Euro prognoza Marka Tomaša:Koliko daleko mogu ići Englezi i Nijemci?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro prognoza Marka Tomaša: Koliko daleko mogu ići Englezi i Nijemci?

Klasik svih klasika, finale svih finala, igraju vječni luzeri Englezi i Nijemci za koje je još uvijek nemoguće odrediti koliko daleko mogu otići. Bit će to utakmica puna marketinškog a nadajmo se i nogometnog potencijala koji se tek mora otključati i kod jednih i kod drugih

Koliko daleko mogu ići Englezi i Nijemci?

 

Četiri utakmice, 18 golova. Mislim da od toga teško da treba više i bolje opisivanja kako bismo dočarali kako stvari, što bi rekao narod, nisu baš u vinklu.

Malo tko pa i Šveđani mogu objasniti kako su dospjeli na čelo svoje skupine. Sve u redu, znaju ljudi kako se radi posao, kako se igra igra, kako se minimiziraju problemi ali kada s pola nogometne zvijezde osvojiš skupinu ispred Španjolaca to su neke druge priče.

Čak su i utakmicu bez opterećenja uspjeli dobiti. Time su izbjegli reprezentaciju Hrvatske i Španjolskoj i Hrvatskoj u osmini finala donijeli situaciju u kojoj konačno moraju smisliti i odigrati koliko daleko i duboko mogu.

Mislim da su Slovaci svedeni na mjeru kojoj i pripadaju. Trude se, igraju ali ako puknu onda su stvarno pukli beskrajno. Namjestili su se vlastitim ograničenjima a na njihovu žalost na drugoj strani je bila Španjolska koja je morala ispucati svoje frustracije.

Jedino tim riječima možemo objasniti Njemačko provlačenje kroz skupinu. Minute su ih dijelile od ispadanja ali nekako su pospremili što su trebali. Iskreno, nije to bilo zasluženo ali tko još može tvrditi da Njemačka nije zaslužila prolaz iako je na razini da može izgubiti od bilo koga i pobijediti bilo koju momčad.

Francuzi svo vrijeme igraju na nekih tridesetak posto. Barem takav dojam imam. I to je sasvim u redu jer ako se pokrenu onda ih nitko neće zaustaviti. Barem narednih deset godina. Portugal je s maksimalnim angažmanom uspio izvući remi. Francuska tek treba proigrati.

Wales i Danska igraju polureguralnu utakmicu i kroz lakši dio ždrijeba mogu dospjeti barem u polufinale. A tko može na tribine i ne može to više nitko i ne pita.

Italija protiv Austrije igra utakmicu u kojoj mora potvrditi ulogu favorita. Da su dobri to su dokazali. Sada moraju pokazati i da su jaki kada dođe do odlučujućih trenutaka.

Česi i Nizozemci igraju jedan od klasika Eura. Može tko god hoće zanemarivati Češku ali u jednoj utakmici nitko ne može reći da će ih dobiti bez problema.

Belgija je u osmini finala dobila finalni test. Vječiti favoriti moraju tu ulogu dokazati protiv ciničnih Portugalaca koji imaju Ronalda. A on može što poželi ako mu se samo ostavi milimetar prostora.

Nadajmo se da Zlatko Dalić neće pametovati. Valjda je shvatio da ima momčad za koju vrijedi igranje na gol više. S onako propusnom i nestabilnom obranom morat će se voditi maksimom Sule Repca: ako oni daju tri, mi moramo dati četiri gola. Pa kako bude.

Švicarci mogu svašta ali, kako rekoh još ne znamo koliko stvarno mogu Francuzi. Svo vrijeme imam dojam da ti dječaci samo treniraju dok ne dođe trenutak u kojemu moraju potegnuti a tada im nitko nije ravan.

Šveđani i Ukrajinci i ako razmjene dresove nitko to neće primijetiti. To je prilično civiliziran način za otići dalje nego što je itko računao.

A klasik svih klasika, finale svih finala, igraju vječni luzeri Englezi i Nijemci za koje je još uvijek nemoguće odrediti koliko daleko mogu otići. Bit će to utakmica puna marketinškog a nadajmo se i nogometnog potencijala koji se tek mora otključati i kod jednih i kod drugih.

(zurnal.info)