Nova rasprava u Općini Vitez:Kruščica ponovo na udaru investitora malih hidroelektrana!

Pod okupacijom

Nova rasprava u Općini Vitez: Kruščica ponovo na udaru investitora malih hidroelektrana!

U utorak, 5. oktobra, u Općini Vitez održat će se javna rasprava o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Kruščici

Kruščica ponovo na udaru investitora malih hidroelektrana!
Arhiva

 

 

Žene Kruščice godinama su bile simbol otpora u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivana su im priznanja, snimani dokumentarci, a glas o njihovoj odlučnoj borbi protiv uništavanja rijeka odavno je izašao izvan granica BiH. Građani su se javno i žestoko pobunili protiv namjere investitora da izgradi male hidroelektrane na rijeci Kruščici, tijelima su sprečavali bagere da uđu u korito rijeke, a više puta intervenisala je i policija. 

Za Vladu srednjobosanskog kantona sav taj otpor i volja mještana – ne znače ništa. Godinama nakon što je izgledalo da će rijeka biti sačuvana, Kruščica je ponovo na udaru. 

 

GENAA I HYGRACON

 

U utorak, 5. oktobra, u Općini Vitez održat će se javna rasprava o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Kruščici. 

Radi se o mHE kompanija Genaa i Hygracon. Većinski vlasnik kompanije Genaa je preko kompanije Balkan Broker Group Roland Hrkač, državljanin Hrvatske, i Nešad Hurem iz Kruščice. Higracon je u vlasništvu Armina Hadžialića iz Sarajeva. 

U upravi kompanije Balkan Broker Group, prema registru portala akta.ba, su braća Roland i Alexander Hrkač. Alexander Hrkač je trgovac dionicama iz Osijeka, čija je kompanija Vrijednosnice 2006. godine izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi, i koji je imao značajnu ulogu u privatizaciji Bosnalijeka. O poslovanju i ulozi braće Hrkač u BiH Žurnal je pisao više puta. 

Pisali smo o Hrkaču i kada je premijer Federacije BiH Fadil Novalić ignorisao preporuke Pravobranilaštva o nezakonitoj kupovini zgrade Energoinvesta.

Armin Hadžialić, vlasnik kompanije Hygracon, planira izgradnju pet mHE – po podacima Udruženja Eko akcija to su Čemernica 1 i 2, Prusac 2, Bravnice 1 i Kruščica 2. Sabahudin Hadžialić je brat Armina Hadžialića i bivši savjetnik u Vladi SBK. Četiri godine bio je savjetnik za odnose s javnošću bivšeg premijera SBK Salke Selmana. 

Upravo je Selman, pisali smo više puta, vlasnik nekoliko mHE u ovom kantonu. 

Najveći dio postrojenja u Federaciji BiH nalazi se u Srednjobosanskom kantonu. Iako je sagrađeno 36 postrojenja, planirana je izgradnja čak oko 40 novih. Vlasnici mHE u ovom kantonu većim dijelom su domaći investitori – Amer i Salih Jerlagić, Salko Selman, kompanija Kara-drvo iz Fojnice (Elmedin Karahmet), Elgrad (domaće i strano vlasništvo)... Pet mHE u ovom kantonu ima austrijsko-njemačka kompanija Interenergo d.o.o. Ljubljana.

Vlasnik kompanija Eskimo S2 i Elektrovolt Travnik je Munir Selman, blizak rođak Salke Selmana.

I sadašnji premijer SBK-a Tahir Lendo dolazi iz SDA.

 

STRANAČKO UNIŠTAVANJE RIJEKA

 

Nešad Hurem, vlasnik druge kompanije o čijim će se dozvolama sutra raspravljati, bio je kandidat SDA na izbornim listama. Svojevremeno je bio kažnjen sa 2 hiljade KM zbog sukoba interesa. Kao općinski vijećnik u Vitezu i istovremeno direktor JP Šumarstvo Kruščica iz Viteza, Sud BiH kaznio ga je novčanom kaznom od dvije hiljade KM i nepodobnošću kandidiranja na četiri godine. 

Podsjetimo da su upravo kadrovi SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnijeli zahtjev putem Kluba zastupnika SDA da se zaustavi izgradnja malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini. To što zakoni koji bi zabranili izgradnju nisu još uvijek usvojeni treba svakako zahvailiti i kolegama iz parlamentarnih klupa iz SDP-a i DF-a. 

Zato SDP koji se sada deklarativno zalaže za odbranu rijeke Kruščice izdavanjem praznih saopćenja, svakako treba uputiti na Damira Mašića i njegov govor u Parlamentu federacije kada je i ova stranka spriječila usvajanje zakona po hitnoj proceduti. Zajedno sa SDA i dalje uspješno rade na uništavanju rijeka. 

(zurnal.info)