IZBORNI DAN NA PODRUČJU RS:Krađe glasova, popunjeni listići, sukobi u biračkim odborima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

IZBORNI DAN NA PODRUČJU RS: Krađe glasova, popunjeni listići, sukobi u biračkim odborima

Po izbornim prevarama, nepravilnostima i manipulacijama u Republici Srpskoj Doboj je i dalje na prvom mjestu. SDS je podnio predala krivičnu prijavu protiv predsjednika GIK-a Nenada Paleksića zbog sumnje da je počinuo niz krivičnih djela protiv izbornih prava. PDP je objavio da je su njihovi posmatrači na biračkim mjestima u evidentirali više od stotinu kršenja pravila izbornog procesa, od kojih najviše u Doboju.

Krađe glasova, popunjeni listići, sukobi u biračkim odborima
izbori

Novi Grad, Doboj, Zvornik, Bijeljina, Istočno Sarajevo - gradovi su u Republici Srpskoj u kojima su tokom izbornog dana zabilježene najveće izborne nepravilnosti, od pokušaja krađe glasova, preko manipulacija glasačima, do sukoba u biračkim odborima između članova suprotstavljenih političkih blokova. Najdrastičniji incident desio se u mjestu Hozići kod Novog Grada, gdje je po nalogu Okružnoj javnog tužilaštva Prijedor uhapšeno pet osoba, koje su na biračko mjesto pokušale da ubace dvije kutije sa popunjenim glasačkim listićima.

Bezbjednosnu situacija na dan izbora pratio je Operativni štaba akcije "Opšti izbori 2022", u čijem sastavu je bio i MUP RS.

Incidenti na području Zvornika

Jedan posmatrač u mjestu Kozluk kod Zvornika prijavio je policiji predsjednika biračkog odbora, koji mu nije dozvolio da prisustvuje prebrojavanju biračkog materijala, a potom je fizički nasrnuo na njega.Policiji u Zvorniku je prijavljeno i da su posmatrači Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića napustili biračka mjesta i ispred zgrade Gradske uprave pobacali akreditacije, tvrdeći da to rade zbog nepravilnosti rada GIK-a. Bijeljinska BN televizija juče je izvještavala da su oko biračkih mjesta u Zvorniku bili raspoređeni naoružani civili, koji nisu imali veze sa izbornim procesom.

Incident se desio i u zvorničkom naselju Kozluk gdje je, kako prijavljenu Timu za kritične situacije Koalicije sa slobodne i demokratske izbore „Pod lupom“, fizički napadnuta posmatračica te Koalicije. Na nju je nasrnuo predsjednik biračkog odbora jer mu je ukazala na neke nepravilnosti. Nakon što je incident prijavljen GIK-u, ona se vratila na glasačko mjesto.

Bilo je i onih koji su smislili nove načine da snime svoj glasački listić, kao dokaz da su izvršili zadatak za partiju koja je kupila njihov glas. Tako je MUP-u  RS prijavljeno da je na jednom biračkom mjestu u Istočnoj Ilidži osoba Ž.G. pokušala „specijalnim“ naočarama da snimi  glasački listić. Osim naočarama, na nekim glasačkim mjestima u RS, zabilježeni su pokušaji slikanja glasačkih listića privjescima za ključeve i olovkama sa kamerom, što je takođe u Istočnoj Ilidži, na jednom biračkom mjestu, učinila osoba M.A.  

Bijeljina, Doboj, Šekovići

Incidenata je, prema izvještajima policije RS, bilo i na području Bijeljine, gdje je na jednom biračkom mestu došlo do svađe izmedju posmatrača u vezi sa načinom glasanja starijih osoba. Zapravo, u selu Čengić kod Bijeljine je zbog izbora čak je 80 ljudi „oslijepilo“, pa im je navodno trebala pomoć drugog lica kod glasanja. Sve potvrde da su mještani tog sela "preko noći" oslijepili potpisala je direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin, inače jedna od kandidatkinja SDNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini. Zbog toga je glasanje na tom biračkom mjestu nakratko bilo prekinuto.

Na području Bijeljine jedna politička stranka prijavila je pokušaj kupovine glasova. Policijskoj stanici Šekovići prijavljeno je da su osobe Š.Đ. i Š.NJ. na biračko mjesto u osnovnoj školi dovezli nepokretno lice D. D. i sugerisali za koga da glasa. Nakon što ih je predsjednica biračkog odbora upozorila da to ne smiju raditi, oni su je izvrijeđali. Š.Đ. i Š.NJ. biće prekršajno sakcionisani po Zakonu javnom redu i miru.

Ipak, po izbornim prevarama, nepravilnostima i manipulacijama u Republici Srpskoj Doboj je i dalje na prvom mjestu. Kod dobojske gimnazije jedna osoba je fizički nasrnula na posmatrača OSCE, njemačkog državljanina, jer je fotografisao rude koji čekaju u redu za glasanje.

SDS je saopštio da je podnio predala krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštu u Doboju protiv predsjednika GIK-a Nenada Paleksića zbog, kako je navedeno, osnovane sumnje da je svojim radnjama počinuo niz krivičnih djela protiv izbornih prava i tako prekršio Krivični zakonik RS i Krivični zakon BiH.

PDP je objavio da je su njihovi posmatrači na biračkim mjestima u evidentirali više od stotinu kršenja pravila izbornog procesa, od kojih najviše u Doboju, koji se najčešće tiču povreda propisa o pomoći drugoj osobi, onemogućavanje rada i fizički nasrtaji na posmatrače, te zamjena, odnosno unošenje popunjenog glasačkog materijala. U aprilu ove godine Okružno tužilaštvo Doboj podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog izborne krađe na lokalnim izborima 2020. godine.

Osim pripadnika policijskih agencija na svim nivoima u BiH, po prvi put na izborima su na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa bili angažovani i tužioci Tužilaštvo BiH, okružnih entitetska tužilaštva, kantonalnih tužilaštva i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

 

(zurnal.info)