BEZ SANKCIJA:Kompanija ministra pravosuđa SBK i dalje dobija javne poslove
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BEZ SANKCIJA: Kompanija ministra pravosuđa SBK i dalje dobija javne poslove

Kako je BiH država u kojoj su sankcije rijetke, kantonalni ministar pravosuđa nesmetano je nastavio poslovati sa svoijim stranačkim kolegama, sa kojima mu je zajedničko to i što inkasiraju javni novac – na više načina

Kompanija ministra pravosuđa SBK i dalje dobija javne poslove
Facebook

 

Na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona ne objavljuju se nikakve vijesti. Nema informacija ni o aktivnostima ministra Zorana Markovića, i ne samo na stranici ovog ministarstva, nego i generalno. Njegovo ime zapravo se pojavljuje uglavnom u kontekstu izjave o kojoj je i Žurnal pisao a kojom ministar pravosuđa relativizuje korupciju.

Pisali smo o tome kako je ministar Marković (HDZ) vlasnik dvije privatne kompanije koje sarađuju sa javnim ustanovama u Federaciji BiH, uglavnom onim na čijem se čelu nalaze kadrovi HDZ-a.

Vlasnik je dvije privatne firme: Perkon Energija i 3N-kuća. Tako bi, naprimjer, jedna njegova firma (3N-kuća) potpisala ugovor vrijedan 20 hiljada KM sa Zavodom Bakovići kako bi nadzirala projekat koji u istom tom zavodu izvodi – druga njegova firma (Perkon Energija).

Kako je BiH država u kojoj su sankcije rijetke, ministar pravosuđa nesmetano je nastavio poslovati sa svojim stranačkim kolegama, sa kojima mu je zajedničko to i što inkasiraju javni novac – na više načina.

Općina Kiseljak Markovićevoj firmi Perkon energija u julu ove godine daje novi posao: izrada glavnog projekta zone sporta i rekreacije u Kiseljaku, vrijedan 13.300 KM. Perkon je za Općinu Kiseljak i nakon medijskih objava dobijao poslove – projekat elektroinstalacije, te nadzor radova u osnovnoj školi.
Kompanija ministra Markovića učestvovala je i u izradi projekte dokumentacije za novi Dom zdravlja u Kiseljaku. Idejni projekat naplatili su 45 hiljada KM. Sve za vrijeme ministarskog mandata Zorana Markovića. Posao izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku, pisali smo, dobila je kompanija Bar-Floor u vlasništvu Valentina Barbića (sa PDV-om posao vrijedan 3,1 milion KM).

Valentino Barbić je bh. biznismen kojeg je Sud Bosne i Hercegovine u septembru 2019. osudio na jednogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Nakon što je priznao krivicu, proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, zloupotrebu osiguranja, obmanu pri dobijanju kredita, prevaru, krivotvorenje isprave i lažno prijavljivanje.

SKUPI SASTANCI

Barbić nije odležao zatvorsku kaznu. U decembru 2019.platio je zamjensku, novčanu kaznu od 34 hiljade KM. Danas je ponovo suradnik Općine Kiseljak.
U njegovim restoranima načelnik Općine Kiseljak često ugosti načelnike drugih Općina a račun, naravno, plate, poreski obveznici.

Radne sastanke načelnici umjesto u svojim ugodnim kancelarijama održavaju u restoranima. U maju je obilježen prvi radni sastanak načelnika više općina. Mjesto radnje – restoran Valentina Barbića. U julu je Općina Kiseljak platila više od dvije hiljade KM za, citiramo, „zajednički ručak prigodom održavanja drugog radnog sastanka načelnika više općina“. Opet u restoranu Valentina Berbića.
I tako svake godine. Za noćenja, sastanke, hotelski boravak…

Sa skromnih 317 KM, led u poslovanju sa Općinom Kiseljak probila je i kompanija u vlasništvu sina načelnika Ramljaka. Vedran Mišurić Ramljak, sin Mladena Mišurića Ramljaka, vlasnik je firme Eltech koja je za Općinu obavila tek jednokratni posao zamjene sijalica.

 

covic lopata

 

Mladen Mišurić-Ramljak osuđen je 2017. za zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje isprave. Kantonalni sud u Sarajevu kaznio ga je uslovno sa godinu dana zatvora, uz obavezu da dvije godine ne počini novo krivično djelo. Tri godine kasnije dobija novi mandat na čelu Općine.


U izgradnju Doma zdravlja uključena je i kompanija Ceste Company iz Kiseljaka. Za prvu fazu radova je od Općine Kiseljak krajem 2019. dobila više od pola miliona KM. Iako je u registru portala akta.ba sada kao vlasnica navedena Jelena Pecirep, uz ovu kompaniju se u medijima redovno veže ime Pere Pecirepa, funkcionera HDZ-a i člana NO Ceste d.d. Mostar. Ceste d.d. Mostar od početka ove godine dobile su poslove od Općine Kiseljak vrijedne stotine hiljada KM.


(zurnal.info)