PRIJAVE PROTIV NAČELNIKA KISELJAKA I VODITELJA CESTE MOSTAR:Javni novac u Kiseljaku je pod direktnom kontrolom male grupe poduzetnika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PRIJAVE PROTIV NAČELNIKA KISELJAKA I VODITELJA CESTE MOSTAR: Javni novac u Kiseljaku je pod direktnom kontrolom male grupe poduzetnika

U Tužilaštvu SBK nekoliko je prijava protiv načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka i voditelja u javnoj kompaniji Ceste Mostar Pere Pecirepa. U Ceste Mostar prije sedam godina zaposlena je supruga načelnika Mišurića Ramljaka, a Ceste Company, privatna kompanija Pecirepove bivše supruge, u posljednjih nekoliko godina dobila je više od pet miliona KM od Općine Kiseljak

Javni novac u Kiseljaku je pod direktnom kontrolom male grupe poduzetnika
Pero Pecirep i Mladen Mišurić Ramljak sa zvaničnicima HDZ-a iz BiH i Hrvatske

Protiv Pere Pecirepa, voditelja kompanije Ceste Mostar u Kiseljaku i člana Nadzornog odbora, i Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika Općine Kiseljak, od 2012. do danas podnesene su po tri krivične prijave Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona. Dvaput su prijavljeni zajedno, za zloupotrebu položaja, a Mišurić je 2012. prijavljen i za neizvršavanje sudske odluke. U dva predmeta donesena je naredba o neprovođenju istrage, u jednom je istraga obustavljena, a po prijavi iz 2021. još uvijek se provode istražne radnje. 

 

VISOKI ZVANIČNICI HDZ-a


I Pecirep i Mišurić Ramljak su visoki funkcioneri Hrvatske demokratske zajednice. Tokom mandata načelnika Ramljaka velike sume novca odlazile su kompaniji Ceste Company iz Kiseljaka, u vlasništvu Jelene Pecirep. Jelena Pecirep je bivša supruga Pere Pecirepa, a u prijavama dostavljenim tužilaštvu navodi se da je riječ o fiktivnom razvodu kako bi se izbjegao sukob interesa. Ti navodi potkrijepljeni su i zajedničkim svježim fotografijama na različitim prijemima bivših supružnika. 

U isto vrijeme, supruga načelnika Kiseljaka Žana Mišurić Ramljak prije šest godina dobija posao u Ceste Mostar, ispostava Kiseljak, gdje je voditelj upravo Pero Pecirep. 
Žana Mišurić Ramljak na poziciju referenta za tehničku dokumentaciju u Tehničkoj ispostavi Kiseljak primljena je 2016. godine bez javnog konkursa. Ceste Mostar pitali smo na osnovu čega je primljena te da li je bilo javnog oglasa. Prijem je, kažu za Žurnal, izvršen, „uz saglasnost resornog ministarstva“, nakon čega je Uprava Cesta donijela odluku o zaključenju ugovora. Iako je nejasno zašto bi ministarstvo davalo saglasnost za prijem referenta za tehničku dokumentaciju, činjenica je da je primljena bez javnog konkursa. 

Tih godina, na račun Ceste Company počinje se obilato slijevati budžetski novac Općine Kiseljak. Radi se o milionskim iznosima od 2018. do danas. Samo u vezi sa izgradnjom Doma zdravlja u Kiseljaku od 2018. do danas ceste Company od Općine Kiseljak dobile su više od 1,2 miliona KM. 
U posljednjih nekoliko godina ova kompanija od Općine Kiseljak dobila je više od pet miliona KM!

U tekstu o izradnji Doma zdravlja u Kiseljaku detaljnije smo pisali o tome kako su potpisnici milionski vrijednog posla pravosnažno osuđeni za kriminal pred domaćim institucijama. 
Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak i direktor izabrane firme Bar-Floor Kiseljak Valentino Barbić potpisali su tada sporazum vrijedan 3,1 miliona KM (sa uračunatim PDV-om).  Barbić nastavlja dobijati unosne poslove, a Mišurić-Ramljak je ponovo izabran za načelnika Kiseljaka. 

Posao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminalKAKO SE DIJELE JAVNI POSLOVI U KISELJAKUPosao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminal

Da li je osuđeni načelnik Kiseljaka ponovo prekršio zakon?NAKON PRESUDE SUDA BIH Da li je osuđeni načelnik Kiseljaka ponovo prekršio zakon?

U prijavama koje su stigle Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona navodi se da je Pero Pecirep, kao uposlenik Cesta Mostar zloupotrijebio položaj na način da su mašine ove javne kompanije (93 posto u državnom vlasništvu) korištene pri izvođenju radova za koje je angažovana privatna kompanija Jelene Pecirep u Kiseljaku, za što je dobila novac od Općine. Kao dokaz ovim tvrdnjama priložene su fotografije korištenih mašina, sa jasno vidljivim registarskim tablicama. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK potvrdilo je da su mašine na fotografijama koje su fotografisane kako izvode poslove za privatnu kompaniju Ceste Company u vlasništvu javnog preduzeća Ceste Mostar. Iako se Pecirep više ne spominje kao vlasnik ili odgovorno lice u jednom dijelu portala koji registruju ovu vrstu vlasništva, još uvijek se mogu pronaći tragovi koji jasno ukazuju da je bio ili je još uvijek usko povezan sa ovom kompanijom. Na portalu e-kapija navodi se kao vlasnik/direktor, dok je u jednom od intervjua koje je ranije davao naveden kao menadžer u ovoj kompaniji. U izjavi koju je tada dao i u kojoj se referiše na poslovanje Ceste Company, kaže: “... moja tvrtka odlučila se osigurati sredstva...“


Posljednje vrijedne poslove od Općine Kiseljak Ceste Company dobile su u vezi sa izgradnjom Doma zdravlja u Kiseljaku. Za koji je milionski iznos, pisali smo, dobila kompanija Bar-Floor u vlasništvu Valentina Barbića. Valentino Barbić je bh. biznismen kojeg je Sud Bosne i Hercegovine u septembru 2019. osudio na jednogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Nakon što je priznao krivicu, proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, zloupotrebu osiguranja, obmanu pri dobijanju kredita, prevaru, krivotvorenje isprave i lažno prijavljivanje.

Barbić nije odležao zatvorsku kaznu. U decembru 2019. izrečena kazna zamijenjena je novčanom. Sloboda je Barbića koštala tačno 34.100 KM. Uz to je platio i izrečenu novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Pola godine kasnije dobija posao vrijedan više od tri miliona KM, izgradnju Doma zdravlja u Kiseljaku. 
Sada mu Mišurić-Ramljak povjerava novi posao -  izgradnju zgrade Vijećnice u Kiseljaku, prva faza – vrijednost oko 300 hiljada KM. 
Glavni projekat Vijećnice u Kiseljaku uradio je ministar pravde Srednjobosanskog kantona Zoran Marković. Za Markovića smo više puta pisali da kao vlasnik privatnih kompanija Perkon energija i 3N-Kuća i ministar u Vladi SBK dobija budžetski novac kantona u kom je na poziciji. Apsurdno, ministar Marković novac je dobijao čak i od Službe za zajedničke poslove organa SBK.

Zar ja nemam pravo da radim?MINISTAR NE ZNA ŠTA SU KORUPCIJA I SUKOB INTERESAZar ja nemam pravo da radim?

Ministar Marković i dalje izvlači javni novac u vlastite kompanijeDok piše zakone o borbi protiv korupcije u SBKMinistar Marković i dalje izvlači javni novac u vlastite kompanije


Nikada nijedna institucija nije reagovala na Markovićeve višegodišnje zloupotrebe, pa on nastavlja sa istima. Njegova praksa je prilično ustaljena – jedna njegova kompanija uradi projekat, a druga nadzore izvođenje projekta! Sada je Marković dio ove organizovane grupe za izgradnju Vijećnice. 
Osim što Bar-Floor dobija budžetski novac za mnoge velike projekte u Kiseljaku, u ugostiteljskim objektima u okviru Bar-Floora redovno se održavaju prigodni domjenci, večere, smještaju se zvanice koje Kiseljak posjećuju različitim povodima, i sve se, naravno, plaća javnim novcem. 
Podsjetimo i na to da je sin načelnika Kiseljaka Vedran Mišurić-Ramljak vlasnik privatne kompanije Eltech koja dobija javne poslove u Kiseljaku i okolini. 
Na taj način javni novac u Kiseljaku pod direktnom je kontrolom manje grupe poduzetnika pored kojih ostali vrlo teško dobijaju unosne poslove. Za dio poslova koji se dodjeljuju u Kiseljaku novčanu podršku osiguravala je i Vlada Republike Hrvatske a visoki zvaničnici HDZ-a redovni su gosti ove i susjednih općina. 

(zurnal.info)