Prijetnje uredniku portala Moja Hercegovina:Jerinić mi je prijetio i psovao majku, jutros se izvinjava
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Prijetnje uredniku portala Moja Hercegovina: Jerinić mi je prijetio i psovao majku, jutros se izvinjava

Zbog prenošenja teksta s portala PratimoTendere, glavni i odgovorni urednik medija Moja Hercegovina Dragiša Sikimić pretrpio je prijetnje i uvrede od Dragana Jerinića. Online magazin Žurnal ovom prilikom daje punu podršku kolegi Sikimiću i portalu Moja Hercegovina, uz poruku nadležnima da se sve prijetnje novinarima moraju najozbiljnije shvatiti i sankcionisati

Jerinić mi je prijetio i psovao majku, jutros se izvinjava
Dragan Jerinić

Sredinom juna portal PratimoTendere objavljuje tekst pod nazivom „HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI: Za šest mjeseci promocije troše 750.000 KM“. Taj tekst na portalu Moja Hercegovina odlučuje prenijeti glavni i odgovorni urednik ovog medija Dragiša Sikimić.

Skoro mjesec dana kasnije, Sikimića kontaktira Dragan Jerinić, te ga tom prilikom vrijeđa i prijeti mu.

„Zvao me Dragan Jerinić jučer ujutro, probudio me i pitao zašto pišemo o njemu, treba da uklonimo neki tekst. Ja iz sna, nemam pojma ni ko je on, ni koji tekst (objavljen – prenesen s PratimoTendere prije mjesec dana). Rekoh, pogledat ću kasnije o čemu se radi, pa ću vam se javiti. Kad sam shvatio da je tekst uredan, planirao sam ga zvati, ali sam zaboravio. Zove me opet sinoć u 19:34, kaže vidim nećeš da ukloniš tekst, da znaš očekuj tužbu. Rekoh nema problema, samo angažujte dobre advokate, trebat će vam. Na to je on poludio i počeo me mrškati nekoliko puta, psovati majku, da bi potom prekinuo poziv“, kaže Sikimić za Žurnal.

Ono što je Jeriniću moglo „zasmetati“ jeste što su upravo njegova supruga Brankica i on spomenuti u tekstu. Podsjetimo kratko da je Dragan Jerinić bio glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, a njegova supruga Brankica bivša je novinarka Glasa Srpske.

U samom tekstu istaknuto je kako je firma Grape samo jedna od dvije firme koja može dobiti spomenuti tender, te da je suvlasnik ove firme agencija Info 5. Ova agencija je u vlasništvu – Dragana i Brankice Jerinić.

Nakon prijetnji, Dragiša Sikimić jutros obavještava javnost da ga je Dragan Jerinić zvao da se – izvini.

„Kaže nije znao da sam samo prenio tekst i da nisam ja autor. Kaže zvali ga neki prijatelji, pa mu objasnili moju situaciju. Sigurno misli na to što sam osoba s invaliditetom, pa ga je eto malo pekla savjest, pa kao ja nisam znao, pa ja se izvinjavam iskreno, pa neću te tužiti, pa imao sam loš dan jučer. Izvinjenje je očigledno iz sažaljenja, ali ipak sam rekao OK. Šta mogu drugo? Da ga prijavim policiji da bi on platio prekršajni nalog 500 KM? Nemam vremena. Navikao sam na prijetnje ljudi iz vlasti, ali i opozicije. Ipak, iako nisam osoba koju je lako uplašiti, moram se uznemiriti na bahato psovanje članova familije“, naveo je Sikimić.

Dalje je otkrio kako je prije nekoliko dana dobio poziv od Jelene Trninić Milićević, bliske prijateljice Gorice Dodik:

„Pola sata mi držala moralne pridike što smo pisali tekst o njoj, kako je ona osoba visokog morala, majka četvero djece, tražila demant, pa mi umjesto demantija poslala kolumnu sa novim moralisanjem. Pitam je gospođo ima li nešto netačno u tekstu, kaže ima sve. Pa šta je to sve? Pa sve nešto izokolo bla bla. Kaže, nemam vremena ni para da te tužim, ali se radujem novom zakonu o kleveti, nećete moći pisati šta poželite. Rekoh gospođo, i ne pišemo šta želimo, već samo istinu, a ako vam se ta istina ne sviđa, smanjite malo svoje bahate ambicije.

Onaj ko misli da će sa ovim narodom biti bolje, u velikoj je zabludi. I meni je dugo trebalo da priznam to sebi. Ovi političari i ovaj mafijaški sistem su slika ovog naroda. Čim se pojavi nova politička stranka koja u svom nazivu nosi riječi "narodni" ili "demokratska" ja odmah odem u WC.

Ovo društvo je prljavo i gadi mi se.

Ovdje nikad neće biti bolje.“

Online magazin Žurnal ovom prilikom daje punu podršku kolegi Sikimiću i portalu Moja Hercegovina, uz poruku nadležnima da se sve prijetnje novinarima moraju najozbiljnije shvatiti i sankcionisati.

____________________________________________________________________

U nastavku prenosimo spomenuti tekst s portala PratimoTendere:

 
 
HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI: Za šest mjeseci promocije troše 750.000 KM

 

Kako bi poboljšali vidljivost svog brenda i unaprijedili poslovanje Hidroelektrana na Trebišnjici do kraja godine potrošit će 750 hiljada maraka na promociju! HE Trebišnjica je u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske stoga nije u potpunosti jasno zašto bi jedno javno preduzeće koje ima monopol na tržištu uopšte imalo potrebu za reklamiranjem ovog obima. Samo dvije firme u BiH ispunjavaju uslove iz tenderske dokumentacije, jedna od njih bliska je vlasti u RS-u

 

Piše: Azra Omerović

 

Hidroelektrane na Trebišnjici zadnji dan maja rapisale su tender za nabavku usluga promocije na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja u periodu do 31.12.2023. godine. Vrijednost tendera simbolična- 750.000 KM bez PDV-a!

Osim što je nevjerovatna činjenica da javno preduzeće koje apsolutno nema konkurencije na tržištu jer ima apsolutni monopol troši ovoliko novca na promociju. Prema analizi portala Pratimo tendere ova nabavka je i rizična jer uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

U tenderskoj dokumentaciji traženo je da ponuđač mora da posjeduje Google Premier Partner značku za BiH najmanje 2 godine uzastopno.

Samo dvije firme iz BiH trenutno imaju status google partnera za 2023. godinu to su firma AD Kraft i Grape iz Banja Luke. 

 

Firma AD Kraft imala je status Google partnera i 2022. godine. Vlasnici ove firme su Edina Velić i Edina Ćulum. Firma Grape iz Banja Luke u vlasništvu je Nemanje Krecelja i agencije Info 5 iz Banja Luke. Agencija Info 5 u vlasništvu je bračnog para Brankice i Dragana JerinićaDragan Jerinić bio je  glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, njegova supruga Brankica, bivša je novinarka Glasa Srpske. Prema pisanju medija, bračni par svoj poslovni uspjeh duguju upravo bivšem poslodavcu jer  “u svim svojim poslovima obilato koriste realno veliku političku i svaku drugu snagu i uticaj Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”. Željko Kopanja bio je dugogodišnji prijatelj Milorada Dodika. Osim toga, Dragan Jerinić osnivač je firme Mega Elektrik zajedno sa Danilom Petrovićem bivšim savjetnikom i zetom potpredsjednika SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića.

 

ŠTA SE PLAĆA 750.000 KM?

 

U tenderskoj dokumentaciji za promociju preduzeća na pet nivoa navedeni su različiti uslovi i cijene koji će ukupno koštati 750.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 1 traženo je pisanje jedne novosti za objavu na portalima, jedna objava na društvenim mrežama, jedna naslovna fotografija, sponzorisanje objave na društvenim mrežama, jedan sponzorisani oglas te jedan google displej oglasa. Za ovo oglašavanje planirano je do 3.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 2 traženo je isto kao i za nivo 1 s dodatkom dva gugl displej oglasa te primjena logotipa i dizajn banera. Za promociju preduzeća na nivou 2 planirano je između 3.000 i 6.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 3 osim ovih zahtjevane su još neke usluge a HE Trebišnjica izdvojit će do 20.000 KM za ove namjene.

 

Za promociju preduzeća nivo 4 Hidroelektrana na Trebišnjici izdvojit će između 20.000 i 100.000 KM. Na fotografiji ispod pogledajte za šta će izdvojiti taj novac.

 

Za promociju preduzeća nivo 5 HE Trebišnjica izdvaja do 200.000 KM!

 

(zurnal.info)