Ko zloupotrebljava ime Sarajeva:Izrabljivači i ugnjetači iz Ulice Mehmeda Spahe, broj 14
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Ko zloupotrebljava ime Sarajeva: Izrabljivači i ugnjetači iz Ulice Mehmeda Spahe, broj 14

Sve su obesmislili, isprljali i osramotili. Nakon okončanja pljačke grada (koju su oni nazvali tranzicijom & privatizacijom) konačno su se obrušili na samu riječ. Sada su smislili način da svim drugima naplate njeno korištenje a oni će nastaviti da je zloupotrebljavaju i još da dodatno zarade

Izrabljivači i ugnjetači iz Ulice Mehmeda Spahe, broj 14

Vjerovatno ste čuli, ali da pojasnimo.  

Ako odlučite da se nazovete, recimo, “Momak iz Sarajeva”, tek tako, iz čistog hira i bez ikakve materijalne koristi,  moraćete odnedavno sarajevskim vlastima platiti 100 KM. Ako zbog toga budete nešto malo i zaradili pa zaposlili još deset osoba platićete 720 KM, upošljavanjem do 30 osoba suma narasta na 1800, a više od 30 radnosposobnih cura i momaka koštaće vas čak  4200 maraka godišnje. Sve zbog toga što koristite riječ “Sarajevo”. Isto vrijedi ukoliko odlučite da se nazovete “Cura iz Sarajeva”. 

NIŠTA NISAM SHVATIO

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka objasnio je da je tu odluku donio kako bi obeshrabrio sve oni koji zloupotrebljavaju ime grada. 

Što se mene tiče, nije dovoljno objasnio. Naime, ostalo mi je sasvim nejasno na koga je konkretno mislio kada je pomenuo “one koji zloupotrebljavaju ime grada”? Ko su te gnusne štetočine, taj bezosjećajni ološ, ti misteriozni zloupotrebljavači, koji kaljaju časni obraz Sarajeva? Pročitao sam sve gradonačelnikove izjave date ovim povodom i nisam uspio pronaći zadovoljavajući odgovor. 

(Da ne bismo koristili ružnu, iznuđenu riječ “zloupotrebljavači”, u nastavku ćemo koristiti sinonime “izrabljivači” i “ugnjetači”. Ispravniji su, a i više odgovaraju situaciji).

Odgovor ću morati pronaći sam. Pođimo zajedno u istraživanje, neće to dugo trajati, niti će biti pretjerano naporno. Istragu ćemo provesti kroz set jednostavnih pitanja.

Ko decenijama vlada Sarajevom?

Kome su usta puna Sarajeva?

Ko godinama efikasno zloupotrebljava ime grada?

Ko manipuliše sa tragedijom sarajevske opsade?

Ko falsificira istoriju Sarajeva?

Ko se šegačio sa nazivima sarajevskih ulica i trgova, a o školama da ne govorimo?

Ko karikira sarajevsku tradiciju?

Ko stvara nove sarajevske heroje a namjerno zaboravlja stare?

Kome je ono centar Sarajeva važniji od čitave Bosne i Hercegovine?

Naravno, ovaj set pitanja moguće je značajno proširiti, ali zadržimo se na devet. Svakako se na svako pitanje isti odgovor nameće. 

SAMO JEDNO MJESTO SE ZOVE DOM

Postoji samo jedna adresa gdje se nalazi najveća koncentracija izrabljivača i ugnjetača.  To je zgrada na broju 14 u Ulici Mehmeda Spahe. Tamo se nalazi Centrala Stranke demokratske akcije, tu je njihova Asocijacija mladih i Politička akademija. Odatle dolazi gradonačelnik kao i kompletan njegov kabinet sa mudrim savjetnicima koji su smislili ovaj namet na ime. 

Znate kako kaže Sherlock Holmes – “Kada se isključi nemoguće, istina je ono što ostane, ma kako izgledalo nevjerovatno”. Dakle, slijedeći nauk velikog detektiva iz ulice Baker, rezultat naše istrage možda je nevjerovatan ali je tačan - isti oni koji žele da obeshrabre sve koji zloupotrebljavaju ime grada su baš oni koji to godinama bezobrazno čine! 

Zahvaljujući Stranci demokratske akcije riječ “Sarajevo” godinama gubi simboličku snagu koju je s mukom i velikim odricanjem stekla. Zahvaljujući baš njima, Mušan Topalović je najveći heroj odbrane a Mustafa Busuladžić najveći intelektualac. Sve su obesmislili, isprljali i osramotili. Nakon okončanja pljačke grada (koju su oni nazvali tranzicijom & privatizacijom), konačno su se obrušili na samu riječ. Sada su smislili način da svim drugima naplate njeno korištenje a oni će nastaviti da je zloupotrebljavaju i da dodatno zarade. Naravno, iskusni su to izrabljivači,  unaprijed su smislili prividno legalan način. 

LEGALNO I LEGITIMNO

Pročitajte kako je to lijepo gradonačelnik Skaka zamislio pa saopštio novinarima da razglase:

“Postoje stranice koje su od interesa Grada Sarajeva, to su stranice koje rade na promociji grada i kao takve će biti tretirane posebnim uvjetima i dobiti rješenje kojim će biti legitimni.”

Šta mislite, gdje će se odlučiti koje stranice rade "od interesa" i na promociji grada? Ko će odlučiti šta je interes grada, šta je njegov identitet, koji dijelovi istorije trebaju da se promoviraju i na koji način? Šta mislite odakle će se upravljati tim stranicama? Ko će izvući sve vrste koristi iz njihovog rada pa i taj interes? Ko će ponovo biti najlegitimniji? 

Isti oni koji su to i do sada činili. Izrabljivači i ugnjetači  iz Ulice Mehmeda Spahe, broj 14.

(zurnal.info)