HDZ BiH NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU :Kafanska lobiranja sa članovima CIK-a i Ustavnog suda BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

HDZ BiH NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU : Kafanska lobiranja sa članovima CIK-a i Ustavnog suda BiH

Odbrojavaju se sati do donošenja odluke Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto. Ona je u funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnijela zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava Federacije po kojima se za Dom naroda FBiH iz svakog kantona bira po jedan delegat i to iz svakog naroda ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu

Kafanska lobiranja sa članovima CIK-a i Ustavnog suda BiH

 

Eventualnim ukidanjem odredbi iz apelacije Borjane Krišto, HDZ BiH bi definitivno preuzeo kontrolu nad federalnim i državnim Domom naroda. Zato je predsjednik ove stranke Dragan Čović proteklih mjeseci intezivno na međunarodnoj političkoj sceni lobirao za, gledajući iz HDZ-ovog ugla, pozitivnu odluku. No, najvažnije je lobiranje ono usmjereno ka sudijama Ustavnog suda.

Tako su nedavno u jednom restoranu „strategiju po apelaciji“ razmatrali upravo apelantica Borjana Krišto, potpredsjednik Ustavnog suda Mato Tadić, federalni ministar pravde Mato Jozić te HDZ-ov delegat u državnom Domu naroda Bariša Čolak (na naslovnoj fotografiji).

Bariša Čolak zadužen je za drugu najvažniju kariku u cementiranju HDZ-ove dominacije, a to je Centralna izborna komisija. Tako je prije tri dana Čolak davao instrukcije članu Centralne izborne komisije Vladi Rogiću.

 

 

Rogić je već zauzeo stav da se CIK u odlukama ne treba voditi Ustavom Federacije jer su njegove odredbe predmetom preispitivanja!? Možda Rogić zna kakva je konačna odluka Ustavnog suda BiH?

Ova se državna institucija inače u potpunosti podredila željama HDZ-a BiH  namjerom da mandate u Domu naroda FBiH dijeli na osnovu popisa iz 2013. godine, a ne na osnovu jasnih odredbi Ustava FBiH, prema kojima se mandati dijeli na osnovu popisa iz 1991. godine. O potpunoj dominaciji HDZ-a u odlukama CIK-a, Žurnal je intezivno pisao posljednjih mjeseci.

Pitanje je koliko će na Ustavni sud BiH uticaja imati stav OHR-a, dostavljen prije nekoliko mjeseci

"Odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u nekom kantonu da imaju pravo na 'vitalni nacionalni interes' zaštićen u tom kantonu, čak i kada je samo jedan od njihovih delegata izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Parlamenta FBiH utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou", stav je OHR-a.

Na pogubnost po demokratiju u BiH u slučaju da Ustavni sud odobri zahtjeve Borjane Krišto, upozorili su iz iz lijevih opozicionih stranaka, SDP-a, Demokratske fronte te Naše stranke.

"Po toj apelaciji, svaki narod koji nije prisutan sa najmanje 5,88 posto u nekom kantonu, nema svog predstavnika u federalnom Domu naroda. Ja ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna i sudbonosna ta odluka Ustavnog suda BiH koja će odrediti budućnost BiH i vratiti nas ili korak unazad ili će nas pomjeriti malo bliže Evropi i njihovog shvatanja standarda demokratije", upozorio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Sva dešavanja oko apelacije Borjane Krišto te ona u Centralnoj izbornoj komisiji odigravaju se uz znakovitu šutnju stranke koja se proklamiše kao eksluzivan zaštitnik Bošnjaka, a to je zna se, SDA.

 

(zurnal.info)