PRAVOSUDNO-PRIVATNO PARTNERSTVO:Izgubila 5 miliona zbog čudnih odluka Općinskog suda Zenica
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PRAVOSUDNO-PRIVATNO PARTNERSTVO: Izgubila 5 miliona zbog čudnih odluka Općinskog suda Zenica

Ništa više nije nemoguće u državi gdje zbog „slobodnog sudijskog uvjerenja“ možete izgubiti cjelokupnu imovinu. Osjetila je to Nusreta Zukić, koja sedam godina vodi pravnu bitku i sa zeničkim općinskim sudom i poslovnim partnerom njenog preminulog muža

Izgubila 5 miliona zbog čudnih odluka Općinskog suda Zenica
FOTO: zurnal.info

Nusret Zukić i Nusret Kalčo formirali su 1998. godine „NN Company“ Zenica sa po 50% udjela. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja eksploziva i poslovala je izuzetno uspješno. Tako je 2010. imala nešto više od 9 miliona prihoda, odnosno oko 850 hiljada maraka dobiti.

Krajem te godine Nusret Zukić je preminuo. Naslijedila ga je supruga Nusreta. Rješenje o nasljeđivanju donešeno je 19. maja 2011. godine. No, to joj rješenje nije uručeno. Ispostaviće se da ga je u pisarnici suda preuzeo neko iz firme „NN Company“. Ovo neovlašteno davanje dokumenta „pogrešnoj“ osobi biće prvi u nizu čudnih poteza Općinskog suda Zenica.

 

DVIJE FIRME POD JEDNIM KROVOM

 

Naredne dvije godine Nusreta Zukić vodiće pravnu bitku kako bi je Odjeljenje registra Općinskog suda Zenica upisalo kao suosnivača umjesto umrlog supruga. Bile su potrebne dvije presude Kantonalnog suda da općinski sud, odnosno tadašnji sudija tog suda Ramo Ljevaković, izda pravosnažno rješenje o suvlasništvu u „NN Company“.

Tada za Nusretu Zukić počinju novi problemi. Suvlasnik Nusret Kalčo i direktorica „NN Company“ Adaleta Tanović ne dozvoljavaju joj uvid u poslovanje firme, čak ni fizički ulazak u poslovne prostorije.

Saznaje da je pola godine ranije Kalčo osnovao firmu „EU Explosive“ koja se bavi potpuno istom djelatnosti kao i „NN Company“. Ista je i direktorica u obje firme – Adaleta Tanović. Smještene su i u istom poslovnom prostoru u Zenici.

Nusreta u narednom operiodu može samo da posmatra kako „EU Explosive“ formalnim ugovorima o zakupu preuzima poslovne prostore i proizvodni pogon u Banovićima, preuzima i radnike, ali i najvažnije kupce poput Rudnika Banovići, Kakanj, Đurđevik, Kreka, Zenica, Breza i Bila s kojima ugovara poslove vrijednosti gotovo 8 miliona, te firme „Gross“, „Rudar“, „Tvornica cementa“ Kakanj i niz drugih. Paralelno s tim ukida se proizvodnja u „NN Company“, a shodno tome nema ni prihoda.   

Direktorica „NN Company“ Adaleta Tanović i suvlasnik Nusret Kalčo prodaju  specijalna vozila za nabavku eksploziva i potpisuju ugovore o zakupu sa konkurentskom firmom „EU Explosive“ u kojoj je direktorica Adaleta Tanović, a vlasnik Nusret Kalčo.

Konačno, 2013 godine Nusret Kalčo podnosi tužbu kojom traži istupanje iz „NN Company“.

„Direktorica Adaleta Tanović se krajnje pasivno drži, ne učestvuje u postupku aktivno, osim formalnog prisustva ročištima, a kada se donese prvostepena presuda, izričito se usprotivi podnošenju žalbe na tu presudu. Žalbu je podnijela Zukić Nusreta, kao sporedna stranka u postupku-umješač na strani tuženog, i time je onemogućila Nusretu Zukić da se zaštiti zbog neosnovanog i netačnog nalaza procjenitelja Murtić Mirsade, protiv koje će podnijeti i krivičnu prijavu“, objašnjava za Žurnal Ragib Hadžić, advokat Nusrete Zukić.

Sudski vještak Mirsada Mutrić je procjenila, a zenički Općinski sud i tadašnji sudija Adnan Baručija prihvatio da firma „NN Company“ vrijedi 20,8 miliona maraka, iako u tom trenutku godinama nema ni proizvodnje, ni kupaca, ni imovine, a kao vrijednost su navedena i potraživanja koja po advokatu Hodžiću gotovo nije moguće naplatiti jer su te firme u stečaju ili finansijskoj dubiozi. Zanemarena je žalba Nusrete Zukić koja iako vlasnik polovine firme nije imala status zainteresovane stranke!? Čak je po ocjeni suda gospođa Zukić ta koja je Nusreta Kalču onemogućavala u vršenju suvlasničkih prava!?

No, uskoro će postati jasno zašto je bila potrebna procjena na baš taj iznos. Na računu „NN Company“ u tom je trenutku bilo 10,6 miliona maraka neraspoređene dobiti!

 

RAČUN "NA NULI"

 

Nusreta Zukić se pokušala žaliti Kantonalnom sudu ZDK, ali se direktorica Tanović u usprotivila toj žalbi, odnosno interesu 50-postotnog suvlasnika!? Presuda Općinskog suda Zenica postala je pravomoćna. Slijedi pustošenje računa “NN Company“.

Prema dokumentaciji u posjedu Žurnala, direktorica Adaleta Tanović prvo prebacuje 5 miliona maraka na račun Nusreta Kalče kao polovinu neraspoređene dobiti, a potom još 5,4 miliona za dio po sudskoj presudu o istupanju Kalče iz firme. Dakle 10,4 miliona maraka je prebačeno na njegov račun, a potražuje još pet miliona preostalog dijela njegove polovine po sudskoj procjeni vrijednosti „NN Company“ !?

Kalčo je potom zatražio prodaju sve preostale imovine „NN Company“ u Zenici, Sarajevu, Banovićima i Travniku na ime namirenja preostalih 5 miliona, što znači da će Nusreta Zukić ostati bez marke imovine nasljedstva!  

Sve što joj je preostalo jeste nedavno podnošenje krivične prijave Tužilaštvu ZDK i iskazana njena i sumnja advokata Hadžića da iza svega stoji sestrična Nusreta Kalče, koja je igrom slučaja sutkinja Općinskog suda u Zenici, te još neke osobe iz zeničkog pravosuđa.

Žurnal je posljednjih dana u dva navrata kontaktirao „EU Explosive“ u pokušaju da razgovara sa Nusretom Kalčom. Oba puta preuzet je naš broj uz obećanje da će mu biti proslijeđen. Povratne informacije nije bilo. 

(zurnal.info)