Izbori 2014.:INTEGRITET: Lejla i Fatima su najbolje ocijenjene političarke u Bosni i Hercegovini

Arhiva

INTEGRITET: Lejla i Fatima su najbolje ocijenjene političarke u Bosni i Hercegovini

Ocjena integriteta napravljena je na osnovu stotina revizorskih izvještaja u posljednjih desetak godina. Stranke i političari dobijaju ocjenu na osnovu prosjeka svih revizorskih izvještaja koji se odnose na njih dok institucije ocjenu dobijaju na osnovu posljednjeg dostupnog revizorskog izvještaja

INTEGRITET: Lejla i Fatima su najbolje ocijenjene političarke u Bosni i Hercegovini
Lejla Rešić; FOTO: Patria

Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, političarka je sa najvišom ocjenom integriteta u Bosni i Hercegovini. Sa ocjenom integriteta od 91 posto na osnovu tri revizorska izvještaja, Rešić je političarka u izvršnoj vlasti sa daleko najvećim integritetom među kolegama.

Nekoliko drugih političara imaju bolju ocjenu ali je njihova ocjena napravljena na osnovu samo po jednog revizorskog izvještaja. U ovoj analizi tražili smo najbolje ocijenjene političare sa najmanje dva izvještaja revizora. Kriterij je također bio da osoba obavlja ili je obavljala funkciju u izvršnoj vlasti.

Mnogo bolje ocjene od političara uglavnom imaju direktori raznih državnih institucija. Među političarima daleko bolje ocjene imaju ministric iz Republike Srpske od onih iz Federacije ili državnog nivoa. Također, analiza pokazuje da su ministri sa jako visokim ocjenama integriteta prekidali svoj mandat ili nakon izbora nisu dobijali novi.


Petica uz napomenu

Lejla Rešić iz Demokratskog narodnog saveza ima ocjenu od 91 posto na osnovu tri izvještaja. Dva su dobila čiste pozitivne ocjene dok je onaj iz 2012. godine imao pozitivno mišljenje uz isticanje predmeta. Zahvaljujući njenom posljednjem izvještaju institucija koju vodi, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, ima ocjenu integriteta od 100 posto.

Ipak, u 2012. godini revizori su skrenuli pažnju na dva slučaja u ministarstvu tokom ove godine.

Rešić je uposlenike u ministarstvu nagradila za posebne rezultate u radu tako što je nepotrošeni novac za bruto plate podijelila kao posebne naknade. Kao razlog viška u budžetu za plate revizori navode kako je ministarstvo imalo manje zaposlenih od broja radnika po sistematizaciji. Na ovaj način naknade zaposlenim prekoračene su za 54 posto od planiranog.

“S оbzirоm dа Мinistаrstvо niје imаlо rаspоlоživih srеdstаvа zа оvu nаmјеnu, tо niје u sklаdu sа Оdlukоm Nаrоdnе skupštinе Rеpublikе Srpskе о usvајаnju rеbаlаnsа budžеtа zа 2012. gоdinu”, naveli su revizori.

Tu je još jedan istaknuti predmet. Zakon o javnim nabavkama kaže da jedna institucija može takozvanim direktnim sporazumom bez objavljivanja tendera zaključiti ugovore u vrijednosti ne većoj od 10 posto ukupnog budžeta za javne nabavke. Ministarstvom na čijem je čelu Rešić tokom 2012. godine potpisalo je osam ugovora ukupne vrijednosti 28.976 maraka što je 20 posto planiranih sredstava za nabavke.

Ove dvije napomene revizora razlog su zbog čega Rešić umjesto ocjene integriteta od 100 ima ocjenu od 91 posto.

Nešto slabiju ocjenu integriteta od 87 posto ima bivša ministrica u Vladi Republike Srpske Fatima Fatibegović.
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske od 2007. do 2010. godine, Fatibegović je imala tri pozitivna i jedno mišljenje s rezervom.

Takvo mišljenje zasnovano je na neopravdanosti izdataka, po mišljenju revizora, u iznosu od 123.000 maraka po osnovu ugovora sa spoljnim saradnicima i zaposlenim radnicima ministarstva “zbog toga što ugovorani poslovi predstavljaju redovne poslove utvrđene sistematizacijom”.

Ministarstvo na čijem je čelu bila Fatibegović također nije provelo javne nabavke za održavanje vozila i nabavku goriva u iznosu od oko 50.000 maraka.


Ocjena finansija

Istu ocjenu integriteta kao Fatibegović ima i bivši ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Rajko Ubiparip iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U 2007. godini ovaj je ministar imao pozitivno mišljenje sa isticanjem predmeta a godinu poslije čisto pozitivno mišljenje. Revizori su kritikovali Ubiparima zbog neprovođenja postupaka javnih nabavki u 2007. godini jer je koristio ugovore potpisane ranijih godina.

Još jedan bivši ministar u Vladi Republike Srpke ima ocjenu od 87 posto, bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Boško Tomić iz Partije demokratskog progresa.

Od kada je 2006. godine dobio prvo revizorsko mišljenje, pozitivno s rezervom, Tomić je nanizao još tri čista pozitivna mišljenja.

Istu ocjenu integriteta ima i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. Međutim, revizorski izvještaji odnose se na period od godinu dana dok jedan član Predsjedništva predsjedava ovom institucijom tokom šest mjeseci jedne godine.

Ocjena integriteta zasnovana je na osnovu mišljenja revizora i uključuje samo finansijsko poslova institucije. U ocjenu nisu uračunati efikasnost političara, ispunjenost obećanja ili drugi slični kriteriji.

(zurnal.info)