Nabavka ormara u Elektroprivredi:Konkurencijsko vijeće još jednom ismijalo presudu Suda BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nabavka ormara u Elektroprivredi: Konkurencijsko vijeće još jednom ismijalo presudu Suda BiH

Ovogodišnja presuda Suda BiH je bila gotovo identična onoj iz januara 2014. godine. Cijeli slučaj traje još od 2009. godine, kada je kompanija Elektrokontakt pokrenula niz postupaka nakon što je imala jeftiniju ponudu od druge kompanije ali nije dobila tender Elektroprivrede

Konkurencijsko vijeće još jednom ismijalo presudu Suda BiH
FOTO: zurnal.info/arhiv

Konkurencijsko vijeće još je jednom donijelo gotovo identično rješenje iako je njihovo ranije rješenje u tužbi za nabavku mjernih ormara u Elektroprivredi poništio Sud Bosne i Hercegovine. U višegodišnjem sporu između kompanije Elektrokontakt SA i Elektroprivrede BiH, državni Sud je donio dvije presude u korist proizvođača mjernih ormara ali je Konkurencijsko vijeće BiH oba puta spor riješilo u korist Elektroprivrede.

Direktor Elektrokontakta Muzafer Kaljić kaže za Žurnal kako će sada podnijeti krivičnu prijavu protiv Konkurencijskog vijeća i Elektroprivrede jer Vijeće ne poštuje presude državnog suda.

- Ovako mogu do beskonačnosti donositi odluke – kaže Kaljić čija firma je imala bolje uslove na tenderu Elektroprivrede još 2009. godine.


Deja vu

Sud Bosne i Hercegovine je sredinom februara 2016. godine presudio u korist Elektrokontakta i poništio rješenje Konkurencijskog vijeća. Ovo Vijeće je trebalo još jednom ispitati proces nabavke mjernih ormara Elektroprivrede od kompanije Eldis tehnika.

Ovogodišnja presuda Suda BiH je bila gotovo identična onoj iz januara 2014. godine. Cijeli slučaj traje još od 2009. godine, kada je kompanija Elektrokontakt pokrenula niz postupaka nakon što je imala jeftiniju ponudu od druge kompanije ali nije dobila tender Elektroprivrede.

Sud je uvažio tužbu Elektrokontakta i poništio rješenje Konkurencijskog vijeća koje u cijeloj nabavci nije vidjelo ništa sporno. Sudsko vijeće je u svojoj odluci navelo nekoliko spornih stvari tokom postupka koji je vodilo Konkurencijsko vijeće.

Elektroprivreda je željela kod Konkurencijskog vijeća dokazati kako je Eldis tehnika stvarni proizvođač mjernih ormara, a ne druga kompanija kako je to tvrdio Elektrokontakt. Tako je organizovana posjeta Eldis tehnici u februaru 2011. godine ali u ovu posjetu nije pozvan niko iz Elektrokontakta niti sudski vještak. Time su povrijeđena prava ove kompanije, zaključio je Sud BiH u svojoj novoj presudi u februaru 2016. godine.

U aprilu Konkurencijsko vijeće ponovo provodi postupak i donosi novo rješenje u kojem se kao dokaz ponovo koristi posjeta Eldis tehnici.

U ovom sporu rasprava traje i o tome ko je vlasnik mjernih ormara za domaćinstva, Elektroprivreda ili njihovi kupci. U obrazloženju presude Sud navodi stav Elektrokontakta, činjenica na osnovu kojih je donio presudu, da kupci plaćaju mjerne ormare pa su time i njihovi vlasnici. Elektroprivreda smatra, iako postoje značajni troškovi ugradnje mjernih ormara, da ona ostaje njihov vlasnik.

U novom rješenje Konkurencijsko vijeće zaključuje da je “krajnji kupac mjernih ormara 'uglavnom' Elektroprivreda”!?

Najveća rasprava u ovom sporu vodi se oko položaja Elektroprivrede na tržištu i njenog odnosa sa kompanijom Eldih tehnika. Elektroprivreda je stopostotni vlasnik kompanije Eldis tehnika i time smatra da od ove kompanije može da nabavlja mjerne ormare bez da raspisuje tender. Elektrokontakt napominje da u vrijeme provođenja ove nabavke Eldis tehnika nije bila u koncernu Elektroprivrede.

Sud nije mogao utvrditi da li je u vrijeme potpisivanja ugovora za mjerne ormare Eldih tehnika bila upisana u sudski registar preduzeća kao zavisno društvo. Zbog toga je Sud ponovo naredio Konkurencijskom vijeću naredio da ponovi postupak u tužbi Elektrokontakta da Elektroprivreda BiH koristi svoj dominantni položaj na tržištu.

U novom postupku u aprilu Vijeće ponavlja kako je Eldis tehnika osnovana 2002. godine kao kompanija u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede, kako je 24. decembra 2012. godine Eldis tehnika upisana kao zavisno društvo Elektroprivrede. Ugovor za nabavku mjernih ormara potpisan je 28. decembra 2009. godine.


Uglavnom hipotetički

Članovi Konkurencijskog vijeća u rješenju ne navode da je cijeli proces nabavke počeo još u ljeto 2009. godine. Na poziv Elektroprivrede su se prijavili Eldis tehnika i Elektrokontakt. Kada je postalo jasno da su na poziv stigle dvije ponude gdje je razlika u cijeni bila veća od milion maraka, Elektroprivreda je umjesto da izabere jeftiniju ponudu otkazala cijeli postupak.

Privatna firma je ponudila cijenu od 2.100.000 maraka za 16.000 ormara dok je cijena ELDIS-a bila za 1.400.000 maraka skuplja, broj ormara je bio isti.

Elektroprivreda je prvo diskvalifikovala privatnu firmu jer navodno nije ponudila ormare traženih karakteristika nego alternativni standard za izradu kućišta ormara, što je bilo i predviđeno tenderskom dokumentacijom.

Kako je na tenderu ostao samo jedan ponuđač, Elektroprivreda je odlučila otkazati cijeli postupak. Elektrontakt se žalio Uredu za razmatranje žalbi na ove odluke Elektroprivrede pa je njihova žalba uvažena 9. septembra 2009. godine a odluke Elektroprivrede poništene.

U ponovnom postupku Elektroprivreda bira ELDIS kao pobjednika tendera. Elektrokontakt se žali i na tu odluku i ponovo dobija rješenje u svoju korist 18. novembra 2009. godine.

Nijednu od ovih odluka Ureda Elektroprivreda nije poštovala. Nakon drugog rješenja Elektroprivreda ne samo da nije ispoštovala odluke Ureda nego žalbu privatne firme proglašava neblagovremenom, iako je o tome već odlučio Ured koji je utvrdio da je žalba podnesena na vrijeme.

Tek nakon cijelog ovog procesa Elektroprivreda je ugovor potpisala sa Eldis tehnikom, nakon što je ova firma postala dijelom koncera Elektroprivrede. U filmu TV Žurnala o javnim nabavkama u Elektroprivredi dokazali smo da je Elektroprivreda, bez obzira na koncern, bila dužna po starom Zakonu o javnim nabavkama raspisivati tendere.Konkurencijsko vijeće se proglasilo nenadležnim za javne nabavke ali je u zvaničnom rješenju bilo slobodno razmatrati “hipotetičke” stavove i motive tužitelja.
“Hipotetički gledano to bi bilo isto kao kada bi se, prijera radi, koncernu mercedes benz-u, koji ima povezano zavisno društvo za proizvodnju kočionih sistema ili nekog drugog dijela koji se ugrađuje u automobil tipa mercedes, nametalo da kupuje te iste dijelove od drugih proizvođača, naprimjer ford, reno, citroen, kia i slično”, zaključuje Vijeće poredeći privatnu kompaniju na slobodnom tržištu i kompaniju u državnom vlasništvu sa jasnim zakonskim obavezama kod nabavki.

Komentar Konkurentskog vijeća o ovom slučaju nismo uspjeli dobiti.

Članovi Vijeća su razmatrali i motive Elektrokontakta.
“Iz samog Zahtjeva za pokretanje postupka kao i Zaključka o pokretanju postupka je jasno vidljivo da Podnosilac zahtjeva 'napada' Ugovor između povezanih privrednih subjekata Elektroprivrede BiH i Eldis tehnike”, ocijenili su članovi Vijeća u procesu čije je ponavljanje naredio Sud BiH.

Rješenje Vijeća je konačno. Elektrokontakt ima mogućnost pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH, piše u poruci o pravnom lijeku. To bi bio treći put u ovom slučaju.

(zurnal.info)