Fotografisali namjensku industriju i Ambasadu SAD-a:Špirić spasio srbijanske i ruske obavještajce koji su špijunirali u BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Fotografisali namjensku industriju i Ambasadu SAD-a: Špirić spasio srbijanske i ruske obavještajce koji su špijunirali u BiH

Objavom dokumenata o akciji „Ušće“, Nikola Špirić upozorio vojnog obavještajca Nenada Dubovca da prekine tajnu srbijansko-rusku akciju u BiH. Vrbovani saradnici majora Dubovca fotografisali kompanije namjenske industrije i Ambasadu SAD-a u Sarajevu

Špirić spasio srbijanske i ruske obavještajce koji su špijunirali u BiH

O njegovim koruptivnim poslovima se, manje-više, sve zna. Ali o paraobavještajnim poslovima Nikole Špirića, koji je preksinoć završio na crnoj listi SAD-a, u javnosti se do sada baš i nije govorilo. Žurnal, stoga, razotkriva i ono drugo, špijunsko lice Nikole Špirića. 

Ovaj državni zastupnik sa crne američke liste spriječio je bosanskohercegovačke sigurnosne službe da uhapse srbijanske i proruske obavještajce koji su 2016. godine vrbovali dvojicu bh. državljana da za potrebe Vojnobezbjednosne agencije Republike Srbije fotografišu strateške objekte u Federaciji BiH, među kojima su fabrike za proizvodnju oružja, te Ambasada SAD-a u  Sarajevu.

OPERACIJA UŠĆE

U pitanju je operacija“Ušće“, u okviru koje su službenici OSA-e pratili srbijanskog vojnog obavještajca Nenada Dubovca, koji je početkom 2016. godine na teritoriji BiH vrbovao jednog bh. carinika, te jednog službenika OSA-e da za potrebe Srbije i Rusije identifikuju i fotografišu strateške objekte u BiH. Major Dubovac je, prema informacijama Žurnala, svoje bh. saradnike vodio i u Gornji Milanovac na sastanke sa ruskim obavještajcima, gdje su im obećavali novac za usluge. 

S obzirom na to da bi ova kontraobavještajna akcija dokazala srbijanski i ruski obavještajni atak na BiH, reagirali su kadrovi bliski Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.  Tako je 17. jula  2016. godine službenik OSA-e Dragan Savić ukrao i isprintao plan OSA-ine kontraobavještajne akcije. Savić je bio vozač Riste Zarića, bivšeg zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koji danas obavlja funkciju savjetnika za sigurnost u institucijama Republike Srpske. 

Nakon što je preuzeo dokumente od svog vozača, Zarić je otišao u jedan ugostiteljski objekat u Istočnom Sarajevu, gdje se sreo sa Nikolom Špirićem, tadašnjim predsjednikom parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA-e. Poslije toga, Zarić je u istom objektu imao nekoliko sastanaka sa Špirićem o temi „Ušće“, što dokazuje i ova fotografija na kojoj su uslikani zajedno sa Božidarom Grahovcem, također službenikom OSA-e. 


Dokumente koje je dobio od Riste Zarića, Špirić je predao Nenadu Stevandiću, koji je krajem decembra 2016. godine održao konferenciju za medije na kojoj je otkrio detalje u vezi sa ovom akcijom, optuživši bh zvaničnike da su pratili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kontraobavještajna akcija Ušće morala je biti prekinuta, a srbijanski obavještajci koji su djelovali na teritoriji BiH su pobjegli. 

Tada na scenu ponovo stupa Nikola Špirić. Saziva sjednicu Komisije za nadzor nad OSA-om, na kojoj zajedno sa kadrovima HDZ-a BiH i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem vrši pritisak na čelnike Obavještajno sigurnosne agencije BiH. Istovremeno, OSA identifikuje Zarićevog vozača Dragana Savića kao osobu koja je ukrala povjerljive dokumente i obavještava Tužilaštvo BiH. 

DAMIR BEVANDA

Od tada je prošlo 18 mjeseci, a vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić nije poduzela ništa da se procesuira osoba koja je učestvovala u otkivanju tajne operacije bh. sigurnosnih službi. 

Gordana Tadić je, kako smo već objavljivali, bliska rodica Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, koji je član HNS-ovog Odbora za sigurnost. Član tog odbora je i Damir Bevanda, glavni inspektor OSA-e koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog Dragana Čovića. 


O Bevandinim vezama sa HDZ-om BiH svjedoči i ova fotografija nastala na manifestaciji povodom godišnjice „Herceg-Bosne“, kojoj je prisustvovao ovaj službenik OSA-e. Upravo je Damir Bevanda bio jedan od Špirićevih saradnika. 

On je, naime, u nekoliko navrata, u skladu sa političkim dogovorom Dodik- Čović, slao prijave Komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Jedna od tih prijava se odnosila i na operaciju Ušće.  Nakon što je pristigla prijava, Špirić, kako smo tada razotkrili na Žurnalu, mimo stava Komisije, „ovlašćuje Damira Bevandu da istraži da li su u skladu sa propisima zavedeni dokumenti u operaciji Ušće“. 

Kada je Žurnal dokumentovao Špirićeve krivotvorene zaključke, Predstavnički dom BiH pokrenuo je inicijativu za njegovu smjenu. Uslijedio je hitan sastanak Dodika i Čovića u Mostaru, na kojem je bilo razgovora operaciji Ušće. Data je podrška Nikoli Špiriću, no glasovi SNSD-a i HDZ-a nisu bili dovoljni da spase Nikolu Špirića od smjene. 

ALEKSANDAR ŠPIRIĆ

On, međutim, ni tada ne prestaje sa paraobavještajnim aktivnostima. Njegov sin Aleksandar, koji je godinama bio OSA-in službenik u Ambasadi BiH u Beogradu, prebačen je u Banja Luku. Iako je, prema pravilima službe, Aleksandar Špirić morao imati posebne dozvole za napuštanje BiH, on je posljednjih mjeseci redovno odlazio u Beograd gdje je imao sastanke sa pripadnicima srbijanskih i ruskih obavještajnih službi. Dio povjerljivih podataka obezbjeđivao mu je i otac Nikola, a zauzvrat su, prema informacijama Žurnala, Špirići primali i novac kojim posljednjih dana nastoje kupiti glasače. 

Podsjećamo, vlasti SAD-a stavile su Nikolu Špirića i članove njegove porodice na crnu listu zbog korupcije i zbog „ometanja javnih procesa tokom svog mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

(zurnal.info)