Žrtve prevare Internacionalnog univerziteta u Goraždu:Italijanski studenti mole da im se omogući nastavak školovanja

Istražujemo

Žrtve prevare Internacionalnog univerziteta u Goraždu: Italijanski studenti mole da im se omogući nastavak školovanja

Dok se u Italiji i BiH vode istrage zbog prevare na stotine italijanskih studenata preko Internacionalnog univerziteta u Goraždu, ti studenti su prepušteni sami sebi. Njihovo školovanje, uloženi trud i novac sada su bezvrijedni. Italija ne priznaje njihove diplome niti studije na Internacionalnom univezitetu u Goraždu, jer on nikada nije dobio licencu za rad u ovoj zemlji.

Italijanski studenti mole da im se omogući nastavak školovanja
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Redakciji Žurnala obratila sa Giovanna V. majka jedne od italijanskih studentica koja je započela studije na Odsjeku za evropske studije Jean Monnet u Italiji a koji je djelovao kao ispostava Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Dostavljajući dokumentaciju svoje kćerke, zamolila je da se njeni podaci ne objavljuju. U dokumentaciji se nalaze i dokazi da je Internacionalni univerzitet u Goraždu, iako su to negirali, imao upisane studente iz Italije. U dopisu Žurnalu, ova majka moli nadležne institucije u BiH, prije svega ministricu obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona Adisu Alikadić-Herić, da omoguće njenoj kćerci da nastavi studije u BiH.

Giovanna V. navodi da je njena kćerka preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet 2020. godine upisala studije na Internacionalnom univerzitetu Goražde. U prilogu je dostavila dopis koji potpisuje Elma Brutus kao vlasnica Internacionalnog univerziteta u Goraždu u kojoj obavještava Zakladu Evropa o upisu studenta na ovaj univerzitet. U dopisu su navedeni podaci o studentima iz Zaklade Europa među kojima se nalazi i kćerka Giovnne V.

- Moja ćerka je, pohađajući studij  medicine, polagala pismene i usmene ispite, sa prednjom i zadnjom kamerom za izbegavanje prepisivanja. Radila je praksu u bolnicama kao i sve njene italijanske kolege. Pročitala sam da je univerzitet nakon gubitka licence dužan studente prebaciti na druge akreditovane. Molimo da pružite priliku da prebacite italijanske studente koji žele samo da ostvare svoje snove i rade kao zdravstveni radnici. U ovom dokumentu, koji je napisala i potpisala Elma Brutus, prethodni vlasnik, ona je potvrdila prisustvo italijanskih studenata., navela je Giovanna V.

Zamolili bi vas da nam dostavite programe svih smjerova koji su započeti od strane Zaklade Europa u 2020/21 akademskoj godini i planiranih za 2021/22 akademsku godinu tako da možemo nastaviti sa usklađivanjem istih sa našom internom regulativom“ navodi se u dopisu koji u potpunosti negira odbranu Edine Brutus da Internacionalni univerzitet u Goraždu nije imao nikakve veze sa italijanskim studentima.

Osim toga, u dopisu se navodi da je Univerzitet dobio akreditaciju te pozivaju ekipu iz Zaklade Europa kao glavnog partnera da prisustvuju ceremoniji koja će biti organizovana u Sarajevu a na kojoj će biti relevantni kantonalni i federalni ministri obrazovanja i kulture.

 

Italijanski državljanin Salvatore Messina odigrao je ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet i goraždanskog Univerziteta. Upravo je preko ovog Odsjeka, samo u studijskoj godini 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo studije na univerzitetu u Goraždu

U Italiji varali studente, u BiH prodavali diplome!?Internacionalni univerzitet u GoražduU Italiji varali studente, u BiH prodavali diplome!?

Da su im diplome koje su dobili od Internacionalnog univerziteta u Goraždu bezvrijedne, italijanski studenti su saznali kada su pokušali dobiti licence za rad u BiH. Podsjetimo, polovinom avgusta prošle godine Komora zdravstvenih tehničara svih profila odbila je izdati licence za rad za 86 italijanskih studenata sa diplomama Internacionalnog univerziteta u Goraždu, zbog brojnih nepravilnosti i sumnje u vjerodostojnost diploma. Neke od tih diploma potpisao je i Salvatore Messina kao rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu iako to nikada, bar zvanično, nije bio. Međutim, jedan od tih studenata dobio je uvjerenje o položenom stručnom ispitu od Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, a na osnovu toga i licencu za rad od Komore zdravstvenih tehničara TK. Ministarstvo je ovo uvjerenje izdalo 19. maja, dok je datum na licenci za rad od 24. jula ove godine. 

Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeutLICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut

U martu ove godine, u sklopu akcije Index, hapšeni su bivši čelnici Univerziteta Edina i Elma Brutus, bivši v.d. rektora Hajriz Bećirović, bivša vlasnica firme European education, research and development iz Zenice preko koje su studenti iz Italije i stizali u BiH Kaja Imširović, te bivši ministar obrazovanja u BPK Damir Žuga. Svi su pušteni da se brane sa slobode, a sumnjiče se za organizirani kriminal u vezi pranjem novca, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi.

Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u GoražduNakon pisanja Žurnala Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u Goraždu

Istraga o Messini i lažnim diplomama u Italiji je otvorena nakon što se majka jedne studentice iz Italije obratila tamošnjim novinarima tvrdeći da se njena kćerka, iako je završila studij, ne može registrovati u profesionalno udruženje psihoterapeuta u Italiji jer je njena diploma bila sporna. Diploma je dovedena u pitanje jer goraždanski univerzitet nije imao dozvolu za rad u Italiji.

Tužilaštvo BiH od Italije nije zatražilo hapšenje Salvatorea MessineAfera s diplomama iz Goražda trese ItalijuTužilaštvo BiH od Italije nije zatražilo hapšenje Salvatorea Messine

U februaru ove godine pojavile su se dvije bilješke italijanskog Ministarstva za obrazovanje iz 2018. i 2021. godine koje su već upozoravale na Messinin lažni univerzitet. La Repubblica je objavila da je prva studentska žalba podnesena 27. februara, te da su bolnice obustavile stažiranje za studente koji dolaze iz Jean Monneta. Italijansko pravosuđe potom proširuje istragu i na ugovore koje je Jean Monnet sklopio sa javnim i privatnim bolnicama u kojima su studenti odrađivali pripravnički staž.

Dok traju istrage u ovom predmetu u BiH a i u Italiji, ostaje problem prevarenih studenata. Ako su zvanično bili upisani na studije na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu Zakon o visokom obrazovanju Bosanko-podrinjskog kantona, ali i Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH im garantuje nastavak školovanja na drugim univerzitetima u BiH.

Podsjetimo da je Marcello Conigliaro, bliski saradnik Salvatorea Messine u intervju za italijanske medije naveo da je dobio na uvid licencu i akreditaciju univerziteta, imenovanje Messine rekotorom za vanjske poslove Univerziteta, ovlaštenje za nastavu na italijanskom i online nastavu…. Dokumenti su bili na memorandumu nadležnog Ministarstva Bosansko-podrinjskog kantona te akademskog Senata Univerziteta.

Zakonom o visokom obrazovanju Bosansko-podrinjskog kantona navedeno je da, u slučaju prestanka rada visokoškolske ustanove, njen osnivač je dužan zatečenim studentima omogućiti završetak započetih studija u nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi bez dodatnih troškova.

Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH navedeno je da studenti imaju „pravo da im se priznaju i prenesu bodovi između akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH“. 

U Italiji je održano saslušanje u Parlamentu gdje je tražen način da se omogući prevarenim studentima da nastave školovanje na drugim univerzitetima ili polažu ispite. Međutim, Giovanna V. navodi da se nije našlo rješenje za ovaj problem.

-Trenutno naša vlada ništa nije napravila za nas. Ministar zdravlja Bernini je rekao da IUG nije akreditovan univerzitet, tako da studije moje kćerke nisu legalne. Bilo je saslušanja u Parlamentu, ali ništa nije dobijeno. Tražili smo, zbog prakse u italijanskim bolnicama, da nastavimo na italijanskim univerzitetima, ali to nikada nije prihvaćeno. Dakle, jedina šansa je ministarka Adisa, koja nadam se da će dozvoliti da se i italijanski studenti prebace na druge akreditovane univerzitete u BiH, navodi Giovanna V.

Nedavno je ministrica Alikadić-Herić navela da su im se obratili bivši studenti Internacionalnog univerziteta u Goraždu te da se traži rješenje za njihov status.

" Važno je da znaju da je univerzitet dužan da u ovakvim slučajevima obezbijedi studentima nastavak obrazovanja na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi koja je akreditovana. Resorno ministarstvo se u prethodnom periodu intenzivno bavilo problematikom ovog univerziteta i javnost je upoznata sa svim onim što se dešavalo, radili smo u timu. Vlada je donijela odluku da se formira tim pravnika da vidimo da li donosimo pravu odluku", navela je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić.

(zurnal.info)