Film Danisa Tanovića dobio srebrenog medvjeda:Kako smo se nadali: Nazif Mujić je najbolji glumac na Berlinaleu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Kako smo se nadali: Nazif Mujić je najbolji glumac na Berlinaleu

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da spasi Senadin život ali će pritom u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva

nD_dr5WRDWA

Nazif Mujić dobio je srebrenog medvjeda za najboljeg glumca na poznatom filmskom festivalu Berlinale. Mujić je glumio u filmu Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza, koji je također dobio srebrenog medvjeda za najbolji film po ocjeni žirija, drugu po značaju na festivalu nakon zlatnog medvjeda.

Tanović je nakon proglašenja izjavio da nije očekivao nagradu.

Film Danisa Tanovića ranije je dobio i priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

Senada i Nazif svoju su priču ispričali za Žurnal nakon čega je priča prenesena u gotovo svim medijima u Bosni i Hercegovini i regionu. Tanović je nedavno izjavio da je na filmu počeo raditi odmah nakon što je u medijima pročitao Senadinu priču.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da spasi Senadin život ali će pritom u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva – najava je filma.

Deset dana je Senada Alimanović, Nazifova supruga, u stomaku nosila mrtav fetus jer tuzlanski ljekari nisu željeli da joj pomognu dok ne donese uplatnicu na 980 KM. Senada ima 31 godinu i sa suprugom i dvije kćerke živi u naselju Poljice u lukavačkoj opštini. Sa trećim djetetom bila je, prema vlastitoj procjeni, trudna pet mjeseci. Priča koju je ispričala za Žurnal govori o nehumanosti tuzlanskih ljekara i nemoći bračnog para od koje se ledi krv u žilama, a odigrala se u avgustu 2012. godine. Kako Senada nema zdravstveno osiguranje, ljekaru nije ni išla – novca za preglede nije imala.

Film Danisa Tanovića u BiH još uvijek nije prikazan. U njemu su Senada i Nazif pred kamerama ponovili ono što im se desilo u tuzlanskoj bolnici. Nazif je dobro zapamtio detalje odnosa ljekara prema Senadi.

- Kad je izašla sa pregleda počela je plakati i kaže mi: Beba je mrtva. Ukočio sam se, nisam znao kome da se obratim. Kad smo došli u bolnicu pitaju gdje je zdravstvena. Kažem, nemam, nisam na birou, bacili su me s biroa jer sam demobilisani borac. Kaže doktorica: Evo broj žiro-računa, uplatite pa dođite. Zahvat košta 980 maraka a nakon toga trebalo bi platiti i boravak u bolnici. Koliko će ostati, zavisi. I još su mi rekli: Ako mislite svojoj ženi dobro, donesite novac – ispričao je Nazif za Žurnal.

Nakon višemjesečne „istrage“ koju je Žurnal pratio zaključeno je da nema propusta i odgovornosti nadležnih u UKC Tuzla. Niko nije sankcionisan. Senadu nisu posjetili ni nadležni iz resornih ministarstava a ni od preporuka ombudsmana nije imala bog zna kakve koristi. Ona i Nazif u međuvremenu su dobili još jedno zdravo dijete. Iako su sretni zbog toga za njih su to i još jedna gladna usta koja treba nahraniti.

Dodjela dva srebrena medvjeda za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Berlinu, posebna nagrada žirija i priznanje Ekumenskog žirija filmu bh. reditelja Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza, dokaz su da je ovaj film prepoznat po njegovom snažnom socijalnom i ljudskom angažmanu, ali ništa manjoj umjetničkoj profinjenosti - izjavio je za agenciju Fena Amer Kapetanović, predsjednik Fondacije za kinematografiju BiH.

- U ime Fondacije za kinematografiju, čestitam Danisu Tanoviću i najboljem glumcu Berlinalea Nazifu Mujkiću te Amri Bakšić-Čamo, Senadi Alimanović, Čedomiru Kolaru i cijelom timu na ovoj značajnoj nagradi - rekao je Kapetanović.

Fondacija za kinematografiju finansirala je ovaj projekt te sufinansirala još dva koji su se našli u pratećim kategorijama ovogodišnjeg Berlinalea.

Činjenica da su selektirani i nagrađeni među hiljadama ostvarenja iz cijelog svijeta, govori o stvaralačkoj žilavosti bh. kinematografije čak i u najtežoj finansijskoj krizi koja posljednjih godinu dana prati filmsku umjetnost u BiH.

- Ponosni smo na činjenicu da u manje od godinu dana, sa dva naša filma dobijamo nagrade na festivalu u Cannesu i evo sada dva Srebrna medvjeda na festivalu u Berlinu, i to u trenutku kada prolazimo kroz najtežu finansijsku krizu otkako postoji Fondacija.

Uz Nazifa i Senadu u filmu su glumili i Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

(zurnal.info)