ISTRAGA MINISTARSTVA OBRAZOVANJA:Ko diže pobunu protiv matrica u školama

Istražujemo

ISTRAGA MINISTARSTVA OBRAZOVANJA: Ko diže pobunu protiv matrica u školama

Ministarstvo obrazovanja KS zatražilo je od direktora škola očitovanje o nastavnom kadru koji se protivi uvođenju matrica

Ko diže pobunu protiv matrica u školama

Ministarstvo obrazovanja KS uputilo je dopis direktorima škola u Kantonu Sarajevo u vezi sa protivljenjem pojedinih nastavnika i roditelja zbog uvođenja sistema matrica u škole. Od direktora škola Ministarstvo je zatražilo informaciju da li se u njihovim školama “poštuje vladavina prava”, te se pozivaju da “svojim dignitetom” isprave pogrešku nastavnika koji su roditeljima negativno predstavili sistem matrica u školama. 

Umjesto da na nedoumice roditelja reaguje dodatnim pojašnjenjima, Ministarstvo šalje interne dopise školama u kojima od direktora traži  očitovanje o neposluhu nastavnika i profesora:

- Molimo vaše očitovanje zašto su neki nastavnici/profesori na roditeljskim sastancima prilikom predstavljanja Matrice za prepoznavanje djece u riziku “dizali pobune” i kod roditelja poticali osjećaj nesigurnosti i straha te govorili roditeljima da oni neće postupiti po dopisu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS – navodi se u dopisu.

U Vijeću roditelja KS ne žele komentarisati ovaj dopis, budući da je izvan njihove nadležnosti:
- Radi se o pilot projektu čija će evaluacija uslijediti. Ima različitih stavova roditelja, ne znam da li su većinski - čekamo povratne informacije iz baza vijeća roditelja iz svih škola – kaže Admir Katica iz Vijeća roditelja KS.

Iako je dio roditelja sarajevske Gimnazije Obala na roditeljskim sastancima iskazao nezadovoljstvo uvođenjem matrica, direktor ove škole Benjamin Hedžić kaže kako su svi učenici ove škole već uvedeni u sistem:

- Svu smo djecu već proveli, kako je dogovoreno prije i zaista nismo imali nikakvih problema pritom. Ovaj dopis možda djeluje grubo, ali ako je zaista postojalo negiranje, pokušaji da se spriječi plan koji je Vlada usvojila, onda i jeste opravdan.

Problema nije bilo ni u školi Grbavica II, kaže direktor Sabahudin Bakal. Ne želi komentarisati sam dopis Ministarstva, kao ni njegova kolegica – direktorica OŠ Kovačići Nađa Pejak:
- Nismo imali nikakvih problema, pa shodno tome nemam šta ni slati Ministarstvu. Nisam razmišljala o dopisu, odložila sam ga u registar. Vjerovatno bih, da smo imali problema.

Grupa građana okupljena na Facebooku u grupi Škola bez matrica, želi pokrenuti diskusiju svih zainteresovanih o ovom programu Ministarstva jer smatraju da im je uskraćena mogućnost diskusije prilikom izrade ovog plana:

- Ministarstvo je uskratilo javnu diskusiju, ponudilo samo promociju, a sada se traži nešto što je faktički potpisivanje disonantnih glasova, što jako podsjeća na implicitnu prijetnju “neposlušnicima”. U pitanju je pokušaj da se diskusije koje su se u školama pokrenule na začetku prekinu jer na vidjelo izlaze krajnje neprijatne stvari o samim institucijama: da stručnjaci na mnoga pitanja nemaju odgovora, već traže da se vjeruje u uspjeh programa, da samo nadležno Ministarstvo ne želi roditeljima i drugima odgovoriti na mnoštvo pitanja, da se ne vide pomaci na stvaranju preduslova za kontinuiran rad s djecom.

Smatraju kako se nije dovoljno razmislilo o projektu, nije se dopustilo uključenje šire javnosti:

- Sve što vlasti imaju reći na to što im je opet deminstrirano da je car go – jeste da ubilježe one koji postavljaju negativna pitanja.
(zurnal.info)