Koalicija ili zatvor:KOALICIJA U ZATVORU: Bez Radončićeve energije ne možemo dalje!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

KOALICIJA U ZATVORU: Bez Radončićeve energije ne možemo dalje!

Da se zemlja nalazi u teškoj situaciji jasno je svakom građaninu BiH, ali da li 200.000 glasova koje je Radončić dobio na izborima i opstanak koalicije treba da određuju rad pravosuđa?

KOALICIJA U ZATVORU: Bez Radončićeve energije ne možemo dalje!
FOTO: adi kebo

"Bez Radončićeve energije ovako neće ići dalje", na sastanku koalicionih partnera SDA i SBB-a rekao je Mirsad Đonlagić, podpredsjednik SBB-a.

Izvori Žurnala tvrde da su iza zatvorenih vrata sastanka čelnici SBB-a priznali da nemaju kapacitet da se nose sa situacijom bez svog lidera. S druge strane, Bakir Izetbegović bez obzira na sve garantovao je opstanak koalicije. Pravi razvoj situacije još uvijek ostaje neizvjestan, kao i osnov za garanciju koalicije. Ostaje i pitanje da li će SBB Fahrudin Radončić, narednih 30 dana biti samo SBB.

Teza da politici nije bitno eventualno postojanje dokaza i osnovane sumnje potvrđena je i nakon sastanka koalicionih partnera SDA- SBB-a.

Nije pritisak na pravosuđe, ali svi trebamo biti odgovorni za situaciju u kojoj se zemlja nalazi.  Zbog podrške koju je dobio od birača zaslužuje da se brani sa slobode, rekao je na sastanku sa čelnicima SBB-a, lider SDA Bakir Izetbegović.

Da se zemlja nalazi u teškoj situaciji jasno je svakom građaninu BiH, ali da li  200.000 glasova koje je Radončić dobio na izborima i opstanak koalicije treba da određuju rad pravosuđa? Također, da li se Radončiću može staviti na teret nezakonito imenovanje ambasadorice BiH u Sloveniji, trebala bi biti odluka državnog Tužiteljstva, a ne stranačka. Izetbegović ne misli tako.

Mi se dogovaramo oko raznih pozicija. Dogovaramo se sa koalicionim partnerima. Nermana Hadžijahić jeste bila prijedlog gospodina Radončića, a moj zahtjev je bio da to bude profesionalac. On je kandidatkinju predložio, a ja sam o imenovanju saznao kasnije iz medija. Žena koja je imenovana ima reference, a diskreciono pravo predsjednika je da to odluči i zbog toga se to ne može stavljati na teret Radončiću u ovom slučaju, rekao je Izetbegović.

Da je realno očekivati da se zbog afere imenovanja ambasadorice u Sloveniji i Izetbegović u narednim danima pojavi pred Tužiteljstvom BiH u svojstvu svjedoka, potvrđuje član 219. stav 1 Kaznenog zakona BiH, u kojem se kaže - Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u institucijama
Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.


Moguće je i rado ću se odazvati, rekao je Izetbegović.


RUŠITELJI KOALICIJE

Špekulacije o pozadini hapšenja Fahrudina Radončića se nastavljaju. Aljošu Čamparu, člana predsjedništva SDA i Asima Sarajlića potpredsjednika stranke, Đonlagić je javno  označio kao one koji su pripremili hapšenje njegovog predsjednika.

Ovo je učinio neko kome odgovara cijela ova situacija. Imamo dojam da ovdje nije u pitanju nezavisnost pravosuđa već nečija igra što će vrijeme pokazati – kazao je Đonlagić.

Iako Aljoša Čampara tvrdi da sukoba sa Bakir Izetbegovićem nema, a Asim Sarajlić negira postojanje kumova i klanova, zanimljivo je da saopćenja za javnost izdaju Sarajlić i Čampara kao fizičke osobe, što govori o evidentnom raskolu unutar stranke.

Izvori Žurnala kažu da sukob na relaciji Sarajlić – Izetbegović postoji zbog BH telekoma, jer Sarajlić nije htio sazvati kadrovsku komisiju na kojoj njegov kum Sedin Kahriman nije mogao dobiti poziciju koju je želio. Nakon toga istu komisiju sazvao je Adil Osmanović.

Ukoliko se pokaže tačnim da su član predsjedništva i podredsjednik SDA imali veze sa hapšenjem Radončića, Bakir Izetbegović kaznit će stranačke neposlušnike. Zvanično, to će uraditi zbog kršenja stranačke discipline. Nezvanično, na taj način saopštiće Radončiću da on osobno nema ništa sa njegovim hapšenjem i tako pokušati spasiti koaliciju.

(zurnal.info)