Ništa bez odluke RAK-a:Kablovski operateri ne žele iz ponuda ukloniti kanale na kojima se negira genocid
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Ništa bez odluke RAK-a: Kablovski operateri ne žele iz ponuda ukloniti kanale na kojima se negira genocid

Dok iz Regulatorne agencije za komunikacije ne poduzimaju ništa kako bi se zabranili sadržaji u kojima se negira genocid i veličaju ratni zločinci, iz vodećih kablovskih operatera odgovornost prebacuju na RAK i nemaju namjeru da samoinicijativno iz svojih ponuda uklone sporne televizijske kanale iz Srbije

Kablovski operateri ne žele iz ponuda ukloniti kanale na kojima se negira genocid

 


Krajem jula ove godine bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a kojim se, u suštini, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i njihovih zlodjela.

Ovaj zakon, jasno, primjenjuje se isključivo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ipak, stanovnici naše zemlje i dalje svjedoče relativiziranju i negiranju genocida i drugih ratnih zločina, veličanju ratnih zločinaca i njihovih zlodjela, a što, prema mnogima, predstavlja i govor mržnje.

 


NEGIRANJE GENOCIDA U MEDIJIMA BLISKIM VLADI SRBIJE

 


Sve navedeno možemo čuti u televizijskim emisijama koje se emitiraju na televizijskim kanalima u Srbiji, a te kanale u svojim ponudama imaju i kablovski operateri u BiH. Prije svega, riječ je o emisijama koje se emitiraju na televizijskim kanalima s nacionalnom frekvencijom u Srbiji – „Happy“ i „Pink“. Inače, društvena mreža „Twitter“ nedavno je ove medije etiketirala kao „medije koji sarađuju s Vladom Srbije“.

Jedan od najsvježijih primjera jeste gostovanje presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u jutarnjem programu „Pink“ televizije koji je emitiran prije nekoliko dana. Između ostalog, Šešelj je izjavio: „Ali se slažemo u najvažnijem, da se to nikako ne može nazvati genocidom.“

S obzirom na to da su ovakve i slične izjave kažnjive zakonima BiH, zanimalno nas je da li je moguće i postoji li volja da se ovakvi sadržaji ne emitiraju na području naše zemlje.

Već smo pisali o sterilnim stavovima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Podsjetimo, u odgovoru Žurnalu naveli su da „samo u slučaju ozbiljnih, teških i ponovljenih kršenja odredbi vezano za govor mržnje i zaštitu maloljetnika postoji mehanizam ograničenja prenosa takvih sadržaja, koji se dosada nije desio u praksi Agencije“.

Zanimalo nas je šta konkretno taj mehanizam podrazumijeva, te da li su negiranje i relativiziranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i govor mržnje dovoljan razlog da se pokrene taj mehanizam i ograniči prenos takvih sadržaja. Ipak, na konkretno pitanje nismo dobili konkretan odgovor:

„Prema Direktivi EU o audiovizuelnim medijskim uslugama koja garantuje pravo prenosa programskih audiovizuelnih usluga u neizmijenjenom obliku, te koja samo u određenim (težim) slučajevima kršenja koji se odnose na govor mržnje i sadržaje koji mogu ozbiljno ugroziti dobrobit maloljetnika, predviđa mehanizam koji podrazumijeva reakciju regulatora države u kojoj se strani program može pratiti prema nadležnom regulatoru države porijekla. Agencija ne može prejudicirati situacije koje bi eventualno zahtijevale upotrebu ovog mehanizma.“

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, teško je očekivati od RAK-a bilo kakvu konkretnu reakciju.

U ovom kontekstu, zanimljivo je spomenuti i stavove iz najpopularnijih društvenih mreža – uklanjat će sadržaje u kojima se minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovani, nasilni događaji, uključujući i genocid u Srebrenici.

Iako je sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama nemjerljivo teže kontrolisati, kompanije su se ipak odlučile uklanjati sporne sadržaje. S druge strane, RAK izgleda ne želi ni pokušati barem ograničiti emitiranje spornih sadržaja.

 

 

KABLOVSKI OPERATERI ODGOVORNOST PREBACUJU NA RAK

 

 

Kontaktirali smo i vodeće kablovske operatere u BiH – Telemach, Mtel, HT Eronet i BH Telecom.

Na nekoliko pitanja koja smo im uputili, a koja se tiču spornih sadržaja na spomenutim kanalima, te da li imaju namjeru ukloniti te kanale iz svojih ponuda, najkraći odgovor dobili smo od Mtela:

„Kompanija Mtel u okviru IPTV paketa svojim korisnicima nudi više od 250 TV kanala iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta. Distribuciju navedenih TV kanala kompanija Mtel vrši prema i u skladu sa uslovima iz Dozvole koju je izdala Regulatorna agencija za komunikacije BiH.“

Ni drugi operateri nisu pokazali pretjeranu spremnost da kanale uklone iz svojih ponuda. Iz Telemacha i BH Telecoma odgovornost prebacuju na RAK, te su istakli kako „ne smiju na bilo koji način mijenjati sadržaj kanala koje distribuiraju, izuzev u slučajevima kada mu to naloži regulator“.

„Mi ne vršimo monitoring sadržaja kanala koje distribuiramo, izuzev u slučajevima u kojima nas regulator na to obaveže općim ili pojedinačnim aktom. U tom smislu, kao operater nemamo ni detaljnije informacije o sadržaju ovih kanala. Ukoliko sadržaji nekog emitera krše Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, kodekse novinarske etike ili neke druge propise, svako lice je ovlašteno da to prijavi nadležnim regulatorima u odgovarajućoj državi, koji po takvim prigovorima mora postupiti i donijeti odluku o postojanju kršenja kodeksa emitovanja“, naveli su iz kompanije Telemach.

Iz BH Telecoma ističu kako u svojoj ponudi nemaju Happy TV, ali da imaju Pink TV kanale: „BH Telecom nema nikakvu uredničku odgovornost u pogledu sadržaja koji se emituju na TV/radio kanalima, niti može bez konkretnog zahtjeva RAK-a samoinicijativno postupati u pogledu istih.“

No, ono što svakako kablovski operateri mogu uraditi jeste da postupe društveno odgovorno i da iz svojih ponuda isključe sporne kanale, jer ih niko ne primorava da ih imaju u svojim listama kanala.

Sporne su i izjave koje se tiču generalnog monitoringa sadržaja kanala. Npr. iz Telemacha su istakli kako „najprije, ovako nešto ne bi bilo ni teoretski moguće kada se ima u vidu da operateri distribuiraju na desetine i čak stotine kanala. S druge strane, to bi bilo i nesvrsishodno u situaciji kada ne smiju modificirati sadržaj kanala“.

Prije svega, postavlja se pitanje kako društvene mreže mogu barem pokušati uklanjati sporne sadržaje, a kablovski operateri ne mogu ni pokušati vršiti bilo kakav monitoring. S druge strane, jasno je da se ne smije modificirati sadržaj kanala, ali se kanali mogu isključiti iz ponuda.

No, izgleda da za njih nije sporno to što prenose sadržaje u kojima se relativizira ili negira genocid i drugi zločini, veličaju ratni zločinci itd. Recimo i to da iz HT Eroneta nismo dobili odgovor na upit, dok i dalje čekamo odgovor i od Tužilaštva BiH.

(zurnal.info)