrvatske da preuzme predmet "tzv Herceg-Bosna", jer se optuženi Ante Jelavić nalazi u bjekstvu na teritoriji te države, čije državljanstvo i posjeduje.

MIRAN ŽIVOT U MIRAMARSKOJ

Jelavić je optužen za podrivanje vojne i odbrambene moći, te zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Herceg Bosna. Sud BiH Antu Jelavića je  6. oktobra 2005. godine osudio na deset godina zatvora zbog nezakonite kupovine dionica Hercegovačke banke i Hercegovina osiguranja novcem Ministarstva obrane FBiH te nenamjensku potrošnju tog novca. Iako je tog dana krenuo prema Sarajevu, izricanju presude nije prisustvovao. Nakon očigledne dojave o visini presude, na pola puta mijenja smjer putovanja prema Vrgorcu, gdje je prebjegao u Hrvatsku. Apelacioni sud godinu kasnije ukida presudu i predmet vraća na ponovno suđenje. Za Jelavićem je raspisana potjernica, no sve ove godine on živi u Zagrebu, u Miramarskoj ulici.

Uporedo sa ovim procesom, protiv Jelavića i još nekoliko osoba podignuta je optužnica za formiranje tzv „Hrvatske samouprave“ odnosno nezakonitog raspuštanja onoga što se nazivalo hrvatska sastavnica Vojske FBiH, što prema optužnici predstavlja namjeru umanjenja obrambene moći BiH te FBiH. Dio optužnice odnosi se na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

„Navedene odluke su prouzročile štetu pripadnicima HVO-a i Ministarstvu obrane FBiH, koji su pretrpjeli gubitak prihoda i sredstava te predstavljaju tešku povredu prava vlade i građana FBiH i BiH, zbog kojih je osnovan HVO i osigurano njegovo finansiranje i zapovijedanje,“ navodi se u optužnici iz 2004 godine.

PRIZNAJEM SAMO HRVATSKI SUD

U međuvremenu je optužnica revidirana. Od sedam optuženih, ostalo je samo ime Ante Jelavića.  Posljednje ročište pred Sudom BiH u ovom predmetu održano je još 2014. godine. Tom prilikom je konstatovano da je optuženi u bjekstvu. Advokat Josip Muselimović je u sudnici prenio Jelavićeve riječi kako on nema namjeru da se pojavi pred Sudom BiH. Nakon toga Sud BiH odlučio je da pokrene proceduru ustupanja ovog predmeta pravosuđu Republike Hrvatske. Međutim, Ministarstvo pravde Hrvatske odbilo je da preuzme ovaj predmet.

(zurnal.info)