Uoči sjednice Komisije za nadzor nad radom OSA-e:Keljmendijevi saradnici traže pomoć od Nikole Špirića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Uoči sjednice Komisije za nadzor nad radom OSA-e: Keljmendijevi saradnici traže pomoć od Nikole Špirića

Špirićeva Komisija nenadležna je za ovaj slučaj što dokazuje i obrazloženje protjeranih članova kriminalne grupe u kojem navode da su protjerani po rješenju Ministarstva sigurnosti BiH, a ne odlukom OSA-e za koju je ova Komisija nadležna

Keljmendijevi saradnici traže pomoć od Nikole Špirića

Acik Can optužen je za međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca. Bećir i Alban Keljmendi su prvi rođaci Nasera Keljmendija, hapšeni zbog trgovine drogom.

Njih trojica zatražili su od parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA-e da se preispita odluka o njihovom protjerivanju iz BiH. Iako Komisija nije nadležna za prespitivanje rješenja o protjerivanju (odluku o protjerivanju ne donosi OSA-e, već Ministarstvo sigurnosti BiH) predsjedavajući Komisije – Nikola Špirić njihove je zahtjeve uzeo u razmatranje. Zatražena je potpuna informacija o protjerivanju Cana i dvojice Keljmendija.

NENADLEŽNA KOMISIJA

A da je Špirićeva Komisija potpuno nenadležna za ovaj slučaj, dokazuje i  obrazloženje koje su protjerani članovi kriminalne grupe Nasera Keljmendija ostavili u okviru svog zahtjeva u kojem navode da su protjerani po rješenju Ministarstva sigurnosti BiH, a ne odlukom OSA-e za koju je ova Komisija nadležna.

„Rješenjima Ministarstva sigurnosti iz predmeta veze strane osobe u BiH, i to Keljmendi Alban, Acik Can i Keljmendi Bećir se protjeruju sa teritorije BiH jer su navodno prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH i određena im je istovremeno zabrana ulaska u BiH na period od četiri godine“, piše u dopisu upućenom Komisiji kojom predsjedava Nikola Špirić, a koji  već drugu sjednicu zaredom pokušava da ove slučajeve uvrsti u dnevni red.

U rješenjima Ministarstva sigurnosti BiH, navedeno je da se u julu prošle godine Služba za poslove sa strancima obratila OSA-i od koje je zatražena informacija o vezama Keljmendijevih i Cana sa organizovanim kriminalom.

Nakon dostavljanja povjerljive informacije, Služba za poslove sa strancima procijenila je da ove osobe predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost, te je donesena odluka o njihovom protjerivanju. Sada Nikola Špirić, saznaje Žurnal, sa ovih informacija OSA-e želi skinuti oznaku tajnosti kako bi ih dostavio pravnim zastupnicima protjeranih osoba. A protjerane osobe godinama se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom.

KO SU BEĆIR I ACIK

Bećir Keljmendi polubrat je Nasera Keljmendija kojem se na Kosovu sudi za organizirani kriminal, ubistva i trgovinu drogom.  Zbog sumnje da se bavi trgovinom narkoticima hapšen je u julu 2010. godine u akciju Federalne uprave policije. Na njemu je registrovana i tvornica sladoleda „Adolado“ Hadžići, koja je također pretresana, jer se sumnjalo da njegov polubrat Naser upravo preko te tvornice pere novac zarađen trgovinom narkoticima.
 

Acik Can turski je državljanin kojem se sudilo na Sudu BiH. U okviru predmeta protiv braće Dacić, Acik Can optužen je za međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca. Prvostepenom presudom Suda BiH osuđen ja na dvije i po godine zatvora, da bi u apelacijskom postupku bio oslobođen. Osim u ovom predmetu, Can je dovođen u vezu i sa kriminalnom grupom Nasera Keljmendija, gdje je također saslušavan u Tužilaštvu BiH.  U julu prošle godine protjeran je iz BiH.

(zurnal.info)