Načelnika Općine Trnovo mjesecima prisluškivali :Ko su političari od kojih je Ibro Berilo tražio pomoć?

Istražujemo

Načelnika Općine Trnovo mjesecima prisluškivali : Ko su političari od kojih je Ibro Berilo tražio pomoć?

Istraga Tužilaštva KS odnosi se na sve ono na šta Žurnal već odavno upozorava, a to je da se na Bjelašnici već godinama šuma bespravno sječe i da se nelegalno gradi. Urbanističke dozvole mijenjale su se u korist investitora radi gradnje objekata na državnom zemljištu, vršila se namjerna parcelizacija da bi Općina Trnovo bila ta koja daje saglasnost za gradnju, a ne prve komšije.

Ko su političari od kojih je Ibro Berilo tražio pomoć?
snimanje osumnjičenih na ročištu Berilu i ostalim nije bilo dozvoljeno

Nezakonito krčenje šume, izdavanje nelegalnih građevinskih dozvola, izbjegavanje dobijanja dozvola od nadležnih kantonalnih ministarstava, odnosno otimačina državne imovine na Bjelašnici traje još od 2013. godine. Ovo je utvrđeno dosadašnjom istragom Tužilaštva KS.

Ovo je samo dio onoga što stoji u prijedlogu za određivanjem jednomjesečnog pritvora za načelnika Općine Trnovo Ibru Berila, njegovu općinsku pomoćnicu Nađu Milišić, vlasnika kompanije Lok-pil d.o.o Adisa Mulaosmanovića i njegovu sestru Edinu Džigal.

Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnjuKriminal na Bjelašnici Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnju

Prijedlog za pritvor je u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas pročitao i obrazložio tužilac Darko Soldat koji je, između ostalog, istakao da se osnovana sumnja zasniva na obimnoj materijalnoj građi, ali i iskazima svjedoka od kojih su neki iz JP „Sarajevo-šume“, općine i neki od njih su tražili i mjere zaštite.

U periodu od 2013. Berilo i Milišić su u kontinuitetu kršili zakonske propise, istakao je tužilac.

Mjesecima su bili pod posebnim istražnim radnjama i u tom periodu su im prisluškivani mobiteli. U presretnutim komunikacijama se čulo, kazao je tužilac, da su imali sastanke sa osobama iz političkog svijeta, sastajali su se u direkcijama pojedinih političkih stranaka i sa direktorima javnih preduzeća, a sve s ciljem da se obavi nezakonita eksproprijacija.

Na isti način su i Mulaosmanoviću prodali državnu parcelu, nad kojom je prethodno izvršena nezakonita eksproprijacija. Na toj parceli on je dalje izgradio objekat Aroma u sklopu kojeg se nalaze dva apartmana (32 i 33) za koje uopšte ne postoje dozvole, niti se pojavljuju igdje u papirima. U znak zahvalnosti Berilu poklonjen mu je jedan apartman.

Osumnjičeni su, naglasio je tužilac, saznali da ih prisluškuju, te su se Berilo i Milišić riješili svojih mobitela. Odmah po saslušanju određenih svjedoka u prostorijama SIPA kontaktirala ih je Nađa Milišić, kazao je tužilac, ispitivala ih šta su izjavili i da li su se držali prethodno dogovorene priče.

U presretnutim komunikacijama su za policajce koristili izraz „rođaci“, pa je tako Edina Džigal u razgovoru sa majkom kazala da se na vrijeme riješila stvari s obzirom da dolaze rođaci. U jednom razgovoru je kazala da će svi iz Općine otići u zatvor.

Tužilac Soldat je naglasio da je Berilo većini investitora nanio ogromnu štetu jer postoji mogućnost da neki od njih ostanu bez kupljenih apartmana, odnosno da postanu vanknjižni vlasnici.

Ibro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmaneKriminal na BjelašniciIbro Berilo i privatni investitori bez dozvola krče šumu i grade apartmane

Advokat Berila i Milišić, Senad Pizović kazao je da ovim navodima da će 1000 građana ostati bez apartmana na Bjelašnici, tužilac unosi paniku.

Uložio je prigovore zakonitosti, ističući da njegovi branjenici nisu upoznati s tim po kojem se osnovu lišavaju slobode, te navodeći da je Berilo ispitan u bolnici. Dalje je kazao da ne postoje osnovi sumnje. Prema njegovim riječima, Nađa Milišić nije donijela rješenje o eksproprijaciji već je postupak eksproprijacije pokrenuo kantonalni pravobranilac, pa je održana usmena rasprava, a ispred općine je bio voditelj postupka koji je rješenje dostavio Milišić. Ona ga je, kaže branilac, pitala da li je sve urađeno po zakonu i nakon toga je potpisala to rješenje.

Advokat Pizović je naglasio i to da njegovi branjenici ništa nisu mogli bez Općinskog vijeća. U odnosu na skriveni apartman u Aromi, branilac je kazao da ne postoji niti jedan dokaz da je on u vlasništvu Berila.

Istragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!Pretresi u Trnovu i na BjelašniciIstragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!

Pizović tvrdi, a s čim su se složile i njegove kolege, u ovom predmetu nema elemenata pranja novca, niti da postoji osnovana sumnja, te su tražili da se odbaci prijedlog za pritvor, te da se eventualno odrede mjere zabrane.

Istraga Tužilaštva KS odnosi se na sve ono na šta Žurnal već odavno upozorava. Najveći kriminal se odvijao kroz izmjene urbanističkih dozvola, koje su se mijenjale u korist investitora radi gradnje objekata na državnom zemljištu na području Bjelašnice.

Žurnal je pisao i da su građevinske dozvole koje je godinama izdavala Općina Trnovo nezakonite jer su to radili bez procjene uticaja na okoliš i okolinskih dozvola. Radili su i namjernu parcelizaciju. Odnosno, da bi zavarali zakon, Općina je u svom vlasništvu između većine objekata ostavljala do 20 centimetara posebnu česticu kako bi oni bili ti koji izdaju saglasnost za gradnju, a ne prve komšije. 

Dodatni problem na Bjelašnici jeste i to što je za potrebe izgradnje poslovno-sportskog centra Trnovo posječena šuma četinara. Nadležni su u ovom slučaju ignorisali ekološku studiju, koja je sastavni dio regulacionog plana iz 1982. godine koji je još na snazi, u kojoj piše da šume četinara štite izvore pitke vode za Sarajevsko polje.

I tužilac je u svom izlaganju istakao da regulacioni plan za Bjelašnicu nije mijenjan od 1982. godine, ali da to nije spriječilo urbicid i ekocid koji je za sve ove godine počinjen na ovoj planini.

Odluka o pritvoru bit će donesena naknadno.

(zurnal.info)