STRATEGIJA KORONA:Kako su političari unijeli virus u narod
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Eldin Karić

STRATEGIJA KORONA: Kako su političari unijeli virus u narod

Neodgovorno ponašanje virusa moglo bi Bosnu i Hercegovinu da odvede u pakao, a narod u nestanak,,,

Kako su političari unijeli virus u narod

“Imamo dovoljno resursa da sve građane zaštitimo, ali moramo ostati disciplinovani”, poručio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, objašnjavajući kako je vlast spremila pola milijarde maraka u borbi protiv COVID-19 virusa, najsmrtonosnije zdravstvene pošasti na svijetu posljednjih sto godina. Poručio je to Fadil, osam dana nakon što je sa još dvjestotinjak zvanica dernečio u prostorijama Tvornice namjenske industrije “Igman” iz Konjica, povodom proslave 70 godina ove firme. Epilog fešte je pojedeno omanje stado ovaca, popijen nepoznat broj litara sokova i još manje poznata količina alkohola, kao i četvoro zaraženih korona virusom. 

SHOTGUN PARTY

Iako Vlada u borbu protiv virusa upumpava više od 500 miliona konvertibilnih maraka, para koje nemamo a sve i da imamo, ne znamo otkuda nam, desilo nam se da se na jednom običnom derneku, organizovanom za odabranu klijentelu, pojavi nepozvani gost, virus COVID-19, lično, sa svim onim svojim pipcima. Iskreno, ko bi očekivao da se među dvjestotinjak vlasnika skupih džipova i njima bliskih političara, može pojaviti jedan obični, neugledni virus. Pored svih tih mjera upozorenja i preporuka, eto, provukla se jedna korona. Što bi rekli Hercegovci: “Umisto sprida, uša nan je sazad”. Vlast je očekivala da se virus pojavi među građanima, a on im se pojavio iz pozadine. Tačnije, od Fadila Novalića koji je među dvjestotinjak zvanica poveo i Nermina Džindića, svog poslovnog partnera i saučesnika u privatiziranju namjenske proizvodnje FBiH, privremeno zaposlenog na funkciji ministra energetike, rudarstva i industrije u Fadilovoj vladi. 

Nakon svih poziva nadležnih institucija da se ne okupljamo, da izbjegavamo kontakte i ostanemo kućama, eto našao se jedan virus da nepozvan, mimo svih apela, upadne na žurku među najvažnije ljude u namjenskoj industriji Federacije. Pojavljivanjem na tom derneku, među dvjestotinjak ljudi, svojim prisustvom ugrozio je strateške interese Federacije, a ako su ugroženi strateški interesi Federacije onda je, što bi rekli u SDA, ugrožena i Bosna i Hercegovina, je li. Iako je vlast učinila sve i poduzela natčovječanske napore kako bi na skupu bili samo odabrani, dakle, elita našeg društva, našao se, eto, COVID-19 i pokvario sijelo. Sada, nakon svega, samo sa žurke imamo četvoro zaraženih i ko zna šta će iz ovoga da se razvije.  Neodgovorno ponašanje virusa moglo bi Bosnu i Hercegovinu da odvede u pakao, a narod u nestanak… 

Da ironija bude veća, okolo kruže glasine kako je virus sa derneka na koji nije bio pozvan, izašao u pratnji Munevere Fočo, direktorice Ginexa, uspješne poslovne partnerice tandema Novalić-Džindić, a u njegovom društvu bili su primjećeni Đahid Muratbegović, direktor “Igmana”, te pjevač sa derneka i konjički paroh. 

MASKIRANI ZAVODNIK

Uzalud su, očito, svi apeli i pozivi vlasti. Virus ne reaguje i ne pokazuje nikakvo poštovanje prema autoritetima u ovoj državi. Njemu ništa ne znači to što jedan Dragan Čović, dakle, prvi Hercegovac među Bosancima, urgira da njegov koronom zaraženi prijatelj Velimir Pralas “umisto sprida, uđe sazad” u prostorije Centra urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Neodgovorni virus je bezočno, a kako bi drugačije, je li, zloupotrijebio tamošnji običaj da oni za koje Čović urgira mogu neometano šetati po bolnicama, u vrijeme pandemije i sveopšte restrikcije kretanja. Prepredeno je iskoristio kuma Pralasa dok se ovaj skijao po italijanskim Alpama i bukvalno mu se uvukao pod kožu. Maskiran šarmom hercegovačkog zavodnika, COVID-19 je otišao na plućno odjeljenje, pa na infektivno, a kad je već tu, odlučio je posjetiti i Pralasovu rodicu na intenzivnoj njezi koja se ovih dana porodila. Očito se sreo i sa samim Čovićem, koji je odmah testiran na koronu mimo svih procedura, a kako bi drugačije, je li.

Uzalud sva podsjećanja Stožera Civilne zaštite “da svi neodgovorni pojedinci, koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem zapovijedi budu ugrožavali zdravlje i sigurnost građana, čine kazneno djelo”, kad postoje virusi, kao što je ova korona, koji ne poštuju nikoga. Pa čak i jednog Dragana Čovića! Realno, teško je povjerovati da postoji neko u Hercegovini ko bi posumnjao u Dragana Čovića i kada on urgira za nekog, da taj može biti, ne daj Bože, zaražen. Vjerovati da je zaražen koronom neko za koga Čović urgira je isto kao da bi neko vjerovao kako su kladionice nacionalni interes Hrvata u BiH, jer tim kladionicama upravlja HDZ BiH. Ili, što bi rekli Čovićevi kadrovi - kad ga očekuješ sprida, on uđe sazad.

COVID-19 I LUKAČ-20

Otprilike sa te iste strane je virus ušao i u samu Vladu Republike Srpske. Navodno je krenuo sa skijanja u Austriji, bez da se malo odmori u izolaciji, iskoristio je i dobre odnose direktora “Moje apoteke” sa režimom u RS i neometano danima šetao Banja Lukom. Išao je malo po kafanama, slavio rođendane, posjetio Vladu RS… U momentu pisanja ovog teksta, “iz raznih klastera”, imamo registrovana 34 zaražena samo u Banjaluci. Među njima ministra u Vladi i njegovog sekretara. 

Kao u svim dosadašnjim vanrednim situacijama, režim u Republici Srpskoj reagovao je po istoj matrici – poslali su policiju i horde inspektora da prijete hapšenjem i utjeruju strah narodu. Zatvorene su škole, prodavnice, pozorišta… Sve je bilo stalo, a virus se pojavio među onim koji su prvi trebali biti zatvoreni-ministrima u Vladi RS.

Pored svih represivnih mjera, virus uvijek može računati na one za koje pravila ne postoje. Ukoliko neko, ipak, primjeti mutacije sistema, velike su šanse da bude dijagnosticirano kako je zaražen “širenjem lažnih vijesti i panike”, zbog čega bi mogao platiti i do devet hiljada maraka kazne. 

Ali, to je, ipak, neka druga vrsta zaraze, poznatija kao Dragan Lukač i moderna medicina još nije otkrila vakcinu protiv ove pošasti.

Više je nego jasno da svi apeli i prevencije ne mogu spriječiti COVID -19 da nam uđe sazad. Stoga, molimo političare da budu pametniji od virusa i makar u ovo doba pandemije zaborave ovdašnji običaj kako zakoni i pravila ne važe za ljude iz režima. U protivnom, ubit će nas korupcija, prije nego korona; gore nego propuh. Virus napada najrizičnije slojeve društva i, kao što smo vidjeli, najčešće “dolazi sazad”. Dakle, od političara na vlasti, a za njih još nismo razvili imunitet. Možda smo, ipak, trebali prvo njih zatvoriti.

(zurnal.info)