Sa šest glasova ZA, pet PROTIV i jednim suzdržanim:Izglasana smjena Gordane Tadić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Sa šest glasova ZA, pet PROTIV i jednim suzdržanim: Izglasana smjena Gordane Tadić

Tužilaštvo BiH trenutno nema glavnog tužioca, a vršilac dužnosti trebao bi biti izabran do večeras. To mogu biti zamjenici Diana Kajmaković, Ismet Šuškić, Milanko Kajganić ili Ozrenka Nešković

Izglasana smjena Gordane Tadić
Sa sjednice VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH danas je izglasalo smjenu Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Ona je vraćena na mjesto tužioca u ovom tužilaštvu.

Od 12 prisutnih članova Vijeća, iza “zatvorenih vrata” za smjenu Tadić glasalo je šest članova, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tužilaštvo BiH trenutno je bez glavnog tužitelja, a do kraja dana Tadićkino mjesto trebao bi zauzeti neko od njenih zamjenika: Diana Kajmaković, Milanko Kajganić, Ismet Šuškić ili Ozrenka Nešković.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je Odjelu za imenovanje dao zadatak da stupe u kontakt sa ova četiri zamjenika, koji su jedini mogući kandidati za vršioca dužnosti do okončanja konkursne procedure koja će biti raspisana, i da ih pitaju da li prihvataju kandidaturu.

“Za one koji pristanu bit će pribavljene biografije sa posebnim osvrtom na to šta su radili u dosadašnjoj pravnoj karijeri, a Odjel za efikasnost rada tužilaštava i dostavit će i radne rezultate za zamjenike koji se prijave zadalju procedure za vršioca dužnosti”, kazao je Lagumdžija.

Kratko je novinarima, u pazi sjednice, potvrdio da su “argumenti onih koji su glasali “za” bili da je izrečena disciplinska mjera adekvatna težini počinjenih prekršaja, a onih koji su glasali “protiv” ili bili suzdržani, da sanckija nije adekvatna i da bi trebalo ići na izricanje blažih mjera.

Podsjetimo da je odgovornost Tadićke za prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća utvrđena je još ranije, a Vijeće je danas “iza zatvorenih vrata” raspravljalo samo o sankciji, a po žalbi koju je njena odbrana uložila na odluku Drugostepene disciplinske komisije.

Drugostepena komisija je još u septembru izglasala Tadićkinu smjenu, prethodno potvrdivši odluku Prvostepene komisije od 23. jula.

Gordana Tadić je na funkciji glavnog tužitelja 28. septembra zamijenila Gorana Salihovića koji je, također,  smijenjen. Vršiteljica dužnosti bila je pune dvije godine, dok je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019.

Ona je četvrti smijenjeni tužilac Tužilaštva BiH čiji mandat su obilježili skandali.

Posljednja afera sa Tadićkom dogodila se sredinom septembra nakon što je objavljen audiosnimak njenog razgovora sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom OSA-e. Sastanku je prisustvovala i Gordanina zamjenica Ozrenka Nešković. U pravosudnoj zajednici smatraju da je upravo ovaj snimak i uticao na konačnu odluku o smjeni Tadić sa mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Na snimcima koji traju oko 90-ak minuta, podsjetimo, Mehmedagić i Tadić razgovaraju o predmetu "Diploma", a direktor OSA iznosi pritužbe na račun postupajućeg tužioca Olega Čavke. Tokom razgovora dotakli su se niza aktuelnih tema, ali i određenih osoba.

Snimak je nastao u Tužilaštvu BiH i to još, pretpostavlja se, tokom 2019. Međutim, još nije poznato ko ga je napravio, osim što Tužilaštvo BiH i OSA jedni na druge prebacuju krivicu.

Za Gordanu Tadić se tvrdi da je bliska HDZ-u i lideru ove stranke Draganu Čoviću. Zbog tih veza sve njene odluke idu i "na ruku" Miloradu Dodiku. U vrijeme njenog mandata obustavljena je istraga protiv Dodika u slučaju referendum o 9. januaru.  Dodik je zaštićen i u slučaju “Ikona”, a odugovlačila je i sa formiranjem predmeta protiv Dodika zbog njegovih posljednjih medijskih istupa. Saopštenje iz Tužilaštva BiH uslijedilo je nakon pritiska javnosti.

Tadić je 15. oktobra posjetila Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, a ubrzo nakon toga uslijedilo je puštanje Edina Vranja iz srbijanskog zatvora na slobodu. To je jedan od razloga zbog kojeg su se pojavila spekulacije da je to posljednji organizovani pokušaj, ljudi bliskih HDZ-u i SNSD-u, da spase Tadić od smjene. U tom Tadićkinom spašavanju navodno je učestvovao i bivši čelnik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je, također, pravosudnu karijeru neslavno završio, a trenutno je Dodikov savjetnik.

Tadić još od vremena kada je bila vršilac dužnosti najveću podršku imala upravo od Tegeltije. 

 Iako se još nije ni ušlo u proceduru izbora v.d. već su se pojavile spekulacije o tome da bi njeno mjesto trebala zauzeti Diana Kajmaković, koja je bila i jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Kajmaković je tada, podsjetimo, tokom obrazlaganja svog rada i programa, izjavila da će se “potruditi da Tužilaštvo BiH i pravosuđe ucjelini ne budu politička bokserska vreća”. Od protukandidata je izgubila sa najmanje osvojenih bodova 131,6.

Vršilac dužnosti trebao bi biti izabran do kraja dana.

Lagumdžija je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da je Vijeće od UDT-a tražilo da preispitaju da li i u drugim sudovima i tužilaštvima postoje zloupotrebe CMS-a/TCMS-a.

(zurnal.info)