DEMANT PREDSJEDNICE KANTONALNOG SUDA U NOVOM TRAVNIKU:Iznesene informacije predstavljaju izvaninstitucionalni pritisak
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Komentar

DEMANT PREDSJEDNICE KANTONALNOG SUDA U NOVOM TRAVNIKU: Iznesene informacije predstavljaju izvaninstitucionalni pritisak

U svom demantu Katica Jozak-Mađar tvrdi da je niko od novinara nije kontaktirao, pa ćemo napomenuti da nam je u prvom telefonskom razgovoru rečeno da je predsjednica suda na seminaru i da pitanja uputimo putem faxa i e-maila, što smo i uradili. Upit putem faxa smo uputili 5. maja, a kao dokaz imamo izvještaj o tome. Prvi upit smo proslijedili istog datuma na mailove [email protected] i [email protected], a s obzirom da nismo dobili odgovor ponovili smo isti e-mail i naredni dan.

Iznesene informacije predstavljaju izvaninstitucionalni pritisak
Kantonalni sud u Novom Travniku (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku Katica Jozak-Mađar uputila je demant na tekst objavljen 9. maja pod naslovom “Predsjednica u Novom Travniku pod istragom: Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulacija CMS-om”, ističući da su iznesene informacije neistinite, neutemeljene i neopravdane .

"Izneseni podaci u medijima diktirani su od strane osoba koje izvaninstitucionalnim pritiscima i prijetnjama kaznenim prijavama nastoje utjecati na donošenje sudskih odluka pred ovim sudom i za ostvarivanje vlastitih interesa i ciljeva. Želimo napomenuti da niti jedna medijska kuća, online mediji nije tražio niti se obraćao Kantonalnom sudu u Novom Travniku, predsjednici suda niti glasnogovornici suda sa zahtjevom za bilo kakvom informacijom u svezi gore navedenoga. Rezultati Kantonalnog suda u Novom Travniku prepoznati su u cijeloj pravosudnoj zajednici u BiH kao i šire u Vijeću Europe jer je Kantonalni sud u Novom Travniku predstavnik sudova BiH u Europskoj mreži pilot sudova, ažuran i efikasan sud koji u svom radu implementira i primjenjuje najveće standarde zaštite ljudskih prava i sloboda zajamčene Ustavom BiH i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda poštujući najviše standarde etičkih principa kojima se osigurava neovisnost, nepristranost i samostalnost u radu ove pravosudne institucije. Poznato je da Kantonalni sud Novi Travnik, kao sud koji ima razrađen i kontinuiran javan i transparentan rad, generalno podržava opće prihvaćen stav kada su u pitanju nositelji pravosudne funkcije, da se u ovakvim situacijama treba suzdržati od reakcije na kritiku u medijima, pa ipak kako je u medijima iznesen teški klevetnički sadržaj glede pravilnosti i zakonitosti u radu predsjednice Kantonalnog suda Novi Travnik koja predstavlja i zastupa ovaj sud, te kao običnog čovjeka, kojemu se iznošenjem neistina i kleveta narušava osobni i profesionalni ugled i nanosi nemjerljiva i nenadoknadiva šteta, trpljenje, patnja i ugrožava osobna sigurnost, kao i članova uže i šire obitelji, te narušava integritet ove pravosudne institucije to tražimo zaštitu od takvog nezakonitog i neprofesionalnog postupanja medija. S tim u svezi, u skladu sa člankom 2. Kodeksa za štampu BiH koji glasi „Novinar će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja” molimo Vas za brzu reakciju kako bi se zaustavilo iznošenje i prenošenje neistina, laži i kleveta na račun zakonitog i pravilnog rada predsjednice suda".