Konferencija o izmjenama Zakona o javnim nabavkama:Korupcija teška 700 miliona je stvar mentaliteta a ne loših zakona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Korupcija teška 700 miliona je stvar mentaliteta a ne loših zakona

Korupcija teška 700 miliona je stvar mentaliteta a ne loših zakona

Korupcija u javnim nabavkama odnosi dodatnih 200 miliona u odnosu na ranije godine pa sada godišnje gubimo oko 700 miliona maraka samo na javnim nabavkama, rečeno je na današnjoj Konferenciji o slabostima u normativnoj regulativi i institucionalnoj primjeni Zakona o javnim nabavkama koju je u Parlamentu BiH organizovalo udruženje Tender.

Predstavnici Tendera željeli su iskoristiti možda posljednju priliku da utječu na izmjene novog zakona o javnim nabavkama kojeg će parlamentarci uskoro usvajati. Na konferenciju su bili predstavnici Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi te među ostalim lokalni organi koji provode javne nabavke i ponuđači.

Niko ne odgovara

Nedžad Gavranović, član Upravnog odbora ovog udruženja, naveo je nekoliko nedostataka dosadašnjeg zakona koje bi u novom trebalo otkloniti.
- Niko još nije odgovarao zbog korupcije. Najčešće se manipuliše tenderskom dokumentacijom u kojoj se ponuđačima onemogućava učestvovanje na tenderu nerealnim godišnjim prometom, traženjem robe koju ima samo jedan ponuđač a koja se uopšte neće nabavljati ili prevelikim troškovima same dokumentacije – rekao je Gavranović navodeći primjer gdje je tenderska dokumentacija koštala 1.500 maraka.

On je objasnio da u ovu cijenu treba da se uračuna samo trošak kopiranja i drugi mogući troškovi što u većini slučajeva ne košta više od 50 maraka, za koliko se može pripremiti dokumentacija od čak 2.000 stranica.

Predstavnici tendera tražili su od nadležnih “radikalnija rješenja u novom zakonu kako bi se suzbila korupcija”.

Igor Vukajlović, tehnički sekretar udruženja, prozvao je Agenciju za javne nabavke jer ne radi svoj posao nadzora javnih nabavki.
- Agencija još uvijek nije objavila izvještaj o svom radu za prošlu godinu a u Hrvatskoj je poodavno objavljen izvještaj i za prvih šest mjeseci ove godine – izjavio je Vukajlović i na odgovornost pozvao i Ured za razmatranje žalbi: Ovaj ured ima tolerantan odnos prema korumpiranim jer propisuje niske kazne i daje neznatna obeštećenja.

Članovi Tendera upozorili su na konferenciji da bi novi Zakon o javnim nabavkama mogao biti “najkoruptivniji zakon u regionu”, umjesto da bude “zakon kojim bi se uštedjelo najmanje 400 miliona maraka godišnje”.

 

Problem je u mentalitetu

DSC_0980

Odgovarajući na kritike Tendera Đinita Fočo, direktorica Agencija za javne nabavke, svoje izlaganje tokom diskusije počela je vicom o Muji koji je kod neimara Džanluidžija u Italiji bio oduševljen nekretninama i bogatstvom koje ima. Kada mu je Italijan objasnio kako je do bogatstva došao gradeći vijadukt kojem nedostaje jedna traka, Mujo je odlučio da u Bosni pokuša nešto slično, objašnjavala je Fočo. Kada je Džanluidži došao u posjetu kod Muje i vidio silno bogatstvo nakon samo nekoliko mjeseci nije mogao izdržati da ga pita kako je to uspio. Mujo ga je odveo na brdo i rekao mu: vidiš, ovdje je trebao biti most, to sam naplatio i tako zaradio, prepričavala je Fočo, direktorica Agencije koja bi trebala da suzbija korupciju u javnim nabavkama.

Fočo je u svom daljem izlaganju zaključila da problem korupcije nije u zakonu nego u ljudima.
- Mi smo maheri da izigramo zakon, čak i kada imamo najbolji zakon na svijetu – kazala je Fočo, naglašavajući da se radi o problemu mentaliteta a ne rupama u zakonu.

Izvještaj o radu Agencija za prošlu godinu nije objavljen jer je Odboru Agencije istekao mandat, objasnila je Fočo.
- Odgor Agencije nije u funkciji već devet mjeseci i zato nema izvještaja. Mi imamo sve podatke i spremili smo izvještaj ali bez odobrenja Odbora mi ga ne možemo objaviti – rekla je Fočo i osvrnula se na sporost u usvajanju novog zakona: Dok mi pripremamo novi zakon zemlje u okruženju su već dva puta usvojile integralne tekstove zakona.

DSC_0973Agencija za javne nabavke odbila je gotovo sve prijedloge udruženja Tender i Ureda za razmatranje žalbi, na šta se žalio predsjedavajući Ureda Amir Pilav.
- Mi imamo problem sa donošenjem odluka jer imamo paran broj članova pa se dešava da imamo jednak broj glasova za i protiv. Predlagali smo Agenciji da se doda jedan član i riješi taj problem ali oni su u nacrtu zakonu ostavili isti broj članova – objasnio je Pilav postavljajući pitanje kako je Odbor Agencije mogao usvajati izvještaj o radu Ureda za žalbe a nije mogao usvojiti izvještaj o svom radu: Mi odgovaramo Parlamentu a ipak je Odbor Agencije, za koji direktorica kaže da mu je istekao mandat, usvajao izvještaj o našem radu i poslao ga Vijeću ministara, u čijoj nadležnosti mi do sada nismo bili.

Direktorica Fočo nije imala odgovor na kritike Pilava ali je prisutnim u toku diskusije objasnila da je sada kasno za velike izmjene nacrta zakona, ali da se manje, konstruktivne, izmjene još uvijek mogu ubaciti.

Jedna od njih bi mogla biti visina kazne za namještanje tendera koja u BiH ne prelazi 15.000 maraka za razliku od Hrvatske gdje je ta kazna do 270.000 maraka.

(zurnal.info)