Hrvatski USKOK podigao optužnicu protiv bosanskog bjegunca:KRIMINALNA KARIJERA ANTE JELAVIĆA: Inžinjer + Oficir + Političar + Predsjednik = Ratni profiter

Arhiva

KRIMINALNA KARIJERA ANTE JELAVIĆA: Inžinjer + Oficir + Političar + Predsjednik = Ratni profiter

Protiv Jelavića podignuta je optužnica Hrvatskoj i to zbog ratnog profiterstva. Žurnal se prisjeća od čega je Jelavić pobjegao iz BiH

KRIMINALNA KARIJERA ANTE JELAVIĆA: Inžinjer + Oficir + Političar + Predsjednik = Ratni profiter
FOTO: NU2

Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, optužen je u Hrvatskoj za ratno profiterstvo tokom 1996. godine. Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Državnog odvjetništva Hrvatske podigao je u splitskom sudu optužnicu protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića kojega tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva obrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe HVO-a.

Nakon provedene istrage Jelavić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti, ali i ratno profiterstvo, objavio je Uskok na službenoj internetskoj stranici ne navodeći njegovo ime već samo inicijale, godište i dužnost koju je obavljao.

Uskok Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra 20. marta. 1996. u Grudama u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se "nepripadno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane koji je, za vrijeme trajanja rata..., kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH" donio pisanu odluku da se za kupnju Rajićeva stana firmi iz Opuzena isplati više od 739.000 kuna.

Rajić je na taj način došao do stana u Splitu od preko 90 kvadratnih metara, tvrde u Uskoku.

Nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš iz vremena hrvatsko-bošnjačkog rata Haški je sud, zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša, osudio na 12 godina zatvora. Nakon osam godina iza rešetaka Rajić je u septembru 2011. pušten iz španjolskog zatvora na uslovnu slobodu.


Inžinjer, vojnik, predsjednik i bjegunac

Ovo je Jelaviću prva optužnica u Hrvatskoj gdje se godinama skriva od optužnica koje ga čekaju u Bosni i Hercegovini.

Zagrebački inžinjer hemijske tehnogolije sredinom 1991. godine se pridružuje Zboru narodne garde Hrvatske vojske a sredinom naredne godine postaje pomoćnik ministra odbrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne gdje je bio sve do 1996. godine. Naredne dvije godine ovaj general-pukovnik Hrvatskog vijeća obrane bio je ministar odbrane Federacije. Vrhunac stranačkog političkog djelovanja doživljava tokom 1998. godine kada je izabran za predjednika HDZ-a BiH. Jelavić je iste godine izabran i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ali ne uspijeva dočekati kraj mandata.

Nezadovoljan izmjenama izbornih pravila uoči izbora 2000. godine Jelavić sjednicom u Novom Travniku osniva Hrvatski narodni sabor. U isto vrijeme kao član Predsjedništva BiH traži od Ustavnog suda BiH da razmotri ustavnost usvojenih izbornih pravila. Njegov zahtjev Sud odbija zbog nenadležnosti. Jelavić i HDZ također odbijaju i promjene Ustava Federacije te u isto vrijeme sve češće govore o hrvatskoj samoupravnoj jedinici u BiH.

Nakon nove sjednice Hrvatskog narodnog sabora 2011. godine, tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smjenjuje Jelavića sa mjesta člana Predsjedništva i predsjednika HDZ-a te mu doživotno zabranjuje bavljenje politikom uz optužbe da je radio protiv ustavnog poretka Federacije i BiH.  Petritsch je optužbe bazirao na najavama Sabora kako će upravo ovo tijelo upravljati samoupravnom zajednicom nakon što se vlast u Federaciji proglasi ništavnom za većinski hrvatska područja u BiH.

Nakon smjene i zabrane bavljanja politikom, Jelavić je u miru svog mostarskog doma proveo naredne tri godine gdje je 2004. godine uhapšen zbog optužbi za postojanje tajnih računa u Hercegovačkoj banci.

Jelavićevo hapšenje bilo je praćeno upadima u urede ove banke. U sukobima prilikom pretresa ureda banke povrijeđena su tri civila i jedan vojnik SFOR-a. U Mostaru je bila blokirana većina raskrsnica a sukobi su tada zabilježeni i u Širokom Brijegu, Međugorju i Grudama.

Hercegovačkoj banci postavljena je privremena uprava na čelu sa Toby Robinson. Dnevni list je u feburaru 2013. godine podsjetio na ovaj gotovo zaboravljeni slučaj pozivajući se na tajni izvještaj.
 
“Sumnjive radnje u Hercegovačkoj banci u svom je tajnom izvješću pojasnila bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, koja razotkriva tajne tokove novca, preko računa fizičkih i pravnih osoba, kojima je politički vrh HDZ-a potkraj 1990-ih godina, neposredno prije promjene vlasti i dolaska Račanove Vlade, oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od milijardu kuna”, navodi Dnevni list pozivajući se na dokument koji je Robinson izradila 2002. godine u kojem se navodno otkriva popis tajnih računa, pravnih i fizičkih osoba preko kojih su opljačkana sredstva budžeta Republike Hrvatske.

Slučaj tereti Jelavića da je novac iz hrvatskog budžeta namijenjene HVO-u prebacivao na tajne račune HDZ-a a potom drugim firmama i pojedincima među kojima je navodno bio i sam Jelavić.

Sud BiH je 2005. godine osudio Jelavića na 10 godina zatvora. U trenutku izricanja presude Jelavić više nije bio u BiH. Na slobodi je bio zahvaljujući jemstvu od pola miliona maraka.
Domaća obavještajna agencija tvrdila je da se Jelavić skriva u Hrvatskoj ali sve do 2007. godine u javnosti o tome nije bilo dokaza. U februaru te godine Jelavića je ispred Hrvatske poštanske banke uslikao fotoreporter Jutarnjeg lista.

Hrvatski istražitelji i tada su bili zainteresovani za informacije da je Jelaviću u Splitu novcem Ministarstva obrane Republike Hrvatske kupljen stan. Željeli su saznati i porijeklo drugih nekretnina Ante Jelavića te da li je njihovom kupovinom oštećen hrvatski budžet ali sve do sada u Hrvatskoj je Jelavić bio čovjek čist pred zakonom.

U međuvremenu je Apelaciono vijeća Suda BiH poništilo presudu Jelaviću. U julu 2006. godine poništena je presuda i naređeno novo suđenje koje do danas nije održano.

Uprkost brojnim obećanjima domaćih i hrvatskih ministara pravde da će BiH i Hrvatska međusobno isporučivati bjegunce, Jelavić se u Zagrebu mogao osjećati potpuno sigurnim. U izjavi za Alternativnu televiziju 2010. godine rekao je da ne vjeruje bosanskohercegovačkom sudstvu i da se ne namjerava pojaviti na suđenju u BiH.

„Sud BiH može ustupiti predmet hrvatskom pravosuđu, može me čak i osuditi u odsutnosti i poslati jednu takvu presudu, bez obzira koliko je zakonita ili nezakonita, na izvršenje hrvatskom pravosuđu. Ako do toga dođe, ja ću, naravno, u Hrvatskoj izdržavati kaznu, čak i na temelju presude u odsutnosti“, izjavio je tada Jelavić.


Miran obiteljski život


Foto: Tina Jelin (RSE)

Jelavić je ranije ipak boravio u BiH u potpuno neočekivanim okolnostima. U aprilu 2009. godine Jelavića su otela četvorica napadača prije nego je uspio sjesti u svoj automobil. Sa lisicama na rukama o povezom preko očiju Jelavić je u prtljažniku automobila otmičara proveo nekoliko sati.  Vlado Ćurić, Mario Milićević, Dalibor Prgomet i Vlatko Miličević, utvrdio je sud u Hrvatskoj, svezanog Jelavića su u prtljažniku preveli preko granice i dovezli u Bosnu i Hercegovinu gdje su od njegove porodice tražili otkupninu od milion eura. Nakon još nekoliko sati vozanja kroz Hercegovinu otmičari su Jelavića ostavili u kući i nestali bez traga. Vezani Jelavić je, prema vlastitim izjavama, uspio pobjeći iz kuće i uz pomoć prijatelja se vratiti u Hrvatsku. Njegovi otmičari su u Hrvatskoj osuđeni na više od po tri godine zatvora.

Hercegovačka banka imala je privremenu upravu sve do 2012. godine kada joj je Agencija za bankarstvo Federacije ukinula dozvolu za rad.

U razgovoru za emisiju Nedjeljom u 2 HRT-a Jelavić je sa gledaocima podijelio svoju viziju mirne budućnosti.

"Kad sve ovo završi, povući ću se u jedan miran obiteljski život, na nekom drugom području. Ništa nije vrijedno zdravlja, mira i obitelji", zaključio je Jelavić i ponovio kako je dostupan hrvatskom pravosuđu te kako mu je u interesu da slučaj Hercegovačke banke napokon završi.

Nova optužnica protiv Jelavića, ovoga puta u Hrvatskoj i mnogo teža od one u BiH, mogla bi pokvariti viziju mirne budućnosti bivšeg člana Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ-a i general-pukovnika HVO-a.

(zurnal.info/Fena)