PREVARA ZA 5:Kako je BHRT prevario pobjednike muzičkog takmičenja

Istražujemo

PREVARA ZA 5: Kako je BHRT prevario pobjednike muzičkog takmičenja

Prema riječima voditelja i producenta projekta Srđana Petkovića izrečenim javno u finalnoj emisiji „Bend za 5“, pobjednik takmičenja trebao je da dobije novčanu nagradu, snimanje albuma te snimanje videospota. Obećano nikad nije ispunjeno!

Kako je BHRT prevario pobjednike muzičkog takmičenja

“Sirius” je bend iz Čapljine. Kada su se prijavili na muzičko takmičenje u programu državne televizije mislili su da sarađuju sa profesionalcima. 

U 11.mjesecu 2015. godine na programu BHRT-a počelo je takmičenje pod nazivom “Bend za 5” u kojem su se za nagrade borili afirmirani i neafirmirani bendovi koji nastupaju u klubovima i ugostiteljskim objektima cijele Bosne i Hercegovine. Cilj takmičenja bio je da se od postojećih bendova (zahvaljujući stručnom žiriju) izaberu tri najbolja koji će nositi epitet "najbenda" u Bosni i Hercegovini. Na kraju, pobjednik takmičenja bio je bend “Sirius” iz Čapljine. 

Zasluženu nagradu od državne televizije NIKAD nisu dobili.

Prema riječima voditelja i producenta projekta Srđana Petkovića izrečenim javno u finalnoj emisiji, pobjednik takmičenja trebao je da dobije novčanu nagradu, snimanje albuma te snimanje videospota.

Javno obećanje nije ispunjeno. Zašto? Poslali smo zvaničan upit producentu ove emisije i rukovodstvu BHRT-a. Odgovor je izostao.

Na videu finalne emisije obratite pažnju na trenutak kada voditelj sa pobjednicima takmičenja razgovara o nagradi i daje obećanje (1:48:05).

Članovi benda privatno su obaviješteni od voditelja i producenta emisije ‘Bend za 5’ Srđana Petkovića da novčana nagrada iznosi 5.000 KM za pobjedu u showu, i to putem SMS poruka, poruka na Facebook aplikaciji ‘Messenger’, te putem poziva na mobitel. 


U galeriji pogledajte kompletnu prepisku između pjevača benda "Sirius" i producenta emisije „Bend za 5“ Srđana Petkovića, iz koje se vidi da su članovi ovog benda konstantno dovođeni u zabludu.

„Mi smo  pet puta dolazili u Sarajevo zbog takmičenja što nas je ukupno koštalo oko 1.500 maraka. Međutim, izgubili smo mnogo više, jer smo u tom periodu zbog takmičenja morali odbijati nastupe koji bi nam bili plaćeni“, za Žurnal je rekao pjevač grupe Dejan Majstorović. 

Opće je poznato da je BHRT u teškoj financijskoj situaciji, međutim to ne može biti razlog za prevaru, pogotovo zbog još jedne poznate stvari, a to je da BHRT posjeduje kapacitete u vidu studija za snimanje, gdje bi pobjednici takmičenja „Bend za 5“ - grupa „Sirius“ - mogli snimiti obećani album i videospot, bez ikakvih troškova za državni javni servis.

Bend "Sirius" iz Čapljine iscrpio je sve druge mogućnosti i uskoro se očekuje da na adresu BHRT-a stigne opomena pred tužbu.

(zurnal.info)