NIJE SATIRA NEGO BEZOBRAZLUK:Nakon što su uništili rijeke, SDA traži zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

NIJE SATIRA NEGO BEZOBRAZLUK: Nakon što su uništili rijeke, SDA traži zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana

Veliki dio ovih postrojenja napravili su ili dozvole za njih izdali kadrovi ili bivši kadrovi upravo ove stranke, a oni koji to nisu bili, zdušno su podržavani od općinskih načelnika iz SDA

Nakon što su uništili rijeke, SDA traži zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana

Satirično zvuči zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da da se zaustavi izgradnja malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini. Pogotovo kada se zna da su veliki dio ovih postrojenja napravili ili dozvole za njih izdali kadrovi ili bivši kadrovi upravo ove stranke, a oni koji to nisu bili, zdušno su podržavani od općinskih načelnika iz SDA. 

Ne treba ići dalje od Doljanke, o kojoj smo toliko puta pisali, i načina na koji je investitor, jablanička kompanija Eko-Vat, izdejstvovala prve dozvole. 

Načelnik Jablanice već 15 godina je SDA-ov kadar Salem Dedić

U ranijim Žurnalovim tekstovima detaljno je objašnjeno kako je od mjesne zajednice, preko Općine Jablanica, zatim inspekcija i nadležnih ministarstava, sve vodilo ka uništenju Doljanke

Obećali su tada iz kompanije Eko-Vat da će zaposliti lokalce, i donijeti dobro lokalnoj zajednici. Početkom pandemije svi mediji objavili su, valjda u službi popravljanja narušenog imidža vlasnika kompanije, kako će Mirza Teletović donirati dva respiratora konjičkoj bolnici, kao i opremu. 

Do danas, respiratori nisu stigli u bolnicu. 

Prije nekoliko dana, umjesto respiratora, bolnici je uručeno 1.500 maski, uz prigodnu zahvalu: Mirza, hvala ti!

 

Osim Doljanke, čije je uništenje dozvolio kadar SDA, još primjera: Samo u martu ove godine podneseno je pet zahtjeva za nove mHe. Podnijele su ih tri kompanije: Genaa Vitez, Eskimo S2, Elektrovolt Travnik. Imena vlasnika, direktora, prethodnih uprava... pokazuju da je posao izgradnje mini hidroelektrana unosan posao baziran na stranačkim vezama kadrova Stranke demokratske akcije. 

Vlasnik kompanija Eskimo S2 i Elektrovolt Travnik je Munir Selman, blizak rođak Salke Selmana, bivšeg premijera SBK-a, koji je godinama bio član Glavnog odbora SDA. Prošle godine smijenjen je sa mjesta direktora Razvojne banke FBiH. 

Fadil Sejdić suvlasnik je Elektrovolta sa Selmanom, a direktor u Selmanovoj kompaniji Eskimo S2. 

Mediji su već pisali kako se Salko Selman, iako zvanično vlasnik dvije mHE Dolac 1 i Dolac 2, povezuje sa čak trećinom mHE u Srednjebosanskom kantonu koji uzima najveći udio po izgrađenim malim elektranama  

(Inforadar). 

Kompanija Genaa Vitez planira izgradnju mini He Kruščica 1. Vlasnici kompanije su Nešad Hurem i kompanija Balkan Broker Group. 

Kandidat SDA na izbornim listama - Nešad Hurem. Svojevremeno je bio kažnjen sa 2 hiljade KM zbog sukoba interesa. Kao općinski vijećnik u Vitezu i istovremeno direktor JP Šumarstvo Kruščica iz Viteza, Sud BiH kaznio ga je novčanom kaznom od dvije hiljade KM i nepodobnošću kandidiranja na četiri godine. 

U upravi kompanije Balkan Broker Group, prema registru portala akta.ba, su braća Roland i Alexander Hrkač. Alexander Hrkač je trgovac dionicama iz Osijeka, čija je kompanija Vrijednosnice 2006. godine izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi, i koji je imao značajnu ulogu u privatizaciji Bosnalijeka. O poslovanju i ulozi braće Hrkač u BiH Žurnal je pisao više puta. 

Pisali smo o Hrkaču i kada je premijer Federacije BiH Fadil Novalić ignorisao preporuke Pravobranilaštva o nezakonitoj kupovini zgrade Energoinvesta.

Nije SDA i njeni kadrovi jedina koja uništava bh rijeke. Imaju svoje „zasluge“ i drugi – od vijećnika na općinskom nivou do SBB-ove ministrice turizma Edite Đapo. Ali su se iz SDA ovaj put prvi dosjetili predizbornom triku i uplašili sve većeg broja građana koji negoduju.

I ovaj put se itekako zakomplikovalo u dolini Neretvice, odakle je nedavno otjeran i Edhem Bičakčić, koji je tu stigao kao konsultant i poslovni parner Elektroprivrede, nakon što je pobijedio na tenderu za opremu.


U odbrani Doljanke

Saopćenje SDA trebalo bi biti znak za aktiviste da su na dobrom putu i da su očito pogodili u srž – investitori su se uplašili za svoj novac. Utjeha im može biti da su učinili ono što nisu mogli ni sudovi ni inspekcije – barem trenutno zaustavili su mašine i zabrinuli ulagače. 

Koje ne brinu ni sudovi o čemu svjedoči slučaj Doljanke. Nekoliko hrabrih aktivista na terenu kod Jablanice, u vrijeme kada im je malo ko želio pružiti podršku, pokušalo je sačuvati Doljanku. Na njih su huškani psi, pratili su ih tjelohranitelji, sankcionisala policija, čak su i tuženi zbog ometanja radova. 

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu tražili su poništenje okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo turizma Federacije BiH. Predsjednik suda Vladimir Špoljarić predmet je proglasio hitnim. Bilo je to prije godinu i po. 

Hidroelektrana na Doljanki je gotova a Kantonalni sud u Sarajevu nikada nije održao nijedno ročište. 

To bi, opet, mogla biti utjeha za investitore. 
(zurnal.info)