Posljednji čin otimačine (1):Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Dossier

Posljednji čin otimačine (1): Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit?

Nije novost da PS Vitezit ponovo loše posluje. Ovaj dio namjenske industrije mogao bi uskoro biti privatizovan pod paskom vrha HDZ-a BiH u dogovoru sa političkim vrhom Hrvatske. Aktivnosti su već počele. Izvori Žurnala navode da je u sve posljednjih godinu dana uključen Zvonko Zubak, poznati trgovac naoružanjem. Firmu u BiH upravo je registrovao

Kome je HDZ BiH namjerio prepustiti Vitezit?

 

Nema slučajnosti u tome da je u maju ove godine za v.d. direktora “Poslovnog sistema Vitezit” imenovan Josip Rajić. Rajić je do tada bio šef kabineta ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Dobro upućeni izvori Žurnala tvrde da ona kao lojalni kadar HDZ-a BiH iz Viteza ima zadatak da zataška sve nagomilane nezakonitosti prethodnih godina oko ove firme iz oblasti namjenske industrije i pripremi za prodaju. Tim je povodom u planu sastanak koji bi trebao biti održan do kraja ove sedmice, sa zagrebačkim predstavnicima jedne firme za promet naoružanja čije je sjedište u Slovačkoj, a čija bi zamršena vlasnička struktura putem povezanih kompanije i članova uprave, u konačnici dovela do uticajnih osoba iz Rusije. Izvori Žurnala navode da je u pozadini Zvonko Zubak, trgovac (i) oružjem iz Hrvatske. Prema pisanju hrvatskih medija, Zubak je većinu naoružanja koje je preprodavao Hrvatskoj nabavljao upravo iz Rusije, a prošle godine je bio pozivan u ambasadu ove zemlje u Zagrebu kako bi se razjasnili detalji oko navodno neplaćenih računa za jedan raketni sistem od strane Hrvatske.

SPREMNA FIRMA U BiH

Zubak inače ima u BiH registrovanu firmu za promet naoružanja i vojne opreme “Winsly Defence Group d.o.o” sa sjedištem u Odžaku, no osim web stranice, nema tragova o njenim poslovnim aktivnostima. To je razumljivo, jer, gle slučajnosti, firma je registrovana tek prije mjesec dana, tačnije 10. oktobra 2018!

Pravo pitanje jeste šta Vitezit može ponuditi Zvonku Zubaku. On nipošto nije naivan kada je u pitanju trgovina naoružanjem i vojnom opremom. Iskustvo mu datira iz ratnog perioda kada je isto nabavljao za Hrvatske, a bio je u odličnim relacijama sa ratnim logističarom Armije BiH Hasanom Čengićem, koji mu je avansirao stotine hiljada maraka za kupovinu oružja, a nekada su u pitanju bile klasične pozajmice, o čemu svjedoči dokumentacija iz tog perioda.

 

Formalno, Vitezitom upravlja Vlada Federacije BiH, ali odavno je poznato, kako to međusobno SDA-HDZ nazivaju, da se “B” i “H” komponenta ne spore na ranije interesno podijeljenim teritorijama, čak i kada je namjenska industrija u pitanju. Zato neće praviti problem ukoliko je pronađen “strateški partner”. Prije pet godina vlada predvođena Nerminom Nikšićem bila je neugodno iznenađena saznanjem da u rješenju o registraciji Općinskog suda u Travniku kao osnivač PS Vitezit nije navedena Federalna vlada nego privatne firme “DP Vitezit”, “DP SPS Vitezit” i “DP Sintevit”!?

Podsjetimo, Federalna vlada je godinama “upumpavala” novac za održavanje minimuma proizvodnje u Vitezitu ili očuvanje socijalnog mira radnicima prevarenim za uplatu doprinosa. Tada je saopšteno da postoji interes zagrebačke firme “Aggemo” za kupovinu Vitezita, ali se ona zvanično nikada potom nije oglasila o tom navodima.

PRESA PUT SRBIJE, OSTALO NA OTPAD

Proizvodnja u Vitezitu gotovo da i ne postoji. Predratna tvornica je isparcelisana, a onaj dio koji se odnosi na namjensku proizvodnju je unutar tog kruga. Niko se nije osvrtao na upozorenja da se na razne načine pljačka imovina, da se odvoze čak i čitavi proizvodni pogoni.

Proteklih godina iz Vitezita je izvezeno 186 kamiona materijala prodanog kao staro željezo. Sjeklo se nemilice, čak i sistem za centralno grijanje kojeg Vitez više nema. Gdje je taj novac, to su milioni, tvrdi sagovornik Žurnala.

U međuvremenu je “nestala” i tzv 160-tonska presa. Izvori Žurnala tvrde da je prodana za 300 hiljada maraka i potom u tajnosti, preko jednog graničnog prelaza, kojem baš tih dana nisu radile nadzorne kamere, transportovana put Srbije. Žurnal je u posjedu i registarskih tablica vozila i drugih podataka osoba koje su tih dana boravile u Vitezu, a povezani su namjenskom industrijom u okviru Ministarstva odbrane Srbije! Informacije radi, u ovoj zemlji barut proizvodi tvornica namjenske industrije “Milan Blagojević” u Lučanima.

Iako je resorni ministar Nermin Džindić u medijskim istupima uvjeravao da je razlog smjene donedavnog direktora Miroslava Puljića nenamjensko trošenje sredstava, osim namjere HDZ-a BiH da prodajom Vitezita zataška sve nelegalnosti prethodnih godina, postoji još jedan itekako važan detalj za ovu stranku.

Veliki dio zemljišta na kojem je izgrađen Vitez katastarski i po zemljišnim knjigama pripada Vitezitu. Kako je izjavio načelnika Viteza Tomislav Bošnjak Matić Vitezitu pripada zemljište gdje je izgrađen značajan broj stambenih objekata, potom nogometno igralište, Hrvatski dom, dječiji vrtić, parkovi, ulice, trotoari, reklo bi se “pola Viteza”. Tadašnji direktor Vitezita Miroslav Puljić odbija zahtjev da se izvrši prenos ovog zemljišta na Općinu, a potom uskoro postaje bivši direktor.

Moguće je da Vitezit odbrojava posljednje dane kao dio namjenske industrije Federacije. Godinama nije bilo gotovo nikakve kontrole njegovog poslovanja, niti su do kraja istraženi pokušaji privatizacije dijelova ove firme, započete od strane mostarskog Soko-Vita, zna se pod čijom upravom i ingerencijom. (Kraj prvog dijela)

(zurnal.info)