Afera Bosnalijek:KRALJEVSKI ŽIVOT OD PRODAJE LIJEKOVA: Amar Arslanagić osuđen na godinu dana zatvora!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KRALJEVSKI ŽIVOT OD PRODAJE LIJEKOVA: Amar Arslanagić osuđen na godinu dana zatvora!

Amar Arslanagić je jednu od MasterCard poslovnih kartica Bosnalijeka koristio 216 puta i napravio račun od ukupno 188.000 maraka. Na četiri poslovne kartice koje je koristio potrošio je više od 1.200.000 maraka u nešto više od šest godina.

KRALJEVSKI ŽIVOT OD PRODAJE LIJEKOVA: Amar Arslanagić osuđen na godinu dana zatvora!
FOTO: zurnal.ba/arhiv

Amar Arslanagić, bivši uposlenik Bosnalijeka, nepravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi i dužan je kompaniji vratiti više od 71.000 maraka.

Kantonalni sud u Sarajevu 22. januara 2015. godine proglasio je Arslanagića krivim, potvrđeno je Žurnalu iz ovog suda. Presuda još uvijek nije pravosnažna i na nju postoji mogućnost žalbe pa Tužilaštvo Žurnalu nije dostavilo cijeli tekst presude.

Dnevni avaz je objavio dio presude u kojoj se navodi kako je Arslanagiću presuđeno po optužnici iz decembra 2014. godine, nakon održanog ročišta za izricanje kazne. Sud je Arslanagića nepravosnažno proglasio krivim za prisvajanje protivpravne imovinske koristi kao direktor odjeljenja Inostrana tržišta – Srednji istok i Afrika od početka 2005. godine do oktobra 2009 i kao direktor sektora Inostrani marketing i prodaja od početka 2009. do kraja juna 2012. godine.

Arslanagić je obavljajući ove poslove, piše u presudi”, “s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, prisvojio novac koji mu je povjeren u službi, tako što je, prije odlaska na službena putovanja, podizao akontaciju za troškove putovanja, a koje troškove je, po povratku sa službenog putovanja, pravdao protivno (...)”, članovima Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji.

Uz plaćanje troškova sudskog postupka Arslanagiću je presuđeno da vrati pronevjereni novac u iznosu od 71.492 marke.

U Bosnalijeku nisu željeli komentarisati.

- Presuda govori sama za sebe - kaže glasnogovornica kompanije Zinaida Babović.

Ona nije imala informaciju da li je Arslanagić kompaniji vratio novac kako mu je naredio sud. Zatraženu informaciju nismo dobili do pisanja ovog teksta.

Novac koji Arslanagić mora vratiti samo je dio novca kojeg je tokom godina rada u Bosnalijeku potrošio na službenim putovanjima. U Žurnalu smo još prije tri godine pisali o načinu na koji je Amar Arslanagić, sin tadašnjeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, trošio novac kompanije tokom svojih putovanja.


Lijekovi plaćaju striptizete

Arslanagić je koristio poslovnu karticu Bosnalijeka u elitnom moskovskom striptiz klubu, pokazao je izvod sa njegove kartice do kojeg je došao Žurnal u junu 2012. godine.

Tadašnji direktor stranog tržišta u Bosnalijeku karticom je platio račun od 72 marke 21. septembra 2011. godine deset minuta poslije ponoći.

“Nemamo detaljan uvid u plaćeni račun u poznatom klubu Kuznetsky's Most 19 pa nam nije poznata usluga koju je Arslanagić platio u klubu koji se ponosi 'ljepotom svojih profesionalnih plesačica'”, napisali smo tada u Žurnalu.

“Čak i najdosadniji događaji mogu biti zaiskreni jarkim bojama sa iznenađujućom ljepotom i gracioznošću talentovanih dama u klubu. Raskošne i senzualne striptiz predstave i privatni plesovi da čak i najzahtjevnija klijentela želi još. Dok je zabava za klijente najveći prioritet, usluge Kuznetsky's Most 19 ne idu dalje od striptiza i privatnog plesa u krilu”, riječi su kojima se opisuje ovaj moskovski klub koji je Arslanagić posjetio i krajem novembra 2011. godine potrošivši 42 marke. I njih je, naravno, skinuo s poslovne kartice firme!

Amar Arslanagić je jednu od MasterCard poslovnih kartica Bosnalijeka koristio 216 puta i napravio račun od ukupno 188.000 maraka. Na četiri poslovne kartice koje je koristio potrošio je više od 1.200.000 maraka u nešto više od šest godina.

Njegov otac i direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić izjavio je kako ne vidi ništa sporno u troškovima jer Amar mora putovati.

“Tu su avionske karte, hoteli... Ne može se raditi u inostranstvu i osvajati tržište, a sjediti u Sarajevu”, izjavio je Edin za Avaz.

Amar se nije libio trošiti ni u Sarajevu u nekoliko restorana ali je većina novca otišla na hotele. I to samo najbolje i najskuplje.

Pokazao se kao poseban ljubitelj Buddha bara pa je u njihovim objektima boravio u Parisu i Kijevu. Zanimljiv račun napravio je upravo u ovom ukrajinskom gradu. Bankovni izvještaj bilježi trošak od 136 maraka u salonu za masažu čije ime nije navedeno.

U prodavnici Louis Vuitton u Parizu Amar pazario je robu za tri hiljade maraka. Tokom istog puta u martu prošle godine u prodavnici satova Saint Honore registrovan je trošak od 113 maraka. Ponovo ćemo naglasiti, ništa od toga iz svog džepa, sve sa službene kartice firme.

Čini se da je za Amara poseban užitak bilo poslovno putovanje u Dubai u maju 2011. godine. Prvo se proveo u elitnom Grosvernor House hotelu što je koštalo 530 maraka. Već narednog dana je zabilježen trošak od 870 maraka u hotelu koji nosi ime poznatog dizajnera Armanija. U međuvremenu se potkrao trošak u Paul Cafe Kareem od 121 marku. Vrhunac boravka je bio u odmaralištu Atlantis The Palm odnosno poznatom Otoku palma u Dubaiu. Za samo dva dana u ovom gradu Amar je potrošio oko 19 prosječnih bh. plata!
Dvije sedmice nakon novogodišnjih praznika 2010. godine Amar je platio 1.500 maraka za iznajmljivanje automobila u američkom gradu Atlanti gdje on i njegov brat Vedad imaju kuće.

Troškove od po nešto manje od 200 maraka u Malom Stonu i Orebiću u Hrvatskoj teško je ne primijetiti među ostalim listama destinacija Pariza, Moskve, Dohe, Dubaia, Miamija, Beča, Berlina...

Najveći dio novca potrošenog na ovakvim poslovnim putovanjimima Amar Arslanagić, odnosno Bosnalijek jer se radi o poslovnoj karitci, zaradili su od prodaje lijekova sa esencijalnih lista u Bosni i Hercegovini.


Častio prijatelje

U Žurnalu smo pisali o budžetu za Amara Arslanagića tokom 2012. godine. Njemu je na raspolaganju bilo 151.200 maraka za reprezentaciju i 282.000 na dnevnice i putne troškove. Sve to uz platu veću od 92.000 maraka godišnje.

Amar je u 2012. godini dnevno na raspolaganju imao 770 maraka na dnevnice i putne troškove, 70 na telefon i 414 maraka dnevno na reprezentaciju.

U martu 2014. godine pisali smo i o Amarovoj darežljivosti prema svojim prijateljima.

On je na račun Bosnalijeka počastio bivšeg fudbalera i vlasnika modne kuće Granoff Emira Granova letom Sarajevo – Dubai u junu 2010. godine.

Račun za let vrijedan 3.723 marke na ime Emira Granova poslan je Bosnalijeku uz napomenu “knjižiti na moj trošak”, uz potpis Amara Arslanagića, tadašnjeg direktora regije Srednjeg Istoka i Afrike. Pokušali smo saznati zbog čega je ovaj let knjižen na račun Arslanagića. Uz komentar da je na putu Arslanagić je rekao da ne može razgovarati. O razgovoru kroz nekoliko dana samo je kratko rekao.
- Slabo... čut ćemo se – rekao je Arslanagić.

Dodatni komentar nismo uspjeli dobiti.

Granov je za Žurnal rekao da je na put išao u ime Bosnalijeka.

- Na put sam išao na poziv nadležnih i odgovornih iz kompanije Bosnalijek, a u cilju mogućeg širenja prodaje Bosnalijekovih proizvoda na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata – kazao je Granov i dodao kako je Bosnalijek računao na njegove poslovne veze u ovoj državi:

S obzirom na moje poslovne konekcije smatrali su da bih svojim kontaktima mogao pomoći ulasku Bosnalijekovih proizvoda na gore navedeno tržište, a uzimajući u obzir da sam prijatelj sa većinskim dioničarima farmaceutske kompanije Julphar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su izrazili spremnost za moguću saradnju.

Objasnio je kako je obavezu rezervisanja i plaćanja karte na sebe preuzeo Bosnalijek s obzirom da ga je ova kompanija pozvala na put.

- Osim ispunjenja preuzete obaveze i moralne obaveze da pokušam pomoći  domaćoj kompaniji u širenju prodaje na UAE drugog interesa nisam imao, niti sam ostvario bilo kakvu vlastitu korist – rekao je za Žurnal Granov i dodao da je i danas na raspolaganju svim domaćim kompanijama za moguće kontakte na tržištu Emirata.

Te 2010. godine Bosnalijek je imao potpisan konsultantski ugovor u Emiratima, o čemu je Žurnal pisao. Edin Arslanagić je konsultantu Achrisu A.A. Aboulgasemu platio više od 15.000 eura kao nagradu za pomoć kompaniji u prodaji lijekova Bosnalijeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom 2010. i 2011. godine.

Tih godina Bosnalijek u ovoj zemlji nije prodao niti jednu kutiju lijekova.

Sve detalje Afere Bosnalijek možete vidjeti u filmu Žurnal TV-a.(zurnal.info)