Formiranje vlasti:KONSTITUISANA SKUPŠTINA KS: Ko je osigurao zastupničko mjesto za naredne četiri godine?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

KONSTITUISANA SKUPŠTINA KS: Ko je osigurao zastupničko mjesto za naredne četiri godine?

Najviše zastupnika u Kantonalnoj skuštini ima Stranka demokratske akcije (SDA) – 10, zatim Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) – po sedam, SDP četiri, Naša stranka tri i BPS i BOSS po dva zastupnika

KONSTITUISANA SKUPŠTINA KS: Ko je osigurao zastupničko mjesto za naredne četiri godine?

Skupština Kantona Sarajevo danas je konstituirana, nakon što je 35 zastupnica i zastupnika potpisalo izjavu o prihvatanju mandata, preuzelo uvjerenja o dodjeli mandata te položilo svečanu zakletvu.

Nakon što se formiraju klubovi naroda, uslijedit će potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS-a, a nakon toga slijedi izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Najviše zastupnika u Kantonalnoj skuštini ima Stranka demokratske akcije (SDA) – 10, zatim Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) – po sedam, SDP četiri, Naša stranka tri i BPS i BOSS po dva zastupnika.

Na ovaj način zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo iz SDA zvanično su postali: Sabahudin Delalić, Amor Mašović, Elmedin Konaković, Fikret Prevljak, Eldar Čomor, Kemal Ademović, Muhamed Kozadra, Elvedin Okerić, Amar Dovadžija, Mirza Čelik.

Demokratska fronta: Goran Akšamija, Mirsad Pindžo, Mersiha Omerbegović, Neira Avdibegović, Mario Vukasović, Bibija Kerla i Sejo Bukva.

SBB: Ismir Jusko, Adnan Sokolović, Zvonko Marić, Dževad Rađo, Ana Babić, Izudin Bajrović i Selma Filipović.

SDP: Dževad Bećirević (Odreći će se mandata u Skupštini zbog načelničke pozicije u Općini Centar), Amel Mekić, Slaviša Šućur i Segmedina Srna Bajramović.

Naša stranka: Predrag Kojović, Sabina Ćudić, Edin Forto.

BPS: Semir Halilović i Nermin Bjelak.

BOSS: Haris Pleho i Rasim Smajić.

Ko je izgubio mandat u Skupštini

Nakon konstituisanja Skupštine KS-a može se vidjeti koliko se promijenio omjer snaga u skupštinskim klupama u odnosu na protekle izbore, održane 2010. godine.

Tada su u kantonalnoj skuštini najviše mandata osvojila Socijaldemokratska partija (SDP) BiH – 10, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH - Fahrudin Radončić i Stranka demokratske akcije (SDA) – po sedam. Stranka za BiH koje u današnjem sazivu Skupštine uopće nema na tim izborima dobila je dovoljno glasova za četiri zastupnička mandata.
Bosanskohercegovačka patriotska stranka -Sefer Halilović i Koalicija Naša stranka novi socijalistički pokret - Zdravko Krzmanović imali su po dva mandata, Socijaldemokratska unija BiH, Bosanska stranka Mirnes Ajanović i Narodna stranka Radom za boljitak po jedan mandat.

Evo kako je tada izgledao sastav Skupštine, te ko su zastupnici koji su izgubili mandate:

SDP: Segmedina Srna Bajramović, Fikret Musić, Mira Jurić, Nedžad Fazlija, Edina Papo, Haris Lulić, Mirjana Malić, Branislav Crnogorac, Ivan Brigić i Hanka Vajzović
SBB: Kenan Ademović, Dževad Rađo, Nabil Naser, Selma Filipović, Izudin Bajrović, Munir Talović i Edim Memić
SDA: Amor Mašović, Elmedin Konaković, Hadžan Konjo, Haris Alić, Kemal Ademović, Amir Zukić i Eldar Čomor
SBiH: Besim Mehmedić, Mirsad Pindžo, Fikreta Mulaosmanović i Sabahudin Hodžić
BPS: Zaim Backović i Enes Zeković
NS-NSP: Danis Tanović i Predrag Kojović
SDU: Nermin Pećanac
BOSS: Esed Radeljaš
NSRzB: Damir Čardžić.

Osim SDP-a, koji je u te četiri godine izgubio šest zastupničkih pozicija, iz skupštinskih klupa, barem u narednom mandatu, izbačeni su i zastupnici Narodne stranke radom za boljitak, Stranke za BiH i SDU.

20 posto žena u skupštinskim klupama

Među novoizabranim zastupnicima nalazi se sedam žena, 20% od ukupno 35 zastupnika. Jedino je Segmedini Srni Bajramović ovo drugi zastupnički mandat.

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novo Sarajevo, kada je osvojila nešto više od 13 posto glasova – 2.740.

Bibija Kerla, članica SBB-a, bivša je prvakinja BiH u brzom klizanju, a u skupštinu iz ulaze  Neira Avdibegović (DF), magistrica menadžmenta, ekonomistica Mersiha Omerbegović (DF), i Selma Filipović (SBB), prva žena doktorica nauka u oblasti veterinarske hirurgije u Bosni i Hercegovini, šefica Katedre za hirurgiju. Zastupnica iz SBB-a Ana Babić profesorica je pjevanja.

Iznenađenje kolega i javnosti izazvala su i tri zastupnika izjasnivši se kao Srbi: Nermin Bjelak iz BPS-a te Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a.

Za Source.ba portal, predsjednik stranke BOSS, Mirnes Ajanović, nije želio posebno komentarisati ovaj podatak:

"Mene ne interesuje kako se ko izjašnjava, bizarno je izbornim procesom uslovljavati nekome kako da se izjasni. Ja ne želim ni demantovati ni potvrditi tu informaciju", rekao je Mirnes Ajanović.

Sam Pleho novinarima je izjavio kako smatra da svako ima pravo da se izjasni kako želi, te da bi u fokusu trebali biti rezultati a ne ovakve i slične odluke:

- Za mene nije ključno pitanje koji su motivi i razlozi takvog izjašnjavanja. Ono što ja za sebe mogu kazati jeste da se nikada nisam vodio motivima ličnog interesa, niti nečega drugog, već samo da ukažem ljudima kakav je naš Izborni zakon koji hitno mora pretrpjeti reforme. Kako sam se ja izjasnio, to je odgovor na Vaše pitanje i svakako će se saznati kada bude konstituisan Dom naroda, rekao je Pleho za Slobodnu Evropu.

Novoizabrani zastupnici trebali bi imati na umu da neko ipak posmatra njihov rad. Prema podacima CCI-a, najviše izostanaka sa sjednica u prethodnom mandatu imali su Selma Filipović (SBB) 11 izostanaka, Talović Munir (SBB), Mašović Amor (SDA), Ademović Kenan (SBB) sa 8 izostanaka od ukupno 22 zasjedanja.

Svi poslanici učestvuju i u radu radnih tijela, koja su održala 88 sjednica u prvih devet mjeseci prošle godine. Međutim, samo jedan poslanik, Sabahudin Hodžić, učestvovao je na svim sjednicama komisija čiji je član. Zastupnica Selma Filipović nije prisustvovala ni jednoj sjednici komisija čiji je član.

Usklađivanjem kantonalnog zakona sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, poslanicima u Skupštini KS u 2013. godini povećane su plate. Tako predsjedavajuća Skupštine ima osnovnu platu 2.704 KM, profesionalno angažovani poslanici u Skupštini 2.152 KM.

Od 35 poslanika u Skupštini njih 13 je profesionaliziralo svoj status, što znači da imaju status zaposlenih i primaju punu platu. Oni koji nisu profesionalizirali svoj status, primaju plata u firmama ili ustanovama u kojima rade, te paušal koji iznosi 522 KM.
(zurnal.info)