Najviše se troši na plate i reprezentaciju:Kako su čelnici Federacije potrošili 3,5 miliona maraka?

Istražujemo

Najviše se troši na plate i reprezentaciju: Kako su čelnici Federacije potrošili 3,5 miliona maraka?

Za putne troškove najviše izdvaja kabinet potpredsjednika Lende 21.051 KM, dok kabinet predsjednice u tu svrhu izdvaja 18.076 KM, a Stojanovićev 13.944 KM.

Kako su čelnici Federacije potrošili 3,5 miliona maraka?
Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović

Kabineti predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, na čiji se račun već godinama nižu iste primjedbe federalnih revizora, budžetske korisnike u prošloj godini su koštali 3.557.811 KM, koliko je ukupno za njih izdvojeno izmjenama i dopunama budžeta. Za reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima dobili su mišljenje s rezervom. 

Podsjetimo, od marta prošle godine predsjednica FBiH je Lidija Bradara, dok su potpredsjednici Refik Lendo i Igor Stojanović. Prethodnih godina, tačnije od 2015. ove funkcije su obavljali Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Ova tri Kabineta su jedan subjekt, jedan ID poreski broj, ali se ponašaju kao tri odvojena budžetska korisnika. Federalnom ministarstvu finansija podnose pojedinačne finansijske izvještaje. I tako je već godinama. Revizori upozoravaju, čelnici Federacije se ne obaziru, a ostale kao da nije ni briga.

Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH unutrašnju organizaciju nisu uredili jedinstvenim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, iako su porezno registrovani pod jednim identifikacionim brojem. Navedeno nije u skladu s Uredbom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija“, naglašeno je i u revizorskom izvještaju za 2023. godinu. 

 Ovo je isticano i u svim prethodnim izvještajima. Od ranijih 12 preporuka njih osam nije realizovano, dok su četiri samo djelimično.

KO NAJVIŠE TROŠI, A KO NAJMANJE

Predsjednica Federacije BiH kabinete ima u Sarajevu i Mostaru i sa 31. decembrom prošle godine imala je 10 zaposlenih. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji predviđa 17 radnih mjesta (10 savjetnika, dva državna službenika i pet namještenika), dok je budžetom planirani broj zaposlenih bio 14. Za ovaj kabinet odobreni budžet za 2023. iznosio je 1.553.491 KM, a prema strukturi rashoda i izdataka operativni budžet za prošlu godinu bio je 1.544.523 KM. Prema godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta, od toga je za plaće i naknade troškova zaposlenih izdvojeno 727.992 KM, a na tekuće transfere i druge tekuće rashode 290.463 KM.

Za kabinet potpredsjednika Lende budžetom je izdvojeno 1.017.850 KM. Od toga je, prema godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta, za plaće izdvojeno 556.670 KM, za tekuće transfere i druge tekuće rashode 148.167 KM. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovom Kabinetu od 1.decembra prošle godine sistematizovana su radna mjesta za 19 izvršilaca (šest savjetnika, 10 državnih službenika i tri namještenika). U decembru prošle godine u ovom kabinetu je bilo 12 zaposlenih, koliko je budžetom i bio planirani broj.

Za kabinet potpredsjednika Igora Stojanovića budžetom je izdvojen najmanji iznos od 986.470 KM, a prema godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta, od toga je na plaće izdvojeno 736.194 KM, a na tekuće transfere i druge tekuće rashode 61.582 KM.

 U ovom kabinetu je na zadnji dan prošle godine bilo uposleno 10 osoba, dok je budžetom planirani broj zaposlenih 11.

Kabinet predsjednice najviše izdvaja novca i za naknadu za prevoz s posla i na posao 21.637 KM, dok je Lendin kabinet za tu svrhu izdvojio 5.697 KM, a Stojanovićev 3.134 KM. Za troškove smještaja dužnosnika Bradarin i Lendin kabinet izdvajaju 8.569 KM, odnosno 8.024 KM, a za naknade za odvojen život nešto više od po 7.000 KM.

Kabinet predsjednice za troškove prevoza korisnicima odvojenog života izdvaja 3.614 KM, a potpredsjednika Lende 1.802 KM.

Kabinet drugog potpredsjednika, kao i svih prethodnih godina, za ove tri svrhe nema troškova.

Za putne troškove najviše izdvaja kabinet potpredsjednika Lende 21.051 KM, dok kabinet predsjednice u tu svrhu izdvaja 18.076 KM, a Stojanovićev 13.944 KM. Za unajmljivanje imovine i opreme Bradarin kabinet izdvaja 4.633 KM, kabinet potpredsjednika Stojanovića 2.500 KM, dok Lendin kabinet ne izdvaja ništa.

USLUGE REPREZENTACIJE

Ukupni izdaci za ugovorene i druge posebne usluge iznose 249.442 KM, od toga se na kabinet predsjednice odnosi 98.072 KM, Lendin 70.206 KM, a Stojanovićev 81.165 KM.

U revizorskom izvještaju je pojašnjeno da se najznačajniji izdaci odnose na usluge reprezentacije i to, čak, 82.042 KM, zatim po osnovu ugovora o djelu 34.700 KM, dok je za rad komisija izdvojeno ukupno 10.690 KM.

Izdaci za usluge reprezentacije najvećim dijelom odnose se na konzumaciju jela i pića, te manjim djelom na kupovinu poklona.

"Prema prezentiranoj dokumentaciji, računi koji su plaćani gotovinski sadrže kratke zabilješke, dok uz račune koji nisu plaćani gotovinski u najvećoj mjeri nije priložen kratak pismeni izvještaj u kojem treba da se navede svrha korištenja sredstava reprezentacije. Navedeno nije u skladu sa Uredbom i odredbama internih pravilnika“, naveli su revizori.

 Revizori su utvrdili i da su ugovori o djelu s pojedinim osobama zaključivani za redovne poslove za koja su pravilnicima o unutrašnjim organizacijama sistematizovana radna mjesta. Kao i prethodnih godina, revizori upozoravaju da je kabinet predsjednice i prošle godine zaključio ugovore o djelu za obavljanje poslova asistenta, odnosno tehničkog sekretara. Za ove poslove su u osam mjeseci zaključeni ugovori u ukupnom iznosu od 12.000 KM.

Za navedenu poziciju se u kontinuitetu od 2015. zaključuju ugovori o djelu, a radno mjesto je sistematizovano, ali ne i popunjeno kako to zakon nalaže.

Ured potpredsjednika Lende zaključio je ugovore o djelu za poslove lektorisanja, prevođenja, kao i svu korespondenciju vezanu za Kongres lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope u ukupnom iznosu od 3.000 KM u periodu od tri mjeseca.

Sjede u istom prostoru, nemaju nikakvu komunikaciju i troše milione marakaOdvojeni život predsjednika i potpredsjednika FederacijeSjede u istom prostoru, nemaju nikakvu komunikaciju i troše milione maraka

Kabinet drugog potpredsjednika FBiH zaključio je ugovore o djelu za vršenje sigurnosne procjene i analizu stanja opće sigurnosti u FBiH, za pola godine u vrijednosti od 9.000 KM, te za savjetodavne stručne pomoći iz oblasti prava u vrijednosti od 4.000 KM i iz oblasti energetike u vrijednosti od 3.000 KM.

U revizorskom izvještaju navedeno je i to da obračun naknada članovima komisija koji su zaposleni u urednima predsjednice i potpredsjednika nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti kako je to propisano zakonom i pravilnicima.

Podsjetimo da je Žurnal i ranijih godina pisao o nepravilnostima na koje upozoravaju federalni revizori. 

Čavarin kabinet troši pola miliona za plate, asistenta plaćaju 18.600 KMUgodan život čelnika FederacijeČavarin kabinet troši pola miliona za plate, asistenta plaćaju 18.600 KM

(zurnal.info)