Istraga:KO NEDOSTAJE U AFERI BOSNALIJEK: Zašto su članovi Nadzornog odbora amnestirani odgovornosti?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KO NEDOSTAJE U AFERI BOSNALIJEK: Zašto su članovi Nadzornog odbora amnestirani odgovornosti?

U arhivu dokumentacije Žurnala pronašli smo izvještaje Finansijske policije i tamo pronašli imena odgovornih osoba i kompanija koje Tužilaštvo do sada nije pozvalo na odgovornost

KO NEDOSTAJE U AFERI BOSNALIJEK: Zašto su članovi Nadzornog odbora amnestirani odgovornosti?
Veljko Trivun i Edin Arslanagić; FOTO: zurnal.info/arhiv

U Aferi Bosnalijek do sada je privedeno osam osoba za Bojanom Kebeom se traga ali je spisak odgovornih za štetu u najvećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji duži od spiska kojeg je do sada objavilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Ova istraga zasniva se najviše na izvještajima Finansijske policije Federacije. U arhivu dokumentacije Žurnala pronašli smo izvještaje Finansijske policije i tamo pronašli imena odgovornih osoba i kompanija koje Tužilaštvo do sada nije pozvalo na odgovornost.

Tužilaštvo se za sada zaustavilo na devet osumnjičenih, uglavnom članove bivše uprave Bosnalijeka i vlasnika kompanija koje su sarađivale sa njima.

Na spisku Tužilaštva ne nalazi se nijedan član Nadzornog odbora Bosnalijeka čija se imena nalaze u izvještajima Finansijske policije.

Osoba koja se najčešće spominje u izvještajima Finansijske policije uz do sada uhapšene je bivši predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka Veljko Trivun.


Od bonusa nisu vidjeli malverzacije

Veljko Trivun i drugi članovi Nadzornog odbora, Rifat Klopić, Umid-Abdulah Šalaka, Mohamed Abdulhakim El Misurati i Edin Buljubašić, propuštanjem nadzora, piše u izvještaju, “očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti jer su (…) zajedno i svaki pojedinačno dužni svoja ovlaštenja, obaveze i odgovornosti izvršavati u najboljem interesu Društva i njegovih dioničara, što nisu nadzirali rad Uprave Društva i na taj način omogućili direktoru Edinu Arslanagiću da svome sinu Amara Arslanagiću odobrava i potpisuje naloge za službena putovanja u inostranstvo za koje je znao da odobrena putovanja nisu službena putovanja već isključivo turistička putovanja”, čime su dioničarima Bosnalijeka nanijeli štetu veću od 230.000 maraka, piše u izvještaju Finansijske policije.

Raniji sastav Nadzornog odbora također snosi odgovornost, navodi se u izvještaju. Bivši predsjednik Nadzornog odbora Hasan Muratović zajedno sa Rifatom Klopićem, Umidom Šalakom, Midhatom Vehabovićem i Ljunorom Mavrić propustio je nadzirati rad uprave društva, smatraju u Finansijskoj policiji.

Odbor je odobrio Edinu Arslanagiću da potpiše ugovor o građevinskim radovima na Bosnalijekovim apartmanima na Bjelašnici sa firmom Hing kao i saglasnost na ponudu Brštanice za “radove koji su već izvedeni kao nepredviđeni radovi na objektu apartmansko naselje Babin Do Bjelašnica”. Finansijska policija je otkrila da su članovi Odbora na taj način odobrili štetu za Bosnalijek veću od četiri miliona maraka.

Rifat Klopić je 2012. godine izjavio da je nemoguće pratiti sav novac u Bosnalijeku.

„Godišnje bude preko 100 miliona prometa, tako da ima raznih disperzivnih poslova i, jednostavno, u tom kontekstu kao članovi Nadzornog odbora nemamo uvid“, izjavio je Klopić za Federalnu televiziju.

Godišnji bonusi dodatno su poljuljali koncentraciju članovima Nadzornog odbora.

Klopić je 2010. godine nagrađen sa 34.000 maraka bonusa. Bio je to dodatak na godišnju platu od 11.600 maraka. Za šest godina u Nadzornom odboru farmaceutske kompanije čije poslovanje istražuju tužilaštva i policije, Klopić je naplatio više od 170.000 maraka. Za sve godine sa bonusima Klopić nije primijetio ništa sumnjivo u kompaniji čije bi poslovanje trebao da nadzire.

Klopić je jedan od pet članova Nadzornog odbora koji su u prosjeku dobijali po 30.000 maraka godišnjeg bonusa, s izuzetkom predsjednika Veljka Trivuna koji dobije nekoliko hiljada maraka više od ostalih članova.


Prevoz nije sporan?

Finansijska policija je u svojim izvještajima skrenula pažnju i na prevoz lijekova u inostranstvo odnosno troškove ovog prevoza. Iz onoga što do sada znamo o istrazi Tužilaštva, ovaj dio afere neće ići na sud.

U priči koju smo objavili 2012. godine detaljno smo istražili na koji način je svakim transportom nestajalo 15.000 maraka.

Kompanija Rhea Express, predstavnik Fedexa za Bosnu i Hercegovinu, naplaćivala je Bosnalijeku prevoz lijekova iz Sarajeva do Moskve 25.000 maraka a potom angažovala hrvatsku kompaniju TGT obrt da isti prevoz napravi za pet hiljada eura.

Iz Tužilaštva nam nisu mogli reći da li istraga obuhvata još imena i da li neko od osoba sa spiska Finansijske policije sarađuje sa Tužilaštvom.

(zurnal.info)