RMU Banovići:Kupili eksploziv skuplji za milion maraka od najpovoljnijeg ponuđača!

Istražujemo

RMU Banovići: Kupili eksploziv skuplji za milion maraka od najpovoljnijeg ponuđača!

Na tenderu RMU Banovići za nabavku eksploziva firma Tvek ponudila je 1.995.000 KM i izabrana za najpovoljnijeg ponuđača. Firma Beat Bh uložila je žalbu, diskvalifikovala Tvek i dobila tender sa ponudom od 2.968.908 KM bez PDV-a

Kupili eksploziv skuplji za milion maraka od najpovoljnijeg ponuđača!
foto:zurnal.info

Početkom jula RMU Banovići raspisao je tender za nabavku eksploziva (praškasti anfo eksploziv i emulzioni eksploziv). Procijenjena vrijednost nabavke 2.990.780 KM bez PDV-a. Skoro dva mjeseca kasnije, 28. avgusta, RMU Banovići donosi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma Tvek d.o.o Ljubija sa ponudom u iznosu od 1.995.000 KM bez PDV-a.

Oko 15 dana nakon nakon objave odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača drugoplasirana firma Pobjeda Rudet ulaže žalbu na ovu odluku. RMU Banovići usvaja žalbu, poništava e-aukciju i raspisuje novu.

Direktor firme Tvornice eksploziva Tvek d.o.o iz Ljubije Duško Dolinić u razgovoru za Žurnal kaže da je tačno da se desila greška koju nije vidjela ni njegova firma a ni komisija na otvaranju ponuda već drugoplasirana firma.

Pitanje je ko bi uložio 11.000 KM za taksu za žalbu a da ne zna da je postojala greška, koju nismo vidjeli ni mi niti komisija na otvaranju. Očito  je neko nakon prve e-aukcije  detaljno pregledao ponudu i našao grešku i onda se plaća taksa. Ponuđač ne može da vidi dokumenta drugog ponuđača dok ne plati taksu, kaže Dolinić.

Dolinić navodi da oni ne bježe od greške ali da je potpuno nejasno kako je RMU Banovići mogao prihvatiti ponudu firme koja je za skoro milion maraka veća od prvobitne ponude njegove firme. Mjesec dana kasnije, 20. septembra RMU Banovići donosi novu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku eksploziva.  Kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma Beat BH d.o.o iz Živinica sa ponudom od 2.968.908 KM bez PDV-a.

Svima je poznato da ove dvije firme (BEATH BH i Pobjeda Rudet) nastupaju zajedno na tenderu. I šta se dešava? Organizuje se druga e-aukcija, nas izbacuju i tender dobija firma BEAT Bh iz Živinica koja je prvi put  bila trećeplasirana u iznosu od 2.968.908,00 KM. Skoro pa milion skuplja, tačno 973.908 KM. Nije nam jasno, ako je i po zakonu da  se ovako čuva interes firme i da bi ovo direktor uradio da je firma njegova. Ovako milion KM ode iz firme. Vuk sit, koze na broju, a rudari?, kaže Dolinić.

Firma Beat BH polovinom avgusta ove godine dobila je nekoliko tendera od RMU Banovići. Polovinom avgusta dobili su tender za nabavku anfo eksploziva Lot 1 vrijedan 1.755.600 KM bez PDV-a. Na istom tenderu Lot 2 emulzioni eksploziv vrijedan 1.296.000 KM bez PDV-a dobila je firma Pobjeda - Rudet Goražde.

I rudnici u sastavu Koncerna nabavljali su eksploziv od firme Beat BH. Posebno je interesantna nabavka eksploziva i eksplozivnih sredstava sa RMU Đurđevik. Krajem juna ovaj rudnik donio je odluku o izboru firme Beat Bh kao najpovoljnijeg ponuđača.

Na tender su se prijavile firme Tvek iz Ljubije i Beat BH. Nakon provedene aukcije firma Beat BH d.o.o. Živinice umanjila je vrijednost svoje ponude za 41.58 posto pa je konačna ponuda ove firme iznosila 649.350 KM dok je ponuđač "Tvek" d.o.o. Ljubija umanjio vrijednost svoje ponude zа 25.07 posto pa je iznosila 657.540 KM. Krajem avgusta, ova firma dobila je još jedan tender od RMU Đurđevik u iznosu 555.000 KM za nabavku eksploziva. I RMU Kakanj  nabavljao je eksploziv od ove firme, vrijednost ugovora 690.000 KM bez PDV-a.

Podsjetimo, Žurnal je ranije pisao o praksi RMU Banovići da mnogo skuplje plaća eksploziv. Početkom 2018. godine, za vrijeme vladavine Mirsada Kukića, niti jedan javni tender za nabavku eksploziva nije proveden do kraja. Za to vrijeme razni proizvođači eksploziva su pokušavali u otvorenom postupku poslovati sa rudnikom, ali unatoč povoljnim cijenama, posao je dobijala samo jedna firma, "EU explosive" Zenica.

Za miljenike Mirsada Kukića eksploziv može biti skuplji za milion maraka!RMU BanovićiZa miljenike Mirsada Kukića eksploziv može biti skuplji za milion maraka!

U to vrijeme, vlasnik firme Beat BH Bekim Džanić nije želio mnogo komentarisati činjenicu da su na jednom tenderu ponudili za 700 hiljada maraka nižu cijenu, a posao je dobio EU explosive.

"Ostaje samo nejasno kako dobijamo poslove u drugim rudnicima i kako tada nema velike razlike u ponuđenoj cijeni", rekao je tada za Žurnal Džanić.

Sudeći po nedavnim ugovorima sa RMU Banovići iz firme Beat BH usvojili su praksu svojih konkurenata pa sada oni prodaju puno skuplji eksploziv.

(zurnal.info)