PRAVOSUĐE U BiH:Ko su sudije koje su bijegom u penziju izbjegle disciplinsku odgovornost

Istražujemo

PRAVOSUĐE U BiH: Ko su sudije koje su bijegom u penziju izbjegle disciplinsku odgovornost

Od 2020. godine troje sudija i jedan predsjednik suda su izbjegli odgovornost odlaskom u penziju. Jedan od razloga za odugovlačenje postupaka što na kraju dovodi i do nekažnjavanja nosilaca pravosudnih funkcija jeste što disciplinske komisije ročišta uglavnom zakazuju jednom mjesečno, a nekada i rjeđe....

Ko su sudije koje su bijegom u penziju izbjegle disciplinsku odgovornost
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (Adi Kebo/zurnal.info)

U dvije godine 10 sudija izbjeglo je disciplinsku odgovornost odlaskom u penziju ili podnošenjem ostavke u vrijeme trajanja disciplinskog postupka. U prošloj godini je tako dvoje sudija i jedan predsjednik suda (Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda u Brčkom, op.a.) prošlo nekažnjeno jer im je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH odobrilo zahtjeve za penzionisanje iako disciplinski postupci protiv njih nisu bili okončani.

O tome kako je Grčević izbjegao disciplinsku odgovornost Žurnal je već pisao.

VSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penzijuPravda je spora ali i nedostižnaVSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju

Jedan od razloga za odugovlačenje postupaka što na kraju dovodi i do nekažnjavanja nosilaca pravosudnih funkcija jeste što disciplinske komisije ročišta uglavnom zakazuju jednom mjesečno, a nekada i rjeđe. Ovo je utvrdio i Transparency International BiH monitoringom disciplinskih postupaka.

Ovakav način odugovlačenja postupka i neefikasnog vođenja istog, od strane disciplinskih komisija, dovodi do manipulacije sistema i zlouptrebe osnova za obustavu postupka”, stoji u analizi ITBiH.

Kao primjer koji najbolje ilustruje navedeno naveli su predmet protiv Jadranka Grčevića. Pripremno ročište je zakazivano dva puta, a prvi put je odgođeno iz nepoznatih razloga.

Glavna rasprava je zakazana dva mjeseca nakon održavanja pripremnog ročišta, iako je rok za zakazivanje glavne rasprave 15 dana od dana održavanja pripremnog ročišta. Potom su održane tri glavne rasprave pri čemu je posljednja, sa kojom je i okončan prvostepeni dokazni postupak, održana tri mjeseca nakon održavanja prethodnog ročišta.

Predsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penzijuSPAŠAVANJE SUDIJE JADRANKA GRČEVIĆAPredsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penziju

Odluka prvostepene disciplinske komisije donesena je u formi obustave disciplinskog postupka, 44 dana nakon okončanja postupka, pri čemu nije odlučivano o disciplinskom prekršaju tuženog. Razlog za donošenje takve odluke je odlazak tuženog Grčevića u penziju“, stoji u analizi TIBiH.

Prema statističkim podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, od 2019. godine bila su četiri ovakva slučaja: u 2022. je troje sudija, a u 2020. jedan sudija su podnijeli zahtjev za penziju u vrijeme trajanja disciplinskih postupaka. 

Dok optužnice propadaju, tužitelje ocjenjuju peticamaTužilaštvo BiH godinama na udaru kritika Dok optužnice propadaju, tužitelje ocjenjuju peticama

ŠTETILI UGLEDU SUDIJSKE FUNKCIJE

Podsjetimo na još neke slične slučajeve.

HUSEIN DELALIĆ – dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu UDT je teretio za davanje lažne, obmanjivanje ili nedovoljne informacije s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima u nadležnosti Vijeća. Konkretno, prilikom prijave za posao sudije u prijavnom obrascu nije naveo da je ranije uslovno osuđivan zbog pokušaja silovanja i nanošenja lakih tjelesnih povreda.

Disciplinski postupak protiv njega je bio u fazi donošenja odluke, ali je on obustavljen jer je Delalić podnio zahtjev za penziju, što mu je i odobreno.

Husein Delalić

Podsjetimo da je UDT u aprilu 2019. saznao za spomenute presude, podnijeli su tužbu tražeći razrješenje ovog sudija. Umjesto toga, Delaliću je produžen mandat na dvije godine, ali je nakon medijske pompe i reakcije Delegacije Evropske unije u BiH četiri mjeseca nakon toga suspendovan.

Ipak, disciplinsku odgovornost je uspio izbjeći jer je, kako su mediji tada pisali, disciplinska komisija nije dala pisani opravak odluke o razrješenju što je Delalić tada iskoristio i podnio ostavku zbog odlaska u penziju. Ovu informaciju Vijeće, kojim je tada predsjedavao Milan Tegeltija, samo je primilo k znanju.

Ko su tužioci koji najčešće Neznanje ili svjesna odlukaKo su tužioci koji najčešće "gube" predmete korupcije i organiziranog kriminala?

JANJA PILIĆ – sutkinju Opštinskog suda u Bugojnu UDT je teretio za ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te kršenje Kodeksa sudijske etike.

Pripremno ročište održano je u maju 2022., a disciplinsko ročište 13. juna. Disciplinska komisija je nastavak glavne rasprave zakazala za 27. septembar kada je bilo planirano saslušanje tužene Pilić i drugih svjedoka.

Međutim, vijeće 9. septembra donosi odluku o prestanku mandata sutkinje Pilić radi odlaska u penziju.

Tužioci troše ogromne novce, a predmete gube u maratonskim postupcimaNa kraju godineTužioci troše ogromne novce, a predmete gube u maratonskim postupcima

Miladin Maljenović - sudija Osnovnog suda u Živinicama dva puta je disciplinski odgovarao: nije na vrijeme pisao rješenja i slao ih strankama u postupku i kasnio u donošenju rješenja u više od 100 prekršajnih predmeta. Treća tužba protiv njega je podignuta 19. maja 2022. godine. Zakazivana su tri pripremna ročišta, dva u julu i treće u septembru te godine, ali su svaki put otkazivana.

Penzionisao se u oktobru, da bi mjesec nakon toga Prvostepena disciplinska komisija donijela odluku o obustavi postupka.

Ovakvi propusti su, inače, mogući i zbog nepreciznosti odredbi važećih zakona i Poslovnika o VSTV-u, a ovo bi se trebalo regulisati izmjenama i dopunama novog Zakona o VSTV-u. 

SUDIJE KOJE SU KRIVIČNO ODGOVARALE

Pojedinim sudijama u toku disciplinskog postupka podnesu ostavku, dok nekima istekne mandat. Neki od njih nisu dočekali disciplinsku odgovornost, ali su krivično kažnjeni. Među njima je i sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević. Ona je hapšena u martu 2020. godine zbog sumnje da je posredovala prilikom donošenja oslobađajućih presuda. Općinski sud u Kaknju je u septembru 2021. nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora, ali je Kantonalni sud u Zenici u januaru 2022. povećao kaznu na tri i po godine zatvora.

U martu 2022. počeo je i disicplinski postupak protiv Kovačević, ali je on obustavljen 13. maja jer joj je mandat prestao 15. aprila.

Sličan slučaj je i sa sudijom Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Draganom Borovčaninom. UDT je Borovčanina teretio za prekršaje korištenje dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe i donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka.

Dragan Borovčanin (Foto: LinkedIn)

Pripremno disciplinsko ročište bilo je zakazano za januar, ali je odgođeno na zahtjev tuženog. Kasnije je dogovoreno da početak glavne rasprave bude 30. maja, ali je u međuvremenu Borovčanin podnio zahtjev za ostavku i Vijeće je odluku o prestanku mandata donijelo 14. aprila 2022. godine.

Krivično je osuđen na godinu i po zatvora jer je nezakonito dosudio kćerki stan od 55.000 KM za trećinu njegove vrijednosti te je zbog toga kriv za povredu zakona od strane sudije ili tužioca.

Okružni sud u Banjoj Luci: Presuda bivšem sudiji Borovčaninu izrečena u oktobru 2021.  

Nebojša Pejović – sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom krajem 2021., osuđen je na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne zbog trgovine uticajem i povrede zakona. Također, ima i petogodišnju zabranu obavljanja sudijskog posla.

Nebojša Pejović

Ovo su samo neki od nosilaca pravosudnih funkcija koji su osuđeni ili se trenutno nalaze na optuženičkim stolicama. Podsjetimo da se još sudi tužiocu Boži Mihajloviću, te bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću. 

Broj sudija i tužilaca protiv kojih se trenutno vode disciplinski postupci, radi različitih disciplinskih prekršaja, mnogo je veći. 

(zurnal.info)

Tekstovi i fotografije potpisani kao autorski rad novinara i fotografa Žurnala dostupni su za prenošenje 24 sata nakon objavljivanja, uz obavezno navođenje izvora.