Bez obzira na direktne prijetnje:Nema istrage protiv radikala Jasmina Mulahusića nakon napada na novinarku Žurnala

Istražujemo

Bez obzira na direktne prijetnje: Nema istrage protiv radikala Jasmina Mulahusića nakon napada na novinarku Žurnala

Različiti su kriteriji pojedinih tužilaca čak i kada je u pitanju isto krivično djelo. Tako je i u slučaju prijave Žurnala protiv Jasmina Mulahusića, zbog pogromaških navoda kojima je novinarku Žurnala označio kao metu

Nema istrage protiv radikala Jasmina Mulahusića nakon napada na novinarku Žurnala
Jasmin Mulahusić (foto: facebook)

Jasmin Mulahusić, nastanjen u Luksemburgu, za naivne možda jeste tek internetsko „piskaralo“ radikalnih stavova, no posljedice njegovih pisanija nisu bezazlene.

Nešto više od mjesec dana prije nego što će protiv Mulahusića biti potvrđena optužnica Tužilaštva BiH, on je putem društvenih mreža direktno targetirao novinarku Žurnala Branku Mrkić i Žurnal posredno. Pri tome Mulahusić, uz već uobičajenu prateću fotografiju kada se obračunava sa neistomišljenicima, brutalno laže o sadržaju teksta, dodajući navode koji nisu izrečeni.

objava Mulahusića na društvenim mrežama

Odmah potom slijedili su komentari i poruke njegovih pratilaca u kojima su izrečene direktne prijetnje..

objave Mulahisićevih sljedbenika

Na djelu je dakle bio potpuno isti slijed dešavanja, odnosno niz djela navedenih u optužnici Tužilaštva BiH protiv Mulahusića, podignutoj krajem aprila, a zbog brojnih prijetnji protiv prvenstveno novinara  te drugih osoba koje ne dijele njegove radikalne svjetonazore.

“... vrijeđao na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe. Optuženi se tereti da je počinio krivična djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a...“, navedeno je u optužnici.

iz optužnice Tužilaštva BiH

No, iako je u pitanju isti način djelovanja prema novinarki Žurnala iz marta ove godine, za postupajuću tužiteljicu nema elemenata „izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“. Tužiteljica ništa sporno nije vidjela ni u reakcijama njegovih pratilaca.

U obavijesti Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage nije navedena niti mogućnost da se prijetnja doda postojećoj optužnici.

iz odgovora Tužilaštva BiH Žurnalu

Jasmin Mulahusić je septembra 2021. prilikom boravka u BiH bio hapšen po nalogu Tužilaštva BiH, upravo zbog navedenih krivičnih djela. Pritvor mu tada nije određen kao ni mjere zabrane i on je po povratku u Luksemburg gdje živi, nastavio sa istom praksom. U njegovu odbranu tada je stao jedino sarajevski ogranak SDA, negirajući da Mulahusić djeluje po upustvima stranke. Usput su njegovo djelovanje pravdali „slobodom govora“!

Nedugo nakon hapšenja, Mulahusić je s ponosom objavljivao fotografije sa čelnicima SDA, da bi se nakon izvjesnog vremena, moguće i zbog nedostatka materijalne podrške, javno distancirao od SDA.

Jasmin Mulahusić, lijevo i desno

U evideniciji odreda „El Mudžahid“ postoji osoba istog imena i prezimena iz Zavidovića, pripadnika ove jedinice, od juna do oktobra 1995. godine, no nema potvrde da je to ista osoba.

detalj iz evidencije pripadnika odreda El Mudžahid

Početkom ove godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo podiglo je optužnicu za krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, protiv jedne osobe jer je pjevala pjesme koje veličaju ratne zločince, te vrijeđala genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH pak, prema istraživanju BIRN-a, ima niz odbačenih prijava za navedeno krivično djelo.

Ono što razlikuje te slučajeve, od prijetnji novinarki Žurnala, jeste što je prijavljeni poznat, što protiv njega postoji optužnica i to za djela koja se u naravi podudaraju sa navedenim u prijavi Žurnala, što dovoljno kazuje da će Jasmin Mulahusić nastaviti staru praksu. U konačnici, logično pitanje jeste treba li tužilaštvo čekati da se neko od njegovih sljedbenika odluči na konkretne akcije?

(zurnal.info)