Uhvaćeni kod Cazina:Hrvatski policajci nezakonito djelovali na teritoriji BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Uhvaćeni kod Cazina: Hrvatski policajci nezakonito djelovali na teritoriji BiH

Granična policija BiH prošle sedmice uhvatila, pa pustila policajce iz Hrvatske koji su nezakonito boravili u selu Rujnica kod Cazina. Nije bilo najave za ulazak pripadnika MUP-a RH na teritoriju BiH. Zoran Galić štiti interese Hrvatske. Tužilaštvo BiH ignoriše slučaj

Hrvatski policajci nezakonito djelovali na teritoriji BiH

"Došli smo na kavu", reći će dvojica pripadnika sigurnosnih službi Hrvatske nakon što su ih 8. novembra, pred ponoć, u mjestu Rujnica, u pograničnom dijelu općine Cazin, zaustavili pripadnici Granične policije BiH.

Prethodno su se dvojica hrvatskih državljana svojim BMW-om X5 nekoliko puta provezli kroz selo, a primijetili su ih i pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona koji su te noći zabilježili da se crni BMW, gospićkih tablica GS 548 DE, na teritoriji BiH pojavio u trenutku kada su i oni, u Rujnici uočili grupu od oko 250 migranata. No, prije nego su pripadnici MUP-a USK uspjeli da zaustave taj automobil, reagirali su bh. graničari. Prilikom kontrole, piše u jednom od dokumenata koji su u posjedu Žurnala, utvrđeno je da je automobil registrovan na Policijskoj upravi ličko-senjska. U vozilu su bila dvoja pripadnika MUP-a Republike Hrvatske obučeni u civilnu odjeću.

"Vozač istog vozila je izjavio da se zove Melkić Zoran, da je pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, rođen 23. 10. 1970. godine, stalno nastanjen  u Zagrebu, a na uvid je dao policijsku iskaznicu broj 135", navedeno je u jednom od policijskih izvještaja sačinjenih te noći u Rujnici.

Suvozač je imao dokumente izdate na ime Ivan Dostan, rođen 17. 5. 1989. godine, nastanjen u Daruvaru. I on je bh. graničarima kazao da je pripadnik MUP-a Republike Hrvatske, te da je u pred ponoć, s kolegom došao na kavu u omaleno selo koje se nalazi skoro na samoj granici Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom. Ali pripadnicima Granične policije to uopće nije bilo sumnjivo, iako prema važećim zakonima, nijedan strani policijski službenik, sa službenim vozilom, ne može ući na teritoriju BiH bez prethodne najave.

"Ukoliko su pripadnici MUP-a Republike Hrvatske nosili oružje, morala je postojati najava koja ide putem ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i BiH, a u toj najavi moraju biti  navedena imena službenika koja ulaze u BiH, brojevi njihovih službenih iskaznica, te serijski brojevi oružja koje nose. Također, mora biti jasno naznačen granični prelaz na koji će strani policijski službenici ući na teritoriju BiH", kazali su nam u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ne postoji nikakav dokument koji dokazuje da je MUP Republike Hrvatske najavio da će dvojica njihovih službenika doći na teritoriju BiH.

Ono što je bitno naznačiti, pripadnici Granične policije BiH uopće nisu provjeravali da li hrvatski policajci koji su zaustavljeni u selu kod Cazina sa sobom nose oružje. Osim toga, od policijskih službenika Hrvatske nije zatražen ni putni nalog, s obzirom na to da su vozili službeni automobil kada su došli u BiH "na kavu". 

Inače, Granična policija BiH sa HDZ-ovim kadrom Zoranom Galićem na čelu, uopće ne registrira incidente sa hrvatskim policajcima koji se svakodnevno dešavaju na području Unsko-sanskog kantona. Štaviše, ravnatelj GP-a Zoran Galić izjavio je hrvatskim medijima da "nije zabilježen nijedan incident" sa sigurnosnim agencijama Republike Hrvatske. Istovremeno, MUP USK-a svakodnevno je bilježio da su hrvatski policajci na teritoriju BiH ilegalno prebacivali veće grupe migranata koje su, prethodno, slovenački policajci, putem readmisije, legalno vraćali u Hrvatsku. 

O nezakonitom djelovanju hrvatske policije u svom je izvještaju pisao i Felipe Gonzales Morales, specijalni izvjestilac UN-a za migrantsku krizu. Prije toga, Žurnal je dokazao i nezakonite akcije hrvatske obavještajne službe SOA-a koja je ucjenama vrbovala bh. državljane za špijuniranje na teritoriji BiH. Od jednog od njih, poznatog pod inicijalima H.Č, pripadnici SOA-e su tražili da prebacuje oružje u selefijske mesdžide u okolini Zenice. Direktor SOA-e Daniel Markić priznao je medijima da su njegovi službenici imali kontakt sa H.Č. Tužilaštvo BiH kojim rukovodi hrvatska državljanka Gordana Tadić istragu o ovom slučaju nikad nije okončalo. Istraga o međugraničnom incidentu iz avgusta ove godine, kada su hrvatski policajci, upotrebom oružja i fizičke sile, nezakonito u BiH prebacili veći broj migranata također nije istražen.

(zurnal.info)