Pretresi u Trnovu i na Bjelašnici:Istragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!

Istražujemo

Pretresi u Trnovu i na Bjelašnici: Istragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!

Predmet istrage je otimačina državne imovine na Bjelašnici o čemu je Žurnal ranije objavio seriju tekstova. Među osumnjičenima su načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, Nađa Milišić, Nermin Demirović i Adis Mulaosmanović. U garaži Berilove pomoćnice pronađene urbanistički planovi za područje Bjelašnice. Istražuje se i šta sve Berilo nije prijavio od svoje imovine

Istragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!
pretres u apartmanima Aroma (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Po nalogu postupajućeg tužitelja Darka Soldata Tužilaštva KS jutros su počeli pretresi u zgradi Općine Trnovo, te na još nekoliko lokacija u Trnovu i na Bjelašnici. Traži se i izuzima dokumentacija, te ostali materijalni dokazi koji se odnose na dugogodišnju otimačinu državnog zemljišta i bespravne sječe šume na području Bjelašnice.

Među osumnjičenima su aktuelni načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, općinska pomoćnica rukovodioca za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Nađa Milišić, bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović i vlasnik kompanije Lok-pil d.o.o. Adis Mulaosmanović.

NEZAKONITE GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Žurnal je u seriji tekstova godinama upozoravao na sve nezakonitosti u vezi bespravne šume i nelegalne gradnje na Bjelašnici. Podsjetimo, pisali smo da su građevinske dozvole koje je izdavala Općina Trnovo nezakonite, jer su to radili bez procjene uticaja na okoliš i okolinskih dozvola. Radili su i namjernu parcelizaciju. Odnosno, da bi zavarali zakon, Općina je u svom vlasništvu između većine objekata ostavljala do 20 centimetara posebnu česticu kako bi oni bili ti koji izdaju saglasnost za gradnju, a ne prve komšije. 

Ibro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmaneKriminal na BjelašniciIbro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmane

Najveći kriminal se, otkrili su još ranije izvori Žurnala, odvijao kroz izmjene urbanističkih dozvola.

Dodatni problem na Bjelašnici jeste i to što je za potrebe izgradnje poslovno-sportskog centra Trnovo posječena šuma četinara. Nadležni su u ovom slučaju ignorisali ekološku studiju, koja je sastavni dio regulacionog plana iz 1982. godine koji je još na snazi, u kojoj piše da šume četinara štite izvore pitke vode za Sarajevsko polje. S obzirom na to da je šuma posječena, to je dovelo do pogoršanja kvaliteta vode, na šta već odavno upozoravaju aktivisti. 

Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnjuKriminal na Bjelašnici Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnju

Izvori Žurnala navode da za Bjelašnicu nisu upitne samo građevinske dozvole izdavane za apartmane u sklopu ovog poslovno-sportskog centra, već i one koje su se izdavale za neke od apartmana koji su među prvima izgrađeni na ovoj planini.

Sve navedeno je predmet istrage koja već neko vrijeme traje u Tužilaštvu KS, a ovo je inače jedan od prvih predmeta u kojem se štiti državna imovina.

SKRIVENI APARTMAN U AROMI

U Trnovu su, osim objekata Ibre Berila, pretresena je i kuća u kojoj stanuje njegova pomoćnica Nađa Milišić. Tom prilikom je u garaži pronađen dio urbanističkih planova za područje Bjelašnice. Ova dokumentacija je, također, izuzeta. 

Apartmane na Bjelašnici imaju Asim Sarajlić, Sebija Izetbegović, Alija Budnjo, Amar Arslanagić...Nelegalna gradnja Apartmane na Bjelašnici imaju Asim Sarajlić, Sebija Izetbegović, Alija Budnjo, Amar Arslanagić...

Jedan od objekata koji se na Bjelašnici pretresa jeste i Aroma, vlasništvo Adisa Mulaosmanovića. Apartman broj 25 u Aromi, otkrivaju izvori Žurnala, nalazi se u skrivenom vlasništvu načelnika Berila. Isti izvori navode da je Berilo pogodovao u gradnji Arome, te je od vlasnika u znak zahvalnosti dobio apartman koji nije prijavio kao svoju imovinu.

u toku je pretres apartmana (foto:Adi Kebo/zurnal.info)

I ovo je predmet istrage Tužilaštva KS, a Berilu i nije prvi put da manipuliše informacijama o svom imovinskom kartonu. Podsjetimo, Žurnal je još prije dvije godine pisao o prijavi koju je Ured za borbu protiv korupcije KS podnio protiv načelnika Berila zbog sumnje da je krivotvorio službenu ispravu na način da kao nosilac javne funkcije nije prijavio svu svoju imovinu.

Prijava protiv Ibre Berila u ladici Tužilaštva KS već dvije godinePokušao sakriti dva računa u banciPrijava protiv Ibre Berila u ladici Tužilaštva KS već dvije godine

U podnesenoj prijavi, pisali smo, stoji da Berilo nije prijavio štedni račun na iznos nešto više od 40.000 KM, te oročeni depozit od 100.000 KM, a što je bio dužan uraditi prema Zakonu o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Izjašnjavajući se na sporne navode Berilo je Uredu kazao da je iznos oročenog depozita sačinjen od prihoda koji su nastali tokom godina bavljenja stočarstvom i poljoprivredom, ali i da su na taj račun preneseni prihodi sa njegovog tekućeg. 

Ibro Berilo

Slično pojašnjenje je bilo i za štedni račun, da su na njega prenesena sredstva sa tekućeg i da su nastala na osnovu kuporpodajnog ugovora i da predstavljaju razliku sredstava od redovnih primanja na račun.

Među tada prijavljenom imovinom bila su tri zemljišta u Općini Trnovo ukupne površine od oko 48.088 kvadratnih metara, četiri poljoprivredna zemljišta površine od oko 105.902 kvadratnih metara, zemljište i kuća u izgradnji u Općini Novi Grad, te kuća i okućnica na Ilidži i još jedan devastiran objekat u Trnovu. Prijavio je i ukupan prihod plata od 45.583 KM.

U obrascu je tada naveo i imovinu supruge Saime Berilo na čije ime je farma SD „Klanac“, za uzgoj sitne stoke. Ova farma je, i pored godišnje zarade od oko 50.000 KM, godinama dobijala i novčane podsticaje sa općinskog, kantonalnog, ali i federalnog nivoa, o čemu je Žurnal također ranije pisao.

Ibro Berilo je pod različitim stranačkim dresovima za načelnika Općine Trnovo biran pet puta. On je, prema saznanjima Žurnala, prije nekoliko dana hospitaliziran na KCUS.

Do zaključenja ovog teksta nije bilo uhapšenih.

(zurnal.info)