SVE VIJESTI NA JEDNOM MJESTU:Sa Žurnalom pratite rezultate izbora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

SVE VIJESTI NA JEDNOM MJESTU: Sa Žurnalom pratite rezultate izbora

Na Žurnalu pratite rezutate izbora, reakcije i analize. Vijesti se osvježavaju iz minuta u minut...

Sa Žurnalom pratite rezultate izbora
izbori 2022

 

Centralna izborna komisija razmatrala je novopristigle zahtjeve općinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta za različite nivoe vlasti. Naredba je izdata za 20 zahtjeva u Zenici, 3 u Vlasenici, 9 u Modriči, 6 u Bužimu, 11 u Doboju, 2 u Trnovu (FBiH), 1 u Ugljeviku, 6 u Starom Gradu Sarajevo, 9 u Konjicu, 1 u Mrkonjić Gradu i 42 u Bosanskoj Krupi.

Podsjećamo, danas ranije Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbu za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata za 10 zahtjeva u Doboju, 6 u Širokom Brijegu, 2 u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), 1 u Odžaku, 1 u Orašju, 1 u Čeliću, 4 u Vukosavlju, 5 u Derventi, 3 u Domaljevac-Šamac, 3 u Bužimu, 8 u Srebreniku, 3 u Rudom, 4 u Šamcu, 14 u Srebrenici, 2 u Ribniku, 1 u Oštroj Luci, 4 u Han Pjesku, 1 u Bosanskom Grahovu i 4 u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

 

17:03 Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici donijela Odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto Hozići u osnovnoj izbornoj jedinici Bosanski Novi, jer 2. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Odgođeni izbori na biračkom mjestu 007B051 "Hozići" održat će se u nedjelju 9. oktobra 2022. godine.

14:10 - Na konferenciji za medije danas su iz Koalicije „Pod lupom“ kazali su kako imamo najgoru izlaznost od 2006. godine. 
„Tačnije 2006. godine je bila veća, odnosno 2004. na izborima. To je i niža čak izlaznost za otprilike jedan posto u odnosu na pandemijsku godinu kada su izbori održani znamo i svi u kakvim uslovima. To je jasna poruka političkim subjektima, prvo da mi nemamo ljudi. Mi smo prvi u Evropi po odlasku mladih u Evropi“, izjavio je projekt menadžer Dario Jovanović. Naglašeno je da i dalje postoje nepravilnosti koje nisu spriječene.

 


Iz Koalicije „Pod lupom“ ukazuju i na to da je veliki broj građana prijavljivao trgovine u mjesnim biračkim odborima. 
„U pet općina i gradova svi članovi lokalnih i izbornih komisija nisu bili u prostorijama lokalne izborne komisije tokom noći. U 36 posto slučajeva pretežno svi članovi biračkog odbora su donosili materijale“, dodao je Jovanović. 
U 23 općine je zabilježen slučaj očigledno pogrešnog pakovanja materijala od strane biračkih odbora, a u tri općine zabilježena su oštećenja koja mogu ukazivati na to da je neko otvarao glasački materijal. 
„Napominjem da su to rezultati koji su zaprimani jutros do 6 sati. Još uvijek se obrađuju“, naglasio je. 

Podsjetimo da je Koalicija “Pod lupom” registrovala 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH. 

 

14.07 - Portali iz zapadne Hercegovine objavljuju podatke o broju glasova za Željka Komšića, koji je pobijedio u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u tom dijelu BiH.

Komšić je u zapadnoj Hercegovini dobio tek 181 glas. Podsjećamo, nakon obrađenih 84,75 % biračkih mjesta u FBiH, kandidat DF-a je osvojio 183.529 glasova (53,61 %) dok je zajednička kandidatkinja ispred stranaka HNS-a BiH osvojila 158.781 glas (46,39 %).

Krišto je u četiri mjesta u Županiji Zapanohercegovačkoj osvojila ukupno 38.199 glasova.

Broj osvojenih glasova u ŽZH (Željko Komšić):

    Ljubuški – 66 (0,45 %)

    Široki Brijeg – 50 (0,39 %)

    Grude – 47 (0,97 %)

    Posušje – 18 (0,30 %)

Broj osvojenih glasova u ŽZH (Borjana Krišto):

    Ljubuški – 14.484 (98,77 %)

    Široki Brijeg – 13.077 (99,12 %)

    Posušje – 5.951 (99,45 %)

    Grude – 4.687 (96,88 %)

 

13.34 - Predsjednik HDZ Andrej Plenković rekao je da je poslije opštih izbora u BiH potrebno da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH.

„Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda“, napisao je Plenković na Tviteru.

Prema preliminarinim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kandidat Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšićima osvojio je oko 25.000 glasova više u odnosu na protivkandidata Borjanu Krišto iz HDZ BiH. Na osnovu obrađenih 84,75 odsto biračkih mjesta, Komšić je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 odsto, a Krišto 158.781 glasova ili 46,39 odsto.

 

13:27 - Iz Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona saopćili su da, prema preliminarnim rezultatima, SDA ZDK na području ZDK za sve nivoe vlasti ima daleko najveći broj glasova što, tvrde, garantuje da će SDA ZDK u narednom mandatu participirati s većim brojem zastupnika na državnom i federalnom nivou.

"Uzimajući u obzir do sada prebrojan broj glasova definitivno da će SDA ZDK ostati lider u političkim procesima na nivou Kantona odnosno u formiranju vlade kantona ZDK. Ovo je dokaz da su građani  prepoznali  kvalitetan rad  SDA Vlade ZDK u stvaranju  boljih uslova za život u Kantonu kao i rad bez populizma i lažnih obećanja. Pred nama je mnogo izazova,  zato ne trebamo biti euforični,  nego što  prije  formirati novu kantonalnu  vladu  koja  će  nastaviti voditi  pozitivne ekonomske  procese  po kojima  je ZDK već prepoznatljiva u okvirima BiH“, rekao je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.

 

13.23 - Predsjednik Izbornog štaba SNSD u Trebinju Mirko Ćurić kazao je danas da je pobjeda kandidata SNSD za inokosne funkcije veoma važna, te je dodao da je ta stranka odgovorna prema građanima.

„Pobjeda kandidata SNSD u Trebinju je veoma važna. Veliko hvala za podršku. Ovo je bila trka koja je bila specifična, u odnosu na one do sada. Nastavićemo da radimo i gradimo, da razvijamo Trebinje i Republiku Srpsku“, rekao je Ćurić.

On je dodao da je sinoć pokazana odgovornost, te da je Milorad Dodik strpljivo sačekao da pristignu svi rezultati, pa tek onda da priča o brojevima i procentima.

 

13.19 - Prema podacima CIK-a BiH, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Mirsad Hadžikadić ima manji postotak, nego nevažeći listići, piše N1.

Prema do sada obrađenim glasačkim listićima (85%), Hadžikadić ima 5,16% posto glasova (24.270), dok je nevažećih listića 6,92% (59.922).

Hadžikadića je, podsjetimo, tokom predizborne kampanje, pobjednik izborne utrke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović optuživao da mu bespotrebno oduzima glasače u duelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ipak, Bećirović je vrlo uvjerljivo pobijedio, dok je Hadžikadić prošao jako loše. Mirsad Hadžikadić je prije početka izbora pozvao Izetbegovića i Bećirovića da se povuku iz izborne utrke, bio je to očito jedini način da se domogne mjesta u Predsjedništvu jer tamo ne može sjediti nevažeći listić.

 

13:10 - O Općim izborima u BiH izvjestili su i strani mediji, pa tako Voice of America prenosi Associated Press koji navodi kako prvi preliminarni rezultati pokazuju da su reformisti na putu ka pobjedi. Za Denisa Bećirovića i Željka Komšića kažu da su kandidati skloni saradnji, dok za Željku Cvijanović kažu kako je riječ o kandidatu “najjače stranke bosanskih Srba-secesionističkog i čvrsto proruskog SNSD-a”. AP navodi i to da u Republici Srpskoj oba kandidata - Milorad Dodik i Jelena Trivić – tvrde da su pobijedili.
SeeNews je objavio tekst pod naslovom “Bošnjačke i srpske nacionalističke partije na putu do pobjede na parlamentarnim izborima u BiH”.
USA Today objavio je tekst pod naslovom “Rezultati bosanskih izbora donijet će malu promjenu”.
Prema pisanju France24 “izborna noć je bila haotična”, a Milorad Dodik je na putu ka pobjedi. Dodali su da će rezultati ovih izbora donijeti novu neizvjenost na već nemirnu političku scenu.

 

12.55 - Most je objavio da službeno pokreću poroceduru da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

„Mnogi su to zazivali i najavljivali, ali vrijeme je da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru”, objavio je Most na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

 

12:50 - Austrijski Standard piše kako će biti uzbudljivo vidjeti da  li će izbori u BiH donijeti promjene. List podsjeća kako je na državnom nivou momentalno na vlasti koalicija velikih nacionalističkih partija i da su SDA, SNSD i HDZ BiH  ministarstva raspodijelila unutar sebe, a da na nivou Federacije BiH postoji vlada u tehničkom mandatu, jer HDZ od 2018. blokira njeno formiranje. 
Ukoliko bi na državnom nivou bila formirana koalicija bez HDZ-a, onda bi HDZ mogao popustiti sa bojkotom na nivou Federacije BiH i odustati od dosadašnjih blokada, jer ima veliki interes postaviti svoje ministre na državnom nivou", piše Standard. Austrijski list istovremeno ukazuje kako će biti jako zanimljivo vidjeti kako će proći utrka za predsjednika/cu entiteta Republika Srpska.
"U RS-u, gdje dominira srpska nacionalistička ideologija, biće uzbudljivo posmatrati kakav će rezultat ostvariti mlada ekonomistkinja i univerzitetska profesorica Jelena Trivić iz PDP-a, čiji je protukandidat ultradesni, od strane Kremlja potpomognuti separatista Milorad Dodik", piše austrijski Standard.

 

12.46 - Lider DNS i kandidat te stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić na jučerašnjim izborima osvojio je samo 2.146 glasova u Prijedoru, gradu koji je donedavno nazivan „bastionom“ DNS i mjestom gdje je ta stranka nastala.

Prema preliminarnim rezultatima koje je CIK BiH objavio za Prijedor, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta u tom gradu najviše glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH osvojila je Željka Cvijanović (17.541, odnosno 53,09 odsto). Mirko Šarović je osvojio 9.097 glasova ili 27,53 odsto, na trećem mjestu je Vojin Mijatović sa osvojenih 3.714 glasova (11,24 odsto), dok se Nešić nalazi na četvrtom mjestu, s osvojenih 2.146 glasova ili 6,5 odsto. Iza Nešića je samo Borislav Bijelić s osvojena 542 glasa.

Prema do sada objavljenim preliminarnim rezultatima izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH, na osnovu nešto više od 85 odsto obrađenih biračkih mjesta u Republici Srpskoj, lider DNS Nenad Nešić osvojio je 5,55 odsto glasova birača.

 

12.42 - Lider SNSD-a Milorad Dodik pojavio se na putu ka izbornoj pobjedi, pokazali su preliminarni rezultati u ponedjeljak, nakon haotične izborne noći u kojoj je njegov prvi rival također odnio pobjedu u žestoko osporavanoj utrci, piše AFP, prenosi France24.

Nekoliko sati ranije, dugogodišnji lider bosanskih Srba izgledao je spreman da pretrpi zapanjujući poraz nakon što je njegova protivnica Jelena Trivić odnijela pobjedu u trci za predsjednika RS.

Prema bosanskohercegovačkoj izbornoj komisiji, Dodik je osvojio 49 posto glasova u odnosu na Trivićevih 42 posto, uz 82 posto entitetskih biračkih mjesta.

„Posljednji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu“, objavila je Dodikova stranka SNSD u ponedjeljak.

Nakon rata, etničke političke stranke dugo su koristile podjele u zemlji u pokušaju da održe vlast.

Dodik godinama podstiče tenzije svojim čestim pozivima bosanskim Srbima da se još više odvoje od centralnih institucija zemlje, čime je u januaru zaradio nove sankcije Sjedinjenih Država.

Dodik traži svoj treći mandat na mjestu predsjednika RS-a, nakon što je bio u tročlanom predsjedništvu.

Trivić, 39-godišnja profesorica ekonomije, nastojala je da ponudi alternativu izborom za borbu protiv korupcije, istovremeno glasno trubeći o želji Srba da zadrže svoju autonomiju u Bosni.

U utrci za mjesto Bošnjaka u tročlanom predsjedništvu zemlje uvjerljivo je pobijedio još jedan profesor, Denis Bećirović.

Dvocifrena pobjeda bila je žestoki prijekor Bakiru Izetbegoviću, koji je bio glavna ličnost na poslijeratnoj političkoj sceni Bosne, ocijenio je ovaj medij.

 


12:27 - Kandidat PDP za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić izjavila je da na djelu nije bila samo krađa u gradovima na kojima su navikli, nego da je bio kontaminiran proces u čitavoj Republici Srpskoj. 

"Možda nećemo uspjeti u procesu da se ponove izbori za nivo Republike Srpske, ali ćemo doći do svakoga ko je radio ovakve stvari po želji svog nalogodavca", poručila je Trivićeva. Ona je demantovala da je sinoć prevarila građane RS, kada je proglasila pobjedu.

Ona je rekla da joj se javljaju ljudi iz malih mjesta koji su glasali za nju, a njihovih glasova nema: „Naći ćemo koliko je takvih mjesta. Tačka preokreta desila se tokom noći kada je CIK saopštio da birački odbori nisu dostavili rezultate u sistem. Ni mi tada nismo dobijali podatke. Sve je stalo! Je li normalno da CIK sam saopšti da im nisu dostavljeni podaci sa biračkih mjesta?"

 

12.17 - Lider PDP Branislav Borenović izjavio je na pres konferenciji u Banjaluci da je kandidat PDP Jelena Trivić pobijedila Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske.

„Mi ne odustajemo. Šta se to desilo tokom noći, ispitaćemo. Odustati nećemo. Pravni tim PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK BiH. Pogledajte, 30.000 nevažećih glasačkih listića prema jutrošnjim podacima CIK. Postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsjednika u najvećem dijelu Republike Srpske“, rekao je Borenović.

Borenović je govorio o “prevarantskom čudu”, o biračkom mjestu u Čelincu na kome Jelena Trivić ima nula gladova, a Dodik 235.

„Ko mi ovo objasni, svaka mu čast. Čelinac, nije Doboj. Ili, porodično selo Jelene Trivić, Krajišnik, Jelena Trivić nula glasova. Je li to moguće“, pita Borenović.

 

12:17 - Za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine CIK je obradio ukupno 70,42 posto biračkih mjesta. Važećih listića je 91,30 posto. U ukupnom poretku stranaka, najviše glasova osvojile su SDA i SNSD.  Iz SDA je prema trenutnim rezultatima prvi Šemsudin Mehmedović sa osvojenih 22.426, i jedini je koji trenutno ima više od 20 hiljada glasova. Drugi je Danijal Tulumović sa 18.096 glasova. Amor Mašović je osvojio 8.530, odmah iza njega je Alma Čolo 8.121, aktuelna ministrica spoljnih poslova Bisera Turković 7.717, javlja N1.

Prva po broju glasova u HDZ-u BiH je Darijana Filipović koja je osvojila 22.940, a drugi po broju glasova je Predrag Kožul – 13.107.  Marinko Čavara ima skoro duplo manje od prvoplasirane Filipović – 11.983, a bivša ministrica Marina Pendeš, i dosadašnja delegatkinja u Domu Naroda 5.435. Nikola Lovrinović osvojio je, za sada, 3.305 glasova.

Jasmin Imamović osvojio je za sada maksimalan broj glasova u SDP-u 10.077. Predsjednik stranke Nermin Nikšić ima 4.760, a Saša Magazinović 6.315 glasova.

Zlatan Begić iz DF-a ima 5.488. NIP-ov kandidat Denis Zvizdić osvojio je za sada 12.991 glasova. Prvoplasirana u Našoj stranci je Sabina Ćudić sa 9.525 glasova, a u HDZ 1990 je predsjednik stranke Ilija Cvitanović sa 8.397 glasova.

 

12.13 – Milorad Dodik oglasio na Twitteru je objavio fotografiju na kojoj je prikazana grafika glasova za njega i Željku Cvijanović (SNSD).

Prema toj grafici Dodik ima 283.864 glasa, a Jelena Trivić 252.101. Cvijanović ima 298.642 glasa.

 

12.08 - Lider PDP Branislav Borenović izjavio je na pres konferenciji u Banjaluci da je kandidat PDP Jelena Trivić pobijedila Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske.

„Mi ne odustajemo“, rekao je Borenović.

 

11.48 – Procjena je da su Opšti izbori u Bosni i Hercegovini koštali 12.528.000 KM, objavljeno je na stranici Centralne izborne komisije.

 

11: 46 - Kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić sa izbornim štabom se zahvalio svima koji su mu dali povjerenje.

U prednosti smo, a sigurni smo da će se razlika duplo povećati prebrojavanjem glasova iz inostranstva“, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba.

 

11.43 - Najglasniji poslanik u posljednjem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović i njegova Lista za pravdu i red najveće su iznenađenje ovih izbora.

Prema preliminarnim podacima CIK BiH, Vukanovićeva Lista za pravdu i red četvrta je po snazi stranka kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH, a iza nje su ostali čak i Ujedinjena Srpska, DEMOS, Socijalistička partija i DNS.

Na obrađenih 80 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj za Parlamentarnu skupštinu BiH, najviše glasova osvojio je SNSD – 202.312 glasova građana ili 42,44 odsto, zatim slijedi SDS sa osvojenih 89.763 (18,83 odsto) glasova građana, te PDP sa osvojenih 53.257 (11,17 odsto) glasova.

Vukanovićeva Lista za pravdu i red osvojila je 24.984 glasova građana ili 5,24 odsto, a poslije njega slijedi DEMOS sa osvojenih 24.141 (5,06 odsto) glasova, Ujedinjena Srpska sa osvojenih 19.149 (4,02 odsto) glasova, Socijalistička partija sa osvojenih 17.894 (3,75 odsto) te DNS sa osvojenih 17.206 (3,61 odsto) glasova.

Gledajući po izbornim jedinicama, Vukanovićeva lista je simpatije građana probrala u Izbornoj jedinici 1 u sklopu koje se nalazi i Banjaluka, gdje je osvojila 10.949 glasova građana, pa je tako i ovdje četvrta po snazi stranka po broju glasova, ostavivši iza sebe US, DEMOS, SP, DNS.

Kada je u pitanju Izborna jedinica 2, Vukanovićeva lista je tu nešto slabija, ali i dalje po broju glasova prednjači ispred DNS i US.

U Izbornoj jedinici 3, Vukanovićeva lista je ostvarila najbolji rezultat pa je tako treća stranka po snazi, a ispred njega su samo SNSD i SDS, dok su PDP, US, SP, DEMOS i DNS iza njega.

 

11:32 - Šef Izbornog štaba SNSD Prijedor Slobodan Javor izjavio je da je u tom gradu ostvarena još jedna očekivana pobjeda ove stranke.

 

11.29 - “Borjana Krišto je učinila izvanredan posao u kampanji, ona je osvojila najviše glasova i to je više nego očekivana pobjeda HNS-a, koji je plebiscitarno okupio sve Hrvate i svi su oni dali svoj glas za Borjanu Krišto, usprkos lošim okolnostima da se izbori događaju bez jasnih pravila”, ocijenila je zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

 

10.55 - Rezultati izbora ne samo da ukazuju na jasan znak, već i daju empirijski dokaz da su liberalne snage u zemlji prevladale, te da većina građana u Bosni i Hercegovini želi evropski put i građansku državu, navodi u svojoj reakciji zastupnik Bundestaga Adis Ahmetović.

„Kao socijaldemokrata posebno sam zadovoljan ovim rezultatom i od srca čestitam Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću na njihovim impresivnim izbornim rezultatima. Volju građana sada mora aktivno podržati i država, oni moraju biti zaštićeni od destruktivnih utjecaja. Sigurna pobjeda Komšića i Bećirovića je jasan pokazatelj da je etno-nacionalna ideologija Dejtona zastarjela i da je ona stvar prošlosti“,  ističe Ahmetović.

On dodaje da je na izborima u BiH jasna većina opredijeljena za kurs reformi, te da ništa ne smije stati na put evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

10:52 - Prema trenutnim podacima CIK-a, za Predsjedništvo BiH obrađeno je 86,38 posto biračkih mjesta, dok je neobrađenih 13,62 posto. Važećih listića je 93,34 posto, a nevažećih 6,66 posto. 

Prema trenutnim pokazateljima budući članovi Predsjedništva BiH su Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić. 

Za Bećirovića i Cvijanović podaci su poznati još od sinoć, kada su preuzeli ubjedljivo vodstvo u odnosu na svoje protukandidate, dok je utkra između Komšića i Borjane Krišto sve do jutros bila tijesna. Prema posljednjim podacima CIK-a, Komšić je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto, a Krišto 158.781 glasova ili 46,39 posto. 


10:43 - Kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila je 19.712 glasova na području Doboja, a kandidat SDS Mirko Šarović 6.440, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Nenad Paleksić, prenosi Srpska info. 

 

10.39 - Milorad Dodik je, sudeći prema preliminarnim podacima, pobijedio Jelenu Trivić u Mrkonjić Gradu, ali je neočekivano to što je razlika izuzetno mala.

Nakon obrađenih 97,44 odsto biračkih mjesta, Dodik ima 4.233 glasa, a Trivićeva 3.917, ili samo 316 glasova manje.

Mrkonjić Grad je lokalna zajednica iz koje dolazi nekoliko funkcionera SNSD, a najpoznatiji je svakako trenutno predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija. U ovoj opštini SNSD je održao jednu od najposjećenijih predizbornih tribina tokom protekle kampanje.

 

10.28 - Bijeljina je za opoziciju, naročito SDS, važila za jednu od baza na ovim izborima, ali prelimirani rezultati za predsjednika Republike Srpske pokazuju da je tamošnje biračko tijelo vlasti i opozicije gotovo izjednačeno.

Na osnovu obrađenih nešto manje od 88 odsto biračkih mjesta, Jelena Trivić (PDP) vodi sa 21.971 glasova, ali je kandidat SNSD Milorad Dodik veoma blizu sa 20.688 glasova.

Kada je u pitanju Predstavnički dom BiH, rezultat u Bijeljini je još nepovoljniji za opoziociju jer je SNSD ubjedljivo prvi sa 14.948 glasova.

Na drugom mjestu je SDS sa 8.627 glasova, a na trećem mjestu je još jedna stranka iz vladajuće koalicije na republičkom nivou, Demos sa 6.373 glasa.

Za ovaj nivo obrađeno je 87,98 biračkih mjesta.

 

10.25 - Kada je riječ o sastavu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, od stranaka iz Republike Srpske najviše glasova ima SNSD 202.312 (42,44 %) glasova. Slijedi SDS sa 89.763 (18,83 %) glasova, PDP sa 53.257 (11,17 %), lista Nebojše Vukanovića sa 24.984 (5,24 %).

Obrađeno je nešto više od 80 posto biračkih mjesta.


10: 25
- Dodik vodi u 6 opština sarajevsko-romanijske regije. Na osnovu 72,73 prebrojanih glasova na području opštine Sokolac, Dodik je dobio 2.039 glasova ili 50,56 odsto, a Trivićeva 1.861 glas ili 46,14 odsto.

 

10:20 - Za Parlamentarnu skupštinu BiH CIK je obradio 70,42 posto biračkih mjesta. Važećih listića je 91,30 posto. Kada je u pitanju Parlament BiH, u izbornoj jedinici FBiH je obrađeno 62,06 posto biračkih mjesta, dok je neobrađenih 37.94 posto.


Trenutno je ubjedljivo vodeća SDA sa preko 140.000 glasova, a slijedi je koalicija HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST - koji su, prema zadnjim rezultatima, ostvarili 109.743 glasova. Prate ih SDP i DF.

 

10.17 – „Više sam nego zadovoljan rezultatima izbora i u Republici Srpskoj i u Banjaluci“, rekao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD, nakon što je kasno noćas predsjednik stranke Milorad  Dodik proglasio i svoju i pobjedu Željke Cvijanović.

“I Dodik i Željka su pobijedili i to znači da ćemo imati stabilno i napredno društvo. Ostvarićemo naše planove za povećanje plata i penzija i zapošljavanje mladih“, rekao je Đajić.

Naglasio je i da je izuzetno zadovoljan i rezultatima u Banjaluci koji su, kako je rekao, bolji nakon njegovog preuzimanja gradskog odbora. Ujedno je najavio i mogućnost promjene gradske vlasti.

„Uskoro će doći i do promjene u Gradskoj upravi i promjene gradonačelnika, jer mi više ne možemo da trpimo da grad propada. To se i sada pokazalo i o tome govore i naši rezultati“, rekao je Đajić i poručio da će ubuduće raditi još više.

 

10.10 - Kandidat Koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu" za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović osvojio je 268.197 glasova ili 57 odsto, preliminarni su i nepotpuni rezultati CIK-a BiH nakon obrađenih 2.812 biračkih mjesta u Federaciji BiH ili 84,75 odsto.

Bećirović u prednosti sa 57 odsto: U trci za bošnjačkog člana Predsjedništva znatno prestigao Izetbegovića.

Kandidat SDA Bakir Izetbegović osvojio je 178.054 ili 37,84 odsto glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Platforme za progres 24.270 ili 5,16 odsto.

Na stranici CIK-a objavljeno je da je među obrađenim listićima važećih 812.831 ili 93,13 odsto, nevažeći praznih 36.201 ili 4,15 odsto, a nevažećih prema drugom kriterijumu 23.721 ili 2,72 odsto.

 

10:10 - Lider HDZ-a BiH Dragan Čović jutros se oglasio na Twitteru i prokomentarisao jučerašnje opće izbore u BiH: „Jučer su u BiH održani Opći izbori – izbori koji su se održali uz neizmijenjen i nepravedan Izborni zakon. Mi smo, kao HDZ i HNS, uvjerljivo i plebiscitarno dobili izbore unutar BiH i hrvatskoga naroda te ostvarili najbolji rezultat ikada“. 

Dalje se zahvaljuje hrvatskom narodu i kolegama iz HNS-a, navodeći da su zajedno potvrdili da „BiH ne može biti normalna europska država i da ne može funkcionirati bez Hrvata kao jednakopravnog naroda kojega će predstavljati legitimni predstavnici“. 

„Hrvati u BiH žele osigurati i zaštititi svoju jednakopravnost i ustavnu poziciju. Zbog toga, neizmjerna zahvala premijeru Andreju Plenkoviću na nemjerljivom povijesnom doprinosu i kontinuiranoj podršci u rješavanju ovog prevažnog pitanja za naš hrvatski narod“, poručio je Čović.

 

10.05 - Savez nezavisnih socijaldemokrata trenutno dominira po broju glasova za Predstavnički dom BiH

U Izbornoj jedinici jedan, najviše glasova ima Zoran Tegeltija 26.816. Slijedi Nebojša Radmanović sa 25.354 glasova i Milorad Kojić sa 19.947 glasova i Snježana Novaković Bursać sa 18.441 glasom.

PDP je druga po broju glasova u ovoj jedinici, a najbolji rezultat trenutno ima Branislav Borenović 23.082 glasa.

SDS je treća, a najviše glasova, 15.100, zasad ima Miladin Stanić.

U drugoj izbornoj jedinici za PS BiH, SNSD je takođe prvi, a pojedinačno najviše glasova ima Obren Petrović 23.327. U SDS, prvi po broju glasova za PS BiH iz ove jedinice trenutno je Mladen Bosić sa 15.460 glasova. Treća stranka u ovoj jedinici je Demos, a najviše glasova ima Čedomir Stojanović 10.454.

U trećoj jedinici za PS BiH, u SNSD najviše glasova trenutno ima Radovan Višković 29.867, a slijedi ga Miroslav Vujičić sa 16.027 glasova.

U SDS Darko Babalj vodi sa 18.621 glasov ispred Aleksandre Pandurević koja zasad broji 6.307 glasova. Treća stranka u trećoj izbornoj jedinici je Lista „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića, ali prvoplasirani Nenad Grković ima samo 2.883 glasa.

 

10:00 - Preliminarni podaci koje je jutros objavila Centralna izborna komisija, SDA i SNSD osvojile su najviše glasova za Parlament BiH. 
Nakon 62 posto obrađenih biračkih mjesta iz FBiH, SDA je uvjerljivo prva sa 140.436 glasova ili 24,87 posto. Druga je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 109.743 ili 19,43 posto, a treći SDP sa 70.145 ili 12,42 posto. DF ima 9,49 posto, a NiP 7,44 posto.
Iznad praga od tri posto su još koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka i HDZ 1990 – HNP.
Što se tiče stranaka iz RS-a, nakon 80 posto prebrojanih mjesta, za državni parlament najviše je dobio SNSD i to 42,44 posto, drugi je SDS 18,83 posto, a treći PDP sa 11,17 posto.

 

09.55 - Tijesna je trka i za potpredsjednika Republike Srpske. Za fotelju potpredsjednika iz reda Bošnjaka najveće šanse ima Senad Bratić iz koalicije Pokret država sa 8.769 (1,76 %) glasova, u odnosu na Ćamila Durakovića, nezavisnog kandidata koji ima 6.924 (1,39 %) glasova.

Iako je, nezavisni kandidat Ivan Begić sinoć proglasio pobjedu, fotelja potpredsjednika Republike Srpske iz reda Hrvata bliža je Davoru Pranjiću iz koalicije koju predvodi HDZ BiH, koji ima 1.310 (0,26 %) glasova u odnosu na Begića koji ima 1.275 (0,26 %).

Ovo su podaci na osnovu obrađenih 81,91 % glasova. Važećih listića je 497.662 (94,36 %), nevažećih 29.756 (5,64 %). Neobrađenih biračkih mjesta je još 18,09 %. Građani Republike Srpske na listiću su imali 31 kandidata za predsjednika.

 

09.51 - Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor Parlamentarne skupštine BiH. Obrađeno je 80.13 odsto biračkih mesta, a prema preliminarnim rezultatima Savez nezavisnih socijaldemokrata, sa 202.213 glasova, odnosno 42.44 odsto.

Srpska demokratka stranka je osvojila 89.763 glasova, odnosno 18.88 odsto.

 

09.48 - Kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila najviše 275.175 glasova ili 52,87 odsto, preliminarni su i nepotpuni podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH nakon obrađenih 1.911 ili 85,35 odsto u Republici Srpskoj. 

Prema ovim podacima, kandidat SDS Mirko Šarović osvojio je 185.828 ili 35,70 odsto, a Nenad Nešić (DNS) 28.870 ili 5,55 odsto.

Kandidat koalicionog bloka “Ujedinjeni za slobodnu Bosnu” Vojin Mijatović dobio je podršku 23.781 birača ili 4,57, a Borisla Bijelić iz Stranke “Život”  6.832 ili 1,31 odsto, objavljeno je na stranici CIK-a.

CIK je saopštio da je među obrađenim listićima bilo je 520.486 važećih, nevažećih praznih listića 20.266, a nevažećih po drugim kriterijumima 14.888.

 

09:48 - Kada je riječ o poziciji predsjednika Republike Srpske, u vodstvu je Milorad Dodik (SNSD), podaci su Centralne izborne komisije BiH nakon 527.418 obrađenih glasova. Prema trenutnom stanju, Dodik je ostvario 48,80 posto, a Jelena Trivić 42,69 posto glasova.

 

9.45 - Obrađeno je 80.13 odsto biračkih mjesta, a prema preliminarnim rezultatima Savez nezavisnih socijaldemokrata, sa 202.213 glasova, odnosno 42.44 odsto, prenosi RTRS. Srpska demokratka stranka je osvojila 89.763 glasova, odnosno 18.88 odsto.

 

09:40 - Ivan Begić, kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, još sinić je proglasio pobjedu. Na svom Facebook profilu je napisao da je on novi potpredsjednik RS-a. 

09:32 - Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije BiH nakon 84,75 prebrojanih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u vodstvu je Željko Komšić.

Prema trenutnim podacima, on ima 183.529 glasova ili 53,61 posto, a Borjana Krišto 158.781 glasova ili 46,39 posto.

 

09:15 - Iako podaci Centralne izborne komisije BiH još nisu potpuni sasvim je izvjesno da su novi članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović, dok se to isto ne može reći i za kandidata iz reda hrvatskog naroda. Željko Komšić sinoć je proglasio pobjedu, ali nešto iza ponoći prema preliminarnim rezultatima CIK-a u prednosti je bila Borjana Krišto iz HDZ-a. 

Očekuju se novi podaci Centralne izborne komisije BiH. 

 

09:00 - Na Twitteru SNDS-a jutros su objavili da novi podaci potvrđuju pobjedu njihovih kandidata Milorada Dodika za predsjednika RS-a i Željke Cvijanović za člana Predsjedništva BiH.

"Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvojio je 31.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Član Predsjedništva Željka Cvijanović osvojila je 95.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata", objavili su jutros na Twitter nalogu SNSD-a.

Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu, CIK do sada bez rezultata za parlamenteREZULTATI IZBORA 2022Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu, CIK do sada bez rezultata za parlamente

Podsjetimo da je PDP sinoć proglasio pobjedu Jelene Trivić za predsjednicu RS-a, što je oko 1 sat poslije ponoći negirano iz štaba SNSD-a. Iza dva sata Milorad Dodik je proglasio svoju pobjedu, tvrdeći da PDP izlazi sa netačnim podacima.