REAKCIJA PRIVREDNIKA ALMINA MEHIĆA:Karamuja me nije oteo niti reketirao

Novosti

REAKCIJA PRIVREDNIKA ALMINA MEHIĆA: Karamuja me nije oteo niti reketirao

Na Žurnalov tekst "ORGANIZATOR KARAMUJA U BIJEGU: Kakanjski policajci pomagali u krađama, otmici i reketiranju" reagirao je Almin Mehić, navodeći da je on privrednik koji se spominje u tekstu, ali da ga Mustafa Karamuja nije oteo niti reketirao.

Karamuja me nije oteo niti reketirao
zurnal.info

"Na osnovu vase objave zelim da objavite demant jer su informacije u vasem tekstu netacne. Ja sam Almin Mehic privrednik kojeg spominjete u tekstu i nisam bio otet od strane Mustafe Karamuje nit sam bio reketiran. Vikendica od mog oca je zapaljena al istraga je jos u toku i ne znamo ko je pocinilac. Imate roka pola sata da objavite demant u suprotnom ide tuzba protiv vas", naveo je u svom dopisu Žurnalu Almin Mehić. 

Kakanjski policajci pomagali u krađama, otmici i reketiranjuOrganizator Karamuja u bijeguKakanjski policajci pomagali u krađama, otmici i reketiranju

Podsjetimo, Žurnal je danas objavio kako je akcija policije Zeničko-dobojskog kantona rezultirala hapšenjem 16 njihovih kolega koji su službovali u Policijskoj stanici Kakanj. Jedna osoba je izbjegla hapšenje i trenutno je u bjekstvu. To je Mustafa Karamuja zvani Musa i on slovi kao organizator kriminalnih aktivnosti uhapšene grupe, potvrđeno je Žurnalu iz nekoliko policijskih izvora. Karamuja nije policajac nego „kontroverzni biznismen“ i sumnja se da mu je dojavljeno o akciji hapšenja i za njim je trenutno raspisana potjernica.

„Policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj kriminogenim osobama, dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja“, navedeno je u saopštenju Uprave policije MUP-a ZDK.

Prema saznanjima Žurnala, krađa uglja samo je jedan detalj „aktivnosti“ Mustafe Muse Karamuje i njegove grupe tokom kojih su imali svesrdnu pomoć pojedinih policajaca. Tako je polovinom prošle godine ova grupa izvršila upad u kuću jednog kakanjskog privrednika i odvela ga izvan grada, da bi poslije tražila novac za oslobađanje.

Porodica je te večeri uzalud zvala kakanjsku policiju očekujući brzu reakciju. Karamuja je ispred otetog privrednika mobitelom kontaktirao policajce (identitet poznat Žurnalu, nalaze se među uhapšenima) kako bi usmjeravao njihovo (ne)djelovanje.

Žurnal je u posjedu video zapisa koji pokazuju svu drskost otmice i reketiranja, jer se grupa predvođena Karamujom sutradan ujutro mirno vratila do kuće prijeteći osvetom u slučaju neplaćanja. Kako nisu dobili novac, nedugo potom zapalili su vikendicu reketirane osobe.

Bilo bi logično da je o svemu obaviješten dežurni tužilac, ali nije. Policijski izvještaj mjesecima je bio skrivan. Zbog interesa istrage i njenog eventualnog okončanja, do daljnjeg ne možemo otkrivati više detalja.

O korumpiranosti pojedinih kakanjskih policajca govori se već duže vrijeme. Znakovito, akcija hapšenja uslijedila je nedugo nakon nedavne smjene policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića, a tu funkciju do daljnjeg obavlja načelnik Sektora uniformisane policije Vahidin Topalović. Topalović je do februara prošle godine bio komandir Policijske stanice Kakanj...

Završna ofanziva ASDA za ovladavanje policijom ZDKSVI RAMINI LJUDIZavršna ofanziva ASDA za ovladavanje policijom ZDK

(zurnal.info)